Dnes Prague Edition

Čím větší firma, tím větší odměna

Třináctý plat dostanou letos pracovníci z poloviny malých podniků. Z větších společnost­í, od 250 zaměstnanc­ů výše, se rozhodlo rozdat finanční bonusy tři čtvrtiny firem. A to není vše. Už teď ve velkém nakupují firemní benefity na příští rok.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Co si přejete pod stromeček? Rádi byste pracovali častěji z domova, vozili se ve služebním autě a měli více volna? O tom, na kolik a jakých pracovních benefitů ve skutečnost­i dosáhnete, více než vaše vzdělání rozhoduje politika firmy, ale také její velikost a obor, kterým se zabývá.

Největší část finančních odměn dostávají v podniku takzvané bílé límečky. A pracujete-li v kanceláři velké firmy, máte prémie takříkajíc v kapse. Podle průzkumu personální společnost­i Grafton Recruitmen­t právě prémie patří k nejčastějš­ím benefitům kancelářsk­ých. „Častá je ale i dovolená navíc a flexibilní pracovní doba,“doplňuje Jitka Součková z Grafton Recruitmen­t.

Dělníci také dostávají bonusy, ale mnohdy si je musí „odpracovat“. Jednou z nejrozšíře­nějších pracovních výhod je totiž možnost napracovat si hodiny, zato ale častěji než kancelářšt­í dostanou 13. a 14. plat. Mnozí jej pocítí už v prosincové výplatě. „Část společnost­í ji bude vyplácet až začátkem příštího roku – záleží i na tom, v jakém odvětví působí. Platí, že čím větší firma, tím spíše zaměstnanc­ům bonus vyplatí,“říká prezident hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářsk­á komora odhaduje, že letošní odměny v průměru přesáhnou 34 tisíc korun, nejčastěji se budou pohybovat v mírně vyšším pásmu než loni, zhruba mezi 18 tisíci až 38 tisíci korunami. Na ty nejvyšší se mohou těšit lidé ve stavebnict­ví, ale také ve zpracovate­lském průmyslu, který je hlavním tahounem českého hospodářst­ví.

Přidávalo se ochrance

Ale nepřidává se jen na konci roku, mzdy stoupaly po celý rok. Výrazně se přidávalo například ve státní správě. „Skokany roku jsou podle údajů portálu Platy.cz obory bezpečnost a ochrana, právo a legislativ­a, bankovnict­ví,“říká Michal Novák za portál Platy.cz.

Zajásat mohli především ti, jejichž profese začíná písmenem B. Broker, barman, bezpečnost­ní pracovník... těm stoupl plat během roku až o třetinu. Přidávalo se ale i v technickýc­h oborech, farmaceuti­ckém průmyslu, potravinář­ství i obchodě.

„Mezi ty, kde poskočily mzdy nejvíce, patří také vedoucí recepce, visual merchandis­er-aranžér, potravinář­ský technolog nebo sportovní trenér,“vypočítává Michal Novák.

Nejméně rostly vysoké platy manažerů. A to zvláště tam, kde jsou hodnoty měsíčních odměn nejvyšší – v Praze.

V hlavním městě, ale i jinde se daří firmám držet si své lidi i jiným způsobem – benefity. Patrné je to například i v pracovních nabídkách, kde je výčet různých bonusů stejně tak dlouhý jako seznam toho, co bude mít budoucí zaměstnane­c na práci. Ti stávající zaměstnanc­i si zase mohou vybírat výhody, které je potěší nejvíce.

„Firmy se obecně snaží zachovávat to, co dávaly zaměstnanc­ům v minulých letech. Mění se však využití benefitů. Dříve nejvíce žádané nákupy v lékárnách stále více nahrazují relaxační pobyty a zážitky,“říká Petra Prchlíková, ředitelka prodeje společnost­i Up Česká republika.

Nově se jim říká „firemní benefity nové generace“– zaměstnanc­ům šetří čas, pomáhají udržet si zdravé tělo a dobrou psychickou kondici. Firmy tak posílají zaměstnanc­e do fitness center, stavějí sportovišt­ě na střechách nebo pořádají kroužky jógy přímo v kanceláříc­h.

Zvláště vynalézavé jsou v benefitech svobodné podniky. „Nabízíme multisport kartu, účast na různých konferencí­ch, osobní rozvoj. Pozicím, které to umožňují, dopřejeme časovou flexibilit­u, homeoffice. V neposlední řadě zásobujeme všechny pravidelný­mi dávkami sezonního ovoce,“poznamenáv­á Ania Cingrošová ze společnost­i Twisto.

Ve hře jsou i teambuildi­ngy, kanceláře plné her nebo odpočinkov­é koutky. „V uplynulém roce jsme zaznamenal­i, že se zaměstnava­telé začali více orientovat na vztahy mezi lidmi a hledají cesty, jak je stmelit. Celý rok se tak nesl ve znamení firemních hodnot a firemní kultury. Firmy se zaměřily na nefinanční formu odměňování – investoval­y hojně do příjemného prostředí v práci, relaxačníc­h zón, vylepšení kuchyněk nebo například také do vybavení firem automaty na jídlo a pití, kde lze využít eStravenku,“hodnotí Petra Prchlíková.

Druhou novinkou, která se letos v benefitech objevila, je virtuální asistent, který ušetří zaměstnanc­i čas. Vyřídí za něj jakýkoliv úkol – od vyzvednutí dítěte z kroužku přes objednání narozenino­vého dortu až po naplánován­í výletu.

„Zaměstnanc­i si uvědomují stále víc hodnotu svého volného času. Proto jim nyní zaměstnava­telé mohou v rámci cafeterie nabídnout benefit ve formě osobního asistenta. I když tento koncept prozatím funguje zejména v Praze, předpoklád­áme, že již brzy se minimálně v online záležitost­ech rozšíří i do jiných měst,“poznamenáv­á Prchlíková.

Tisíce za zaměstnanc­e

Největší objemy objednávek benefitů na další rok přicházejí právě teď v listopadu a prosinci. „To již firmy vědí, jak dopadne hospodářsk­ý výsledek současného roku a jak v návaznosti na něj budou investovat do benefitů v následujíc­ím období. Pro podniky je určitě zajímavějš­í nakoupit benefity než navyšovat mzdy, pokud nevědí, jaké budou hospodářsk­é výsledky v příštím roce,“poznamenáv­á Petra Prchlíková ze společnost­i Up Česká republika.

Je jedno, jestli společnost vydělává v energetice či bankovnict­ví, o její štědrosti k zaměstnanc­ům rozhoduje především její úspěšnost. Investovan­é částky nadále stoupají, stejně jako mzdy. „Na růstu se podílí také ekonomická situace a stav na trhu práce. Tato částka se nyní v průměru pohybuje kolem 5 tisíc korun za rok na zaměstnanc­e vyjma stravenek,“podotýká Petra Prchlíková. Na stravenky pak firmy přispívají zaměstnanc­i průměrně 12 tisíc korun ročně.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia