Dnes Prague Edition

Onufráková se vrací rolí zelené vdovy

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Bude to prý aristokrat­ická komedie o ženě ministra, který má peněz nazbyt, píše se o hře Zámek na Loiře. Pražský alternativ­ní soubor Lachende Bestien letos zaujal nezvyklým zpracování­m Ibsenova Nepřítele lidu v Divadle Komedie a do stejného prostoru umístil režisér a ústřední postava spolku Michal Hába i své podzimní nastudován­í Slávy a pádu krále Otakara. Nyní se Lachende Bestien vrací zpátky do „sluje pro současné živé umění“, tedy do Venuše ve Švehlovce.

Spolu s novinkou se na jeviště po pauze způsobené mateřstvím a studiem vrací i herečka Zuzana Onufráková. Ta se s autorem předlohy Romanem Sikorou zná už z pražského Švandova divadla. „On mne Michalovi Hábovi doporučil, v červnu jsme měli scénické čtení hry a pak už bylo jasné, že půjdu i do činoherní úpravy,“popisuje původem slovenská herečka. „Vrátila jsem se díky nim v čase a vzpomněla si na své původní angažmá v ústeckém Činoherním studiu,“komentuje alternativ­ní prostory i mladý soubor.

Pán ze Slovenska

Zámek na Loiře vypráví příběh ženy nejmenovan­ého českého ministra, kterou pro ostudu uklidí do Francie. „Bydlí tam s kuchařem a dvěma lokaji,“přibližuje herečka, která si zahraje hlavní postavu. „Jde vlastně trochu o život zelené vdovy,“přirovnává roli k fenoménu žen, které sedí doma v luxusních klecích placených dobře vydělávají­cími manžely.

„Není to ale jediné téma, Sikora naráží na frustraci způsobenou nenaplňují­cím zaměstnání­m, pocit marnosti a dnešní plýtvání věcmi,“pokračuje herečka a doplňuje, že text má i konotace na naši současnou politickou scénu. „Každému to asi dojde. Ministr je pán ze Slovenska, který figuruje v Čechách,“naznačuje herečka. „Ale dá se to transformo­vat i na někoho jiného,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia