Dnes Prague Edition

Hodinu bojovali o jeho život

-

Neděle 7. července. Operátorka tísňové linky jihomoravs­ké záchranky Barbora Jasenská přijímá kolem 19. hodiny zoufalé volání o pomoc. Žena v Břeclavi se snaží oživit svého přítele, který je v bezvědomí a nedýchá.

„V takové chvíli se po telefonu snažíme co nejpřesněj­i poradit, jak provádět srdeční masáž. Samozřejmě nevidíme, co se na místě děje, ale snažíme se co nejlépe odhadnout situaci, přesně popisovat správný postup a musíme být trpěliví a empatičtí,“vysvětluje Jasenská.

Uběhne několik minut a na místo přijíždí sanitka. Posádka se okamžitě vrhá k bezvládném­u muži a snaží se ho zachránit. „Prováděli jsme s kolegy srdeční masáž, samozřejmě doprovázen­ou umělým dýcháním. Zároveň jsme podali adekvátní medikaci, bylo nutné co nejdřív obnovit srdeční činnost,“popisuje dramatické chvíle lékař jihomoravs­ké záchranky Marek Džmura.

Monitor však bohužel stále ukazuje fibrilaci. Resuscitac­e je nekonečná. Lékaři bojují o mužův život neuvěřitel­ných 45 minut. A úspěšně. „Je to vždy hodně dobrý pocit, když se spontánní srdeční akce obnoví,“svěřuje se Džmura. Pacienta posléze převezou do brněnské nemocnice u svaté Anny. Vyléčí se bez zdravotníc­h následků.

„Chtěl bych poděkovat za záchranu svého života týmu záchranářů. Přijeli k nám domů a po téměř hodinové resuscitac­i mě převezli do nemocnice, kde už se o mě postarali tamní lékaři. Podle slov mé přítelkyně to byl právě onen lékař ze zdravotnic­ké záchranné služby, který rozhodl o mé šanci žít. Mockrát děkuji,“napíše později uzdravený muž lékařům.

Překotné narození dvojčat

Příběhů, kdy záchranáři vybojovali život člověka, jsou po celé republice stovky, tisíce. Třeba právě jihomoravs­ká záchranka má zhruba 250 výjezdů denně.

Například v dubnu zdravotníc­i ošetřili na 40 zraněných po srážce trolejbusu s tramvají v Brně. Nebo na začátku srpna v Bílovicích nad Svitavou pomohla posádka sanitky na svět dvojčatům při překotném porodu. „K porodům jezdíme, někdy je ještě čas převézt maminku do porodnice, někdy se to už nestihne a kolegové pomůžou miminku na svět přímo na místě. Ale tento případ opravdu není běžná věc,“dodává mluvčí záchranky na jižní Moravě Michaela Bothová.

 ?? Foto: ZZSJM ?? Přežil Vděčný Alexandr Toth poděkoval záchranářů­m.
Foto: ZZSJM Přežil Vděčný Alexandr Toth poděkoval záchranářů­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia