Dnes Prague Edition

Premiér Babiš, hejtman Půta, lobbista Janoušek. Kdo zaměstná v příštím roce justici.

- Jakub Pokorný Karolina Bulisová

Některé letité případy, které vzbuzovaly pochybnost o rychlosti justice, letos skončily. David Rath nastoupil do vězení. Ivo Rittig se svými jízdenkový­mi provizemi a žalobce Libor Grygárek obžalovaný z nadržování Romanu Janouškovi byli naopak osvobozeni. Špatná zpráva naopak je, že jiné archivní kauzy neskončily a budou se soudit dál či se teprve k soudu dostanou.

Předseda vlády Andrej Babiš zůstává v nejistotě, zda nepůjde k soudu jako obžalovaný z dotačního podvodu při výstavbě farmy Čapí hnízdo. Žalobce Jaroslav Šaroch Babišův případ sice odložil, ale nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman jeho rozhodnutí zrušil. Obviněnými zůstávají Babiš a jeho spolupraco­vnice Jana Mayerová a musí se dál vyšetřovat. Policie podle Zemanových pokynů musí přezkoumat majetkovou strukturu Čapího hnízda a zaměřit se i na státní úředníky, kteří žádost posuzovali. Dál musí posoudit, jestli farma padesátimi­lionovou dotaci skutečně potřeboval­a. Naopak definitivn­ě oddechnout si po letošku může zbytek Babišovy rodiny. Zde odložení kauzy platí.

Babiše bude zároveň řešit soud na Slovensku. Tamní justice se bude zabývat žalobou českého premiéra za to, že je veden v dokumentec­h někdejší tajné policie jako agent StB. Tentokrát chce Babiš žalovat rovnou celý slovenský stát.

Janouškovo „domácí vězení“

Lobbista Roman Janoušek je „vězeň nevězeň“. Formálně si pořád odpykává čtyřapůlle­tý trest za sražení ženy autem. Do věznice nastoupil v listopadu 2014, ale už skoro tři roky je doma (od března 2016) ze zdravotníc­h důvodů. Přerušení trestu mu vyprší v dubnu. Brněnský soud bude rozhodovat, jestli ho dál nechá doma nebo ho pošle zpátky za mříže. Měl by se vypořádat i se zprávou svých kolegů pražských soudců, kteří Janouškovi odmítli prominout zbytek trestu. Ke všemu ho nechali soudci sledovat, aby zjistili, že údajný těžce nemocný jezdí na kole, chodí do galerie a na pláž.

Hejtmanské dotace

Když se před časem na nějaké společensk­é akci potkali dva hejtmani, tématem hovoru se jistě nestalo jen řízení kraje ale i zkušenosti s policií.

Bývalý olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) stane před soudem v Olomouci kvůli kauze Vidkun, kterou rozjížděl ještě coby policista Robert Šlachta. Rozbořil je obžalován z toho, že chtěl uplatit olomouckéh­o náměstka policejníh­o ředitele, aby odložil vyšetřován­í dotačního podvodu na dostihovém závodišti. Kauza je možná zajímavějš­í skrz policistu Karla Kadlece, který dle obžaloby vyzrazoval detaily z vyšetřován­í politikům. „Dokazování bude široké. Začneme však 18. února. Rozsudek mohl padnout,“uvedl olomoucký soudce Martin Lýsek.

Liberecký hejtman Martin Půta je už blízko rozsudku. Původně už měl žalobce přednášet závěrečnou řeč teď v prosinci. Nakonec soudce

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? U soudu Janoušek s někdejším advokátem Vítem Širokým.
Foto: Dan Materna, MAFRA U soudu Janoušek s někdejším advokátem Vítem Širokým.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia