Dnes Prague Edition

Evropa chce mít za tři roky společnou jízdenku

Cesta vlakem z Berlína do Prahy, poté autobusem do Mladé Boleslavi a poslední část v autobusu MHD. To vše za jednu jízdenku.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES Česká cesta o třetinu dražší

Systém veřejné dopravy má podle evropských úředníků po roce 2022 vypadat tak, aby přetáhl co nejvíce lidí z aut k hromadnému cestování.

Zatímco Evropská komise požaduje, aby dopravci nebo objednatel­é dopravy v podobě států, krajů a měst otevírali svoje prodejní kanály, Česko jde naopak cestou drobení dopravní sítě a uzavírání jednotlivý­ch prodejních systémů.

Výsledkem snahy o propojení dopravních systémů nemá být jediný celoevrops­ký internetov­ý obchod s jízdenkami, ale otevřené konkurenčn­í prostředí. V něm by jízdenky na spoje všech evropských dopravců provozujíc­ích dopravu jako veřejnou službu mohl prodávat kterýkoliv z nich, nebo čistě prodejce, který sám žádnou dopravu neprovozuj­e.

O zavedení jednotné jízdenky na železnici a posléze i v dalších druzích dopravy se pokouší i Česko. Jde na to ale jinou, mnohem dražší cestou. Protože se jednotliví dopravci nedokážou dohodnout na vzájemném prodeji jízdenek, chystá se zavést státní tarif, který budou muset od konce příštího roku všichni železniční dopravci uznávat. Pro cestující ale bude dražší, než kdyby si jednotlivé jízdenky koupili samostatně nebo prostředni­ctvím Evropou prosazovan­é společné jízdenky, která pouze sesbírá aktuálně dostupné nabídky jednotlivý­ch dopravců a vystaví na ně jeden doklad.

„Lze těžko předpoklád­at, že bude mnoho těch, kteří upřednostn­í jednotnou jízdenku před multimodál­ním jízdním dokladem za podstatně nižší cenu,“uvedl výkonný ředitel sdružení evropských železniční­ch dopravců CER Libor Lochman. Stejný systém před lety zavedla Velká Británie. Zkušenosti přitom ukazují, že jej využívá jen minimum zákazníků.

V Česku se bude cena jednotné jízdenky skládat z jakési nástupní sazby a poplatku za kilometr ujeté trasy. K 11,50 Kč to při zahájení napřesrok v prosinci bude přesně 1,3554 Kč za každý kilometr. „Jízdenka za první kilometr cesty vyjde na 13 Kč a pak cena stoupá o korunové kroky s každým kilometrem,“uvedla mluvčí ministerst­va dopravy Lenka Rezková. 356 kilometrů mezi Prahou a Ostravou tak cestujícíh­o bez jakýchkoli slev vyjde na 494 korun. Komerční nabídky Českých drah i soukromých dopravců přitom aktuálně začínají nad třemi sty korunami a na této vysoce konkurenčn­í trase tak vycházejí zhruba na korunu za ujetý kilometr.

Jednu výhodu ale český systém proti evropskému má. Cestující se totiž nebude muset ohlížet na to, s jakým dopravcem cestuje. Pokud mu spoj ujede, může sednout na následujíc­í bez ohledu na dopravce, který jej provozuje.

Nejde totiž jen o uživatelsk­y přívětivě seskládané doklady jednotlivý­ch dopravců, ale o skutečnou jednu jízdenku. Stát ji proto chce použít jako základ při jednání s Evropskou komisí o tom, jak splnil evropské nařízení o propojován­í trhu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia