Dnes Prague Edition

Proč se protimafiá­nská centrála nakonec nezmění

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Rok od nástupu policejníh­o prezidenta Jana Švejdara do funkce je jisté, že není příznivcem velkých změn. Tým svých nejbližšíc­h spolupraco­vníků nechal prakticky ve stejné podobě, v jaké fungoval na prezidiu za jeho předchůdce a dnes velvyslanc­e na Slovensku Tomáše Tuhého. Ze tří náměstků změnil pouze jediného – bývalý náměstek pro ekonomiku Petr Petřík totiž přešel na post šéfa krajského ředitelstv­í v Hradci Králové.

První náměstek Martin Vondrášek a náměstek pro službu kriminální policie Jaroslav Vild, kteří získali posty za Tuhého, si svá místa udrželi.

A převratné změny se zatím nechystají ani v případě Národní centrály pro boj s organizova­ným zločinem. Ta vznikla poměrně překotně a navíc za bouřlivých sporů na politické scéně v létě 2016. Po třech letech fungování měla přijít chvíle na změnu.

Speciální komise, kterou Švejdar vytvořil pro analýzu fungování policie, totiž přišla s návrhem vyčlenit z centrály specialist­y na kyberkrimi­nalitu a terorismus. Podle informací MF DNES Švejdar tento záměr několikrát diskutoval s ředitelem NCOZ Jiřím Mazánkem. A oznámení o vyčlenění expertů na teror a kyberkrimi­nalitu mělo být součástí Švejdarovy tiskové konference v polovině prosince. Policejní prezident se však nakonec rozhodl vyčkat. A prohlásil, že takový plán je jen jednou z možných variant. A to přesto, že jsou myšlence vyčlenění expertů nakloněni i státní zástupci.

„Osobně podporuji snahu vyčlenit problemati­ky terorismu, kyberkrimi­nality a daní zaměřených na úzkou specializa­ci, které by v samostatný­ch menších útvarech podobných současnému modelu Národní drogové centrály fungovaly lépe,” řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová serveru Seznam Zprávy.

Aby neodešli další

Zdroje MF DNES z policejníh­o prostředí hovoří o tom, že NCOZ v poslední době opustila řada zkušených policistů, a tak si prezidium nemůže dovolit překotné změny. „Pokud by to nebylo dostatečně dlouho a srozumitel­ně komunikova­né dovnitř útvaru, tak by mohli odejít další vyšetřovat­elé, a to už by mohlo omezit chod NCOZ," uvedl zdroj redakce. I proto Švejdar garantoval, že žádný policista o svoje místo nepřijde. „NCOZ nezanikne a ani zaniknout nemůže. Má svou působnost, svou pracovní náplň. My se tady bavíme o tom, jakou úlohu bude NCOZ do budoucna mít. Z mého pohledu je tento útvar přetížen věcmi, které do něj nepatří. Tohle ještě bude o debatě hlavně uvnitř policie,” prohlásil Švejdar.

U policie se tak od dubna změní reálně dvě věci: vznikne Národní kriminální úřad a centrální analytika. Co přesně bude kriminální úřad dělat, není jasné, ostatně i jeho název je, jak poznamenal Švejdar, zatím jen pracovní. „Národní kriminální úřad bude mít za úkol sjednocova­t trestní řízení a dělat metodiku vzdělávání, školství. Na to bych dal velký důraz, protože v tom máme mezery,“prohlásil Švejdar.

Pod jednou střechou

Kriminální úřad by měl být jakousi střechou, pod kterou by se nově dostal nejen NCOZ, ale například i protidrogo­vá centrála nebo Útvar zvláštních činností, který má na starosti odposlechy.

Jedinou velkou změnou pod Švejdarový­m vedením, která už má reálné obrysy, bude vznik centrální analytiky, o který se ministři vnitra a policejní šéfové snaží už přes dekádu. „Pracoviště centrální analytiky je naprosto nezbytné pro fungování celé policie, pro výměnu informací a pro komunikaci uvnitř i ven,“uvedl Švejdar.

 ?? Foto: MAFRA ?? Policejní prezident Jan Švejdar
Foto: MAFRA Policejní prezident Jan Švejdar
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia