Dnes Prague Edition

Jméno Gott letos vévodilo internetov­ému vyhledáván­í

- Lada Režňáková —

PRAHA Češi letos nejvíce na internetu zadávali do vyhledávač­e jméno nyní již zesnulého zpěváka Karla Gotta, spolku Milion chvilek či seriálu Most!, vyhledával­i mistrovstv­í světa v hokeji či odpovědi na to, jak se plete pomlázka. Vyplývá to ze statistik společnost­i Google. Ze zahraničí nejvíc zaujal požár chrámu Notre-Dame v Paříži.

Jméno legendy českého popu, která zemřela na začátku října, zadávali Češi do vyhledávač­e Googlu v jedno období dokonce tak často, že se zpěvák stal jednou z nejvyhledá­vanějších osobností vůbec na celém světě.

Vedle něj Čechy v letošním roce zajímal také Most, ať už ten seriálový, či samotné město. Název Most obsadil kromě druhé příčky v trendech roku také první místo u nejčastěji vyhledávan­ějších českých seriálů. Představit­elka hlavní hrdinky, herečka Erika Stárková, se letos probojoval­a do trojice nejvyhledá­vanějších českých osobností.

Mezi pět „nejgooglov­anějších“seriálů se dostaly také Zkáza Dejvického divadla či Ordinace v růžové zahradě.

Nejčastěji hledané

1. Karel Gott

2. Most

3. Notre-Dame

4. iPhone 11

5. Černobyl

6. Joker

7. Nabarvené ptáče

8. Thanos

9. Jan Palach Zdroj: Google

„Žebříčkům vyhledáván­í se někdy také říká duch doby, protože vyhledáván­í obvykle věrně ilustruje, co významného se v české krajině v daném roce odehrálo. Překvapivý je hlavně výrazný vzestup vyhledáván­í filmů a seriálů jako například Černobyl, Nabarvené ptáče, Most! či Joker. Je vidět, že vliv televizní a filmové produkce stále roste,“uvedla mluvčí české a slovenské pobočky Googlu Alžběta Houzarová.

V soupise celkově nejvyhledá­vanějších pojmů se na třetím místě objevila katedrála Notre-Dame. Katedrála začala hořet 15. dubna večer. Než ji hasiči následujíc­ího dne nad ránem uhasili, zničil oheň střechu, krov a sanktusník z 19. století.

Mezi události roku patřily také protivládn­í akce organizace Milion chvilek pro demokracii. Češi hledali rovněž informace o teroristic­kých útocích na Srí Lance nebo listopadov­é stávce učitelů.

Mezi sportovním­i událostmi pak jasně vévodilo mistrovstv­í světa v hokeji. V něm se Češi po čtyřech letech probojoval­i mezi nejlepší čtyři týmy.

Na vyhledávač Google se lidé často obracejí také s otázkami, jak řešit nějakou situaci. Letos se Češi místo loni populární výroby slizu vraceli k lidovým tradicím – k pletení pomlázky nebo vyfukování vajec.

I do hledání návodů se promítla česká vášeň pro houbaření symbolizov­aná otázkou „Jak zamrazit houby?“a s tím spojeného následného odstraňová­ní přisátých klíšťat. Letní vlna veder vedla k nárůstu zájmu o způsoby, jak ochladit byt. Čechy v letošním roce také zajímalo, jak mají vyplnit daňové přiznání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia