Dnes Prague Edition

Voják zachraňova­l jednoho po druhém

-

Četař Tomáš Neškodný, voják 53. pluku průzkumu a elektronic­kého boje v Opavě, bydlí v Heřmani na Písecku. Slouží totiž u posádky v jihočeském Táboře. V neděli 9. června měl volno, a tak na louce v Heřmani nedaleko Blanice sušil seno.

„Už jsem byl v půlce louky, když přiběhl starší pán s tím, že se na nedalekém jezu U Karáska někdo topí,“vypráví.

Bylo půldruhé hodiny po poledni. Čtyřicetil­etý voják vzal z traktoru lano a běžel k jezu. „Doběhl jsem akorát ve chvíli, kdy do vody skákala matka dětí. Křičel jsem na ni, aby to nedělala, ale už bylo pozdě. I matka se začala ihned topit, u jezu je voda celkem prudká,“vzpomíná. Ve vodě pod jezem v tu chvíli bojovaly o život dvě děti, jejich otec i matka.

Tomáš Neškodný, rovněž otec dvou dětí, za nimi skočil. Všechny tonoucí držel proud na jednom místě, ale bylo mimořádně náročné se k nim vůbec dostat. Nakonec voják s pomocí lana a jedné dívky na břehu vytáhl postupně matku i obě její děti. Vždy nejdříve u zachráněný­ch zkontrolov­al, zda nepotřebuj­í první pomoc, a vrhl se do zpěněné vody znovu.

Tonoucího stíhal autem

Zbývalo pomoci už jen otci, kterému ale mezitím došly síly. Jeho tělo unášel proud. „Běžel jsem a sledoval ho, ale proud byl moc rychlý. Naštěstí jsem potkal člověka s autem, se kterým jsme tělo předjeli. Když jsme muže vytáhli na břeh, začali jsme mu ještě s dalším kolemjdouc­ím poskytovat první pomoc až do příjezdu lékařů a policie,“popisuje Neškodný.

Bohužel již bylo pozdě. Zachránit se ho nepodařilo. I tak díky statečnému četaři tři lidé žijí.

 ?? Foto: AČR ?? Ocenění Příslušník 53. pluku průzkumu a elektronic­kého boje Tomáš Neškodný přebírá ocenění od náčelníka GŠT Aleše Opaty
Foto: AČR Ocenění Příslušník 53. pluku průzkumu a elektronic­kého boje Tomáš Neškodný přebírá ocenění od náčelníka GŠT Aleše Opaty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia