Dnes Prague Edition

Zábrany na Budějovick­é mizí

-

KRČ Zúžený vstup do metra Budějovick­á dlouho omezoval Pražany, nyní ale bílé zátarasy postupně mizí. Naplňuje se tak dohoda z konce listopadu, kde se město, Dům bytové kultury (DBK), Česká spořitelna, Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) shodly na tom, že terasa patří metropoli a tento fakt nebude nikdo zpochybňov­at u soudu.

Právě jasné vlastnické poměry umožňují další postup v opravě terasy, která byla kvůli svému dezolátním­u stavu včetně pasáže a vstupu do metra uzavřena loni v lednu, aby ji nakonec magistrát nechal podepřít a umožnil tak lidem alespoň přístup k podzemní dráze.

„Pro uživatele metra je to jen malý krok, ale pro potvrzení dobré vůle signatářů dohody o rekonstruk­ci terasy je to velký skok,“uvedl Miroslav Velfl, ředitel DBK, jež na místě provozuje obchodní centrum.

„K tomu, aby se tam něco mohlo stát, je nutné majetkoprá­vní vypo

řádání,“uvedl radní Prahy pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09). Podpisem dohody by podle něho měly skončit hádky mezi všemi vlastníky a nastat posun v opravě, čehož je důkazem právě odstranění zátarasů ze strany DPP. „Máme závazek, že budeme podávat žádost o stavební povolení tak, aby oprava mohla alespoň v dílčích částech začít už letos a v příštím roce byla kompletně zrealizova­ná,“doplnil Chabr.

Znění také zaručuje bezplatné zpřístupně­ní celé terasy veřejnosti a spolurozho­dování všech vlastníků o nadměrné komerční činnosti v prostoru.

Lednové uzavření pasáže se od začátku nelíbilo DBK, se kterým město bezvýsledn­ě jednalo o možném odprodeji terasy obchodnímu centru. Původní vedení magistrátu bylo svolné k myšlence terasu zbourat, nakonec bylo ale rozhodnuto o opravě. Proti uzavření terasy se tehdy postavila i Praha 4. (et)

 ?? Foto: DBK ?? Omezení Ze vstupů do metra na Budějovick­é mizí v těchto dnech bílé zábrany, aby bylo možné prostor opravit.
Foto: DBK Omezení Ze vstupů do metra na Budějovick­é mizí v těchto dnech bílé zábrany, aby bylo možné prostor opravit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia