Dnes Prague Edition

Stížnosti na ovzduší

Lidé udávají problemati­cké komíny

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Mlhy po celý den na většině území včera hlásila ranní předpověď počasí. Tahle poklička nad Prahou „zadělává“na smogovou situaci. Tu vyhlašuje Český hydrometeo­rologický ústav (ČHMÚ) při splnění přesně daných podmínek – a zatím situace tak vážná není.

Přesto mlhy znamenají, že pražskou kotlinou méně proudí vzduch, kvůli tomu se komplikují rozptylové podmínky a stoupá znečištění ovzduší. Včera však zhoršenou kvalitu ovzduší hlásil Hydrometeo­rologický ústav jen v Legerově ulici, kde je kvůli vysoké intenzitě dopravy tento stav téměř stálý. „Ve čtvrtek je přijatelná kvalita ovzduší. Jen pro I. P. Pavlova je doporučeno omezit venkovní aktivity,“vysvětluje Monika Hrubalová z ČHMÚ.

Nejčastěji si Pražané na kvalitu ovzduší stěžují kvůli vytápění tuhými palivy, což je problém hlavně v okrajových částech města. „Situace se v těchto dnech u nás opravdu zhoršila. Kouř se nikam neodfoukne. Máme několik opravdu problémový­ch stavení a vyzýváme jejich majitele, aby využili různých dotačních programů. Bohužel ale o tuto možnost – možná i kvůli své sociální situaci – nemají zájem,“vysvětluje starosta městské části Praha-Suchdol Petr Hejl (STAN) a dodává, že pokud lidé nemají v domě ani rozvody topení a radiátory, tak jim žádný dotační titul nepomůže – finance je možné získat jen na výměnu či úpravu kotle.

Všichni kvůli jednomu

I když ovzduší v Suchdole znečišťuje jen pár domů, kouř zasáhne velké území. „Zatím jsme ale k žádným sankcím nepřistoup­ili a ani bychom nemohli - tato věc spadá pod obce s rozšířenou působností, což

je v našem případě městská část Praha 6,“vysvětluje starosta Suchdola Hejl.

Praha 6 problemati­ku obtěžující­ho kouře podle svého mluvčího nezanedbáv­á. „Kontrolní činnost probíhá průběžně, zpravidla se zabýváme podněty ze strany veřejnosti. Těch zejména začátkem zimního období chodí desítky,“vysvětluje Ondřej Šrámek.

Upozornění většinou stačí

Život Pražanům nemusí znepříjemň­ovat jen kouř vyprodukov­aný na území hlavního města, ale také ten z obcí za hranicí metropole, jako je například Vestec. „Topení tuhými palivy se u nás vyskytuje úplně minimálně. Stížnosti jsou na jednu jedinou nemovitost,“vysvětluje starosta Vestce Tibor Švec (STAN). Obec proto majitele domu vyzvala k předložení revize komínu či faktury za palivo, aby bylo možné prokázat, čím a jak topí. Naštěstí uposlechl výzvy, doklady předložil a situace v obci se podle starosty zlepšila.

Upozornění většinou stačí i podle starosty městské části Praha-Řeporyje „Lidé hodně udávají. Nechci se chvástat, ale celkem se mi daří v osobním přístupu. Úspěch mám i s dopisy, ve kterých občany informuji, že je udává celá ulice. Někdy k nim zajdu i osobně. I když má tuto problemati­ku u nás na starosti úřad s rozšířenou působností v Praze 13, tak je ani nepotřebuj­eme,“vysvětluje Pavel Novotný (ODS), kterého prý pobavil jeden občan, který poslal podrobně vypracovan­é udání s údaji o 25 komínech včetně souřadnic z GPS. „Ten člověk si s tím musel dát opravdu hodně práce,“dodává Novotný.

Důvod udávat významné znečišťova­tele ovzduší ale v těchto dnech není. Podle ČHMÚ totiž smogová situace nehrozí. „Smogovou situaci vyhlašujem­e na základě překročení prahových hodnot jen na více stanicích, které označujeme jako reprezenta­tivní. A mezi ně například zmíněná Legerova ulice kolem stanice I. P. Pavlova nepatří, protože tam je špatné ovzduší pořád. Reprezenta­tivní stanice navíc vypovídají o kvalitě ovzduší na velkém území a všechny v tuto chvíli ukazují přijatelno­u nebo dobrou kvalitu ovzduší, zhoršení nečekáme,“vysvětluje Jáchym Brzezina z ČHMÚ.

 ??  ?? Mlha, nebo smog? I když by se na snímku z úterý 17. prosince mohlo zdát, že Prahu trápí špatné ovzduší, k vyhlášení smogové situace zatím není důvod.
Foto: Dan Materna, MAFRA
Mlha, nebo smog? I když by se na snímku z úterý 17. prosince mohlo zdát, že Prahu trápí špatné ovzduší, k vyhlášení smogové situace zatím není důvod. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia