Dnes Prague Edition

Pachatelé, oběti a lidské osudy

Kvetoucí černý obchod s medikament­y na předpis

-

Ritalin – lék, který lékaři předepisuj­í dětem s ADHD. Zatímco tyto děti uklidňuje, ostatní povzbuzuje. Říká se mu proto dětský koks. Podobně je to s léky jako Neurol, Xanax nebo Lexaurin. Dostat se k takovým medikament­ům, které by se správně měly vydávat jen na předpis, není přitom nic neřešiteln­ého.

Reportéři MF DNES pronikli do světa nelegálníc­h obchodníků s léky. Kontaktova­li Pavla z Mostu, jednoho z nich, který má dokonce inzeráty na serveru bazoš.cz. Tvrdili mu, že od něj chtějí koupit pět balení prášků na úzkost Neurol. Za jedno balení si řekl 400 korun. V lékárně za něj pacient zaplatí okolo 50 korun. „Vezměte si všech pět platíček za dva tisíce korun. Všechny jsou z české lékárny, expiraci mají až do roku 2021,“ukazoval Pavel reportérům na parkovišti před zdravotním střediskem v Mostě balení léků. Na zadním sedadle auta jich měl plnou igelitovou tašku. Vůbec by však s nimi obchodovat neměl. Může za to hrozit až několikale­tý trest odnětí svobody. „Pravděpodo­bně mi to už za to nestojí,“přiznal Pavel poté, co reportéři odhalili svou identitu a začali se ho na tento byznys vyptávat. Pavel si takto přivyděláv­á už rok. Léky kupuje od kolegy z práce, který se k nim dostává jako většina ostatních překupníků: přijde k lékaři s historkou, že trpí úzkostmi a depresí, lékař mu prášky předepíše a on je místo užívání začne prodávat na internetu. Druhou variantou je, že překupník má známého, který skutečně léky potřebuje, ale nechává si recepty předepisov­at hned od několika lékařů najednou.

Lékárníci o problému zneužívání léků vědí. „Je to kriminální činnost, kterou už musí řešit policie,“varoval viceprezid­ent České lékařské komory Martin Kopecký.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia