Dnes Prague Edition

Muž obžalovaný z útoku na Kvitovou stále tvrdí, že je nevinen. Z vězení napsal dopis MF DNES.

- Veronika Horáková redaktorka MF DNES Čekání na písemný rozsudek

Radim Žondra, obžalovaný z napadení tenistky Petry Kvitové, nyní pobývá v kuřimské věznici. Před tři čtvrtě rokem si u brněnského krajského soudu vyslechl zatím nepravomoc­ný verdikt – osm let za mřížemi. Nyní se připravuje na další soudní líčení, proti rozsudku se totiž odvolal. O tom, co si myslí o dosavadním průběhu procesu, jaký vztah má ke slavné sportovkyn­i a jak kauzu vnímá jeho rodina, se rozepsal v dopise, který z vězení poslal redakci MF DNES.

Případ napadení Kvitové z prosince 2016 ještě zdaleka není uzavřen. O konečném trestu pravděpodo­bně během několika měsíců rozhodne Vrchní soud v Olomouci. A zatím nepravomoc­ně odsouzený Žondra se rozhodně nevzdává. „Slečně Kvitové bych vzkázal, že zničila můj život, i když ví, že jsem jí nic neudělal. Nechápu, jak tomuto může přihlížet. Budu se bránit, protože jsem nevinný,“napsal Žondra v dopise přímo z vězení.

Je to cílená likvidace

Kvitová přijela v březnu osobně vypovídat k brněnskému krajskému soudu a podala svědectví, které již dříve uvedla v přípravném řízení. Žondru označila jako útočníka při rekognici a posléze opětovně zopakovala, že v inkriminov­aný den ji napadl skutečně on.

I přes závěry soudu Žondra v dopise nadále uvádí, že se ničeho nedopustil. Nebojí se dokonce tvrdit, že dosavadní soudní proces považuje za cílenou likvidaci své osoby. „Jiný vhodný výraz pro to, co česká justice do této doby předvedla, nemám,“říká Žondra a odkazuje na několik zrušených rozsudků například v případu Lukáše Nečesaného, který čelil obvinění z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích. Až po šesti letech se dočkal zproštění viny.

Žondra říká, že Kvitovou znal jen jako sportovkyn­i. Ani vlastně nebyl jejím fanouškem. „Její kariéru jsem sledoval asi jako ostatní české sportovce, ať už jde o tenisty, hokejisty, fotbalisty, ale i třeba atlety. Jelikož sport patří k mému životnímu stylu, tak sleduji všechna sportovní odvětví. Nepovažuji se za jejího fanouška, ale samozřejmě mě jako každého Čecha zajímající­ho se o sport potěšilo, když se podařil významný úspěch i slečně Kvitové,“uvádí v dopise Žondra, který byl sám aktivním fotbalisto­u.

Na jednání k brněnskému krajskému soudu ho chodili podpořit blízcí. „Situace je taková, že celá rodina i přátelé stojí při mně a moc dobře vědí, že jsem se ničeho nedopustil,“tvrdí Žondra.

Nelíbí se mu také fakt, že na písemné vyhotovení rozsudku čekal pět měsíců. Ze zákona přitom platí standardní 30denní lhůta. „Předsedkyn­ě senátu má za určitých podmínek ze zákona nárok na prodloužen­í lhůty k vyhotovení rozhodnutí, podrobně důvody komentovat nebudeme,“reagovala

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia