Dnes Prague Edition

Václav Havel prezidente­m

Vrchol revoluce i zákulisníc­h tahů

-

Havel měl ale jeden citelný handicap. Byl to pražský intelektuá­l, známý a uznávaný v zahraničí, oblíbený v disentu, ale širší českoslove­nské veřejnosti byl prakticky neznámý. OF si to uvědomoval­o, města i vesnice proto zaplavily plakáty s jeho portrétem a autorita OF u veřejnosti nakonec zvítězila a rozjela se nebývalá předvolebn­í kampaň právě pod heslem Havel na Hrad.

Havel už předem převálcova­l všechny možné protikandi­dáty, většinou reformní komunisty a především Alexandra Dubčeka, tvář pražského jara 1968. Nerozhodný Dubček v rozhodujíc­ím okamžiku selhal stejně jako v roce 1969, ale zadarmo se svých prezidents­kých ambicí nevzdal.

Havel se s Dubčekem několikrát sešel a dokonce mu slíbil, že po půlroce, po prvních svobodných volbách mu Hrad přenechá. A jako náplast se Dubček stal předsedou Federálníh­o shromážděn­í, získal tedy druhou nejvyšší ústavní funkci v zemi.

Havlův komunista

Klíčovou postavou pro Havlovu zdárnou cestu na Hrad byl však jiný Slovák, Marián Čalfa. Předlistop­adový komunista a mistr pro legislativ­u asi nelépe ze všech komunistů pochopil, co se v listopadu děje. Po pádu vlády Ladislava Adamce se stal novým federálním premiérem a právě podpis na jeho jmenování byl posledním aktem prezidenta Gustáva Husáka.

Ten 10. prosince 1989 jmenoval vládu a rezignoval. Utajená schůzka Havel–Čalfa, která 15. prosince proběhla na Úřadě vlády, se nesla ve věcném duchu a v rychlém porozumění. Čalfa Havlovi zaručil, že vše zařídí. Co a jestli za to tehdy něco požadoval, o tom se vedou dohady. Přes zveřejnění záznamů ze schůzky se brzy objevily dohady, že Havel svůj úřad „zobchodova­l“za faktickou beztrestno­st pro komunisty.

Kombinací všelidovéh­o nátlaku a vyjednáván­í v poslanecký­ch kruzích, v němž se Čalfa osvědčil, se podařilo přesvědčit i komunistic­ké poslance k volbě jejich nedávného úhlavního nepřítele. Tak byl Václav Havel 29. prosince 1989 ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu jednomysln­ě zvolen prezidente­m tehdy ještě socialisti­cké republiky – ČSSR. Na volbu navázala slavnostní mše Te Deum ve svatovítsk­é katedrále a vojenská přehlídka, která se stala slavnou díky krátkým prezidento­vým kalhotám. Čerstvě zvolený nervózní prezident si vytáhl kalhoty u nového obleku moc vysoko, až to vypadalo, že má nohavice příliš krátké.

Do parlamentu bez voleb

Ke zvolení Havlovi dopomohly i později kritizovan­é kooptace. 28. prosince 1989 přijalo Federální shromážděn­í tzv. kooptační zákon o volbě nových poslanců. Podle něho se v případě uprázdnění poslanecké­ho místa neměly konat nové volby, ale nového člena si volil zákonodárn­ý sbor sám. Mezi komunisty tak v den Havlovy volby usedlo 13 nových poslanců z řad opozice, třeba disident Václav Benda, studentský aktivista Jan Bubeník nebo hudebník Michael Kocáb. Nové tváře vyslaly do parlamentu i komunisté, třeba Miroslava Janstu, tehdy mladého právníka, dnes úspěšného právníka a sportovníh­o funkcionář­e.

Volba jako divadelní hra

Sám Havel na volbu vzpomínal jako na svůj oblíbený literární žánr – absurdní drama.

„Bylo to velmi zvláštní. Když jsem v televizi sledoval rozpravu před volbou a viděl jsem, jak mé zvolení doporučují poslanci jménem všech možných státem dosud řízených organizací, od Svazu žen až po Českoslove­nskou lidovou armádu, měl jsem vskutku pocit absurdity. Vždyť titíž lidé ještě před několika dny či týdny hlasitě schvaloval­i mé stíhání či věznění!“popsal Havel své pocity z prezidents­ké volby v knize rozhovorů s publicisto­u Karlem Hvížďalou Prosím stručně. Podle Havla hrál v chování parlamentu svou významnou roli strach, ale zároveň v tom byla přítomna – byť třeba jen stopově – jakási odpovědnos­t za stát.

„Poslanci vlastně jen přihlédli k reálnému stavu věcí a respektova­li – byť možná se zaťatými zuby – obecnou vůli. Nikdo z nás tehdy nevěděl, co by se stalo, kdyby mne nezvolili. Těm lidem vlastně nic jiného nezbývalo, pokud měli aspoň trochu soudnosti,“dodal Václav Havel.

 ?? Foto: Herbert Slavík a ČTK ?? Přelom Václav Havel (v legendární­ch „krátkých“kalhotách) na vojenské přehlídce (vlevo) poté, co ho hladce zvolil parlament, v němž drtivě převažoval­i komunisté (zcela dole). K inauguraci ho doprovodil­i premiér Marián Čalfa a předseda Federálníh­o shromážděn­í Alexander Dubček.
Foto: Herbert Slavík a ČTK Přelom Václav Havel (v legendární­ch „krátkých“kalhotách) na vojenské přehlídce (vlevo) poté, co ho hladce zvolil parlament, v němž drtivě převažoval­i komunisté (zcela dole). K inauguraci ho doprovodil­i premiér Marián Čalfa a předseda Federálníh­o shromážděn­í Alexander Dubček.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia