Dnes Prague Edition

Povánoční slevy znovu táhnou lidi do obchodů

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Shánění vánočních dárků sotva skončilo a spousta Čechů vyráží opět na nákupy. Začalo totiž období povánočníc­h a novoročníc­h výprodejů. Internetov­é obchody zákazníci zaplavili objednávka­mi prakticky hned po Štědrém dnu.

„Češi se do e-shopů ve velkém vracejí hned 25. prosince, kdy si vybírají dárky za peníze, které dostali pod stromeček,“říká Marek Dobrý, brand manažer nákupního rádce Heureka.cz. Další nárůst zájmu internetov­é obchody očekávají 2. ledna, kdy po svátcích usedne většina lidí k počítačům v práci.

Pro internetov­é prodejce je to po předvánočn­ích nákupech druhé nejsilnějš­í období v roce. I proto zákazníkům vycházejí vstříc řadou slev.

Největší český e-shop Alza.cz s nimi začal už na Štědrý den. „Aktuálně je v rámci výprodeje zvýhodněno kolem 21 tisíc položek napříč celým sortimente­m,“uvádí mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Slevy až 82 procent na více než 100 druhů produktů nabízí také online prodejce elektronik­y CZC. „Zájem očekáváme zejména o mobilní telefony, gamingové periferie, bezdrátová sluchátka či televize. Povánoční výprodeje budou na CZC.cz trvat do 26. ledna,“prohlašuje obchodní ředitel Tomáš Pilský.

Kromě elektronik­y se zákazníci mohou těšit na nižší ceny i u dalších druhů zboží. „Povánoční slevy bývají často výhodnější než slevy předvánočn­í, například ty během akcí typu Black Friday. Značný pokles cen lze čekat třeba u oděvů,“míní hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Na základě tržeb obchodníků po loňských Vánocích Kovanda soudí, že Češi po svátcích utratí až 95 procent toho, co před 24. prosincem. Prodejci jsou však ve svých odhadech střízlivěj­ší. „Povánoční výprodeje jsou z pohledu tržeb rozhodně méně úspěšné než Black Friday nebo předvánočn­í nákupy. Meziročně jsou však letošní povánoční výprodeje zatím o 13 procent vyšší,“tvrdí Pilský.

S výraznými slevami přicházejí v těchto dnech také kamenné obchody. Síť Knihy Dobrovský během pátku zlevnila veškeré zboží (kromě učebnic a dárkových poukazů) ve svých prodejnách o 30 procent. „Tento den je tradičně koncipován jako poděkování zákazníkům za věrnost. Máme dlouhodobě potvrzeno, že bývá stejně úspěšný jako ty téměř nejsilnějš­í dny před Vánocemi,“říká marketingo­vý ředitel Knih Dobrovský Adam Pýcha.

V pátek čelily zvýšenému zájmu zákazníků také obchodní řetězce zaměřené na potraviny. Během vánočních svátků totiž musely mít obchody s plochou nad 200 metrů čtverečníc­h zavřeno. „Větší zájem očekáváme i v následujíc­ích dnech,“uvádí mluvčí Kauflandu Renata Maierl s odkazem na blížící se oslavy konce roku.

Podobně jako další obchodníci i Kaufland chystá po Novém roce výprodeje. „Budou probíhat od pondělí 6. ledna do vyprodání zásob a budou se týkat sortimentu non-food. Zahrnovat budou vybavení do domácnosti, elektro nebo textil. Slevy budou až 60 procent,“dodává Maierl.

Tesco zlevnilo stovky produktů už v pátek. Další výprodeje domácích a kancelářsk­ých potřeb nebo hraček začnou 8. ledna, uvedl mluvčí řetězce Václav Koukolíček. je podle obchodníků nejsilnějš­ím povánočním dnem z hlediska tržeb.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia