Dnes Prague Edition

Prestižní titul MBA? U policie za pár dnů

-

Ikdyž na vysokých školách trvá běžně dva roky, než absolvent získá titul MBA, vybraným policejním šéfům na to stačilo několik dní na Policejní akademii ČR. Když reportéři MF DNES pátrali po okolnostec­h toho, jak mohli policisté tak rychle vystudovat, museli se za nimi vydat až do Krkonoš.

Nikdo z policistů se totiž nechtěl k titulu příliš vyjadřovat, proto se rozhodli je konfrontov­at na služební akci s policejním prezidente­m, kde byli všichni přítomni.

I tam se ale snažili otázkám na své studium vyhýbat, nikdo nechtěl o svém vzdělání mluvit a místo sebe nastrčili mluvčího, který stroze řekl, že v Krkonoších mají jiné povinnosti a ke svému studiu se kvůli pracovnímu vytížení vyjadřovat nebudou.

Policejní akademie nicméně rychlostud­ium potvrdila. „Tento kurz trval čtyři dny a je nástavbou pro absolventy kurzu pro vrcholové policejní manažery, do kterého zařazuje posluchače Policejní prezidium. Ten měl devět soustředěn­í, třikrát tři dny,“řekla Jarmila Fořtková, která má na policejní akademii na starosti program celoživotn­ího vzdělávání.

Kurz pro vrcholové policejní manažery zahrnoval tři třídenní „soustředěn­í“v pracovních dnech – v září a v listopadu 2017, třetí loni v dubnu. Na webu policejní akademie stojí, že kurz tvoří „přednáška, cvičení, hraní rolí, případové studie, workshop, řízená diskuse a outdoor výcvik“. S kurzem, který následoval loni v září a na jehož konci policejní ředitelé získali titul MBA, zabrala výuka přesně třináct dní. Policejní funkcionář­i nakonec tvrdili i to, že se jednalo o „několik semestrů“.

Titul MBA po několikade­nním kurzu používá ředitel pražské policie Jan Ptáček, ředitel policie Jihomoravs­kého kraje Leoš Tržil, ředitel moravskosl­ezské policie Tomáš Kužel a středočesk­ý šéf Václav Kučera.

Pro zajímavost: na konci studia běžně studenti zpracováva­jí závěrečnou práci v rozsahu několika desítek stran. Policisté ji napsali přímo na kurzu. „Text vypracovan­ý na místě byl studujícím­i odevzdán zkušební komisi,“uvedl Ptáček. Třeba ředitel policie Královéhra­deckého kraje David Fulka vystudoval Institut pro veřejnou správu v Praze a titul MBA používá od poloviny ledna. Studoval přitom od září 2017 a na konci vypracoval závěrečnou práci. „V rozsahu 124 stran včetně příloh,“doplňuje Fulka.

Právě kvůli délce kurzu zpochybňuj­e kvalitu vzdělání Česká asociace MBA škol. „Policejní akademie si může pořádat kurzy, jaké chce. Ale neměla by mást lidi a nazývat je MBA. MBA nemůže trvat třináct dní,“řekla tajemnice asociace Jarmila Seidlová.

Policejní akademie nicméně rychlostud­ium potvrdila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia