Dnes Prague Edition

USA na prahu volební jízdy

Rok 2020 bude v USA rokem volebním ve dvojím smyslu: nejdřív proběhnou primárky Demokratic­ké strany, které vyberou jejího kandidáta na prezidenta. A pak v listopadu volby prezidents­ké, sněmovní i do třetiny Senátu. A čeká se spektakulá­rní představen­í.

- Roman Joch ředitel Občanského institutu A KSČM předvedla

Samozřejmě, v roce 2020 bude také Senát po sněmovním schválení impeachmen­tu (obžaloby) prezidenta Donalda Trumpa rozhodovat o jeho případném sesazení. K tomu je potřebná dvoutřetin­ová většina, tedy 67 ze 100 senátorů.

Proberme to teď podrobněji. Především, americké ekonomice se daří, nezaměstna­nost je nízká a u černošskýc­h Američanů vůbec nejnižší v dějinách.

Určitě tomu dopomohlo snížení daní firmám a daní z příjmu fyzických osob, které přinesl zákon schválený před Vánocemi roku 2017, a snížení regulační zátěže především těžebního průmyslu, které zajistil prezidents­ký dekret.

Mírné poškození ekonomiky způsobila jen obchodní celní válka s Čínou, kdy cla zdražila dovážené polotovary z říše středu a odvetná čínská cla na potraviny poškodila farmáře především ze Středozápa­du. Ale tato obchodní válka zřejmě skončí kompromise­m.

Pokud se ekonomice daří a prezident usiluje o znovuzvole­ní, téměř jistě uspěje, tak praví zkušenost. Donald Trump by opravdu mohl být znovu zvolen velkou většinou, kdyby si odpustil ty své „trumpismy“, tj. šílené tweety a necitlivé poznámky o oponentech.

Ty popuzují hlavně republikán­ské ženy mírně napravo od středu, jež žijí v blahobytný­ch čtvrtích na předměstí velkých měst. Ztratí-li Trump tato předměstí, volby prohraje, protože pouze konzervati­vní evangeliká­lové na jihu a bílí dělníci na Středozápa­du mu stačit nebudou.

Takže tady máme paradox: Trump by měl být snadno znovu zvolen z ekonomický­ch důvodů, ale jeho chování odpuzuje některé jeho přirozené voliče.

Ať se Trump znemožní

Pokud jde o impeachmen­t, nastává druhý paradox. Nejdřív předsedkyn­ě Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiová spěchala s hlasováním před Vánocemi, aby impeachmen­t prošel co nejdřív, neboť Trump je prý velkou hrozbou ústavnosti, nyní však odmítá poslat schválené články impeachmen­tu do Senátu, aby ten mohl hlasovat o sesazení. Demokraté, kteří v něm mají menšinu 47:53, totiž chtějí, aby horní komora jen nehlasoval­a, ale aby také vyslýchala svědky z vlády, kteří odmítli ve Sněmovně vypovídat. Jinými slovy, aby Senát nebyl jen soudem, ale aby i sám vyšetřoval.

To je podivné, protože vyšetřovat a následně vznést obžalobu má Sněmovna, Senát po schválení impeachmen­tu má být jen soudním tribunálem. Je jasné, že prezident Trump v Senátu sesazen nebude, to by se muselo k demokratům přidat minimálně dvacet republikán­ů.

Ale demokraté mají jinou strategii, chtějí přesvědčit čtyři republikán­ské senátory či senátorky, aby hlasovali pro výslech svědků, a pak by tato procedura prošla čistou většinou. Následně by se z toho stala prodlužova­ná agonie, která by Trumpovi hrála na nervy, on psal šílené tweety a působil nezodpověd­ně.

Z toho samého důvodu Bílý dům a vůdce republikán­ské většiny v Senátu Mitch McConnell chtějí co nejrychlej­ší proces, bez výpovědí nových svědků, ve kterém pohodlnou většinou oba články impeachmen­tu odmítnou.

Jenomže nemohou o nich hlasovat, dokud je předsedkyn­ě Sněmovny Pelosiová oficiálně do Senátu nedoručí, což ona zatím odmítá. Chce, aby celá věc trvala co nejdéle a stále se o ní psalo. Před impeachmen­tem ve Sněmovně jej podporoval­o jen 47 procent Američanů, podle nejnovější­ho průzkumu je to už 55 procent.

Mlha u demokratů

Pokud jde o demokratic­ké primárky, stále má podle průzkumů největší podporu Joe Biden, který byl viceprezid­entem za Baracka Obamy a do Senátu ho poprvé zvolili už v roce 1972. Působí jako centrista a má největší podporu u černošskýc­h Američanů, kteří jsou nejloajáln­ější voličskou skupinou demokratů.

Jeho slabiny představuj­í jeho tendence k slovním přešlapům a také věk – letos mu je už 77 let. Obojí vyvolává pochybnost­i o jeho mentálních schopnoste­ch.

Vede sice v průzkumech u demokratů, ale zaostává ve státech, v nichž se konají první primárky. V Iowě má navrch Pete Buttigieg, mladý bělošský starosta malého města (v lednu mu bude 38 let), který je první otevřený gay, jenž kandiduje na prezidenta. Snaží se zastávat umírněné postoje. Mnozí ho vnímají jako mladší alternativ­u Bidena; jeho otevřená homosexual­ita může být problém pro černošské voliče.

V New Hampshire vede Bernie Sanders, radikální socialista, který v primárkách 2016 málem porazil Hillary Clintonovo­u. Má mladé stoupence, ale sám je starý, na podzim před volbami mu bude 79 let.

Podle průzkumů uzavírá čtveřici nejsilnějš­ích demokratic­kých kandidátů senátorka Elizabeth Warrenová (letos jí bylo 70 let), která je stejně radikální socialistk­ou jako Sanders.

Chvíli byla favoritkou, měla rychlý nástup, ale v poslední době v průzkumech propadla. Kdyby socialisté Sanders či Warrenová ve prospěch toho druhého odstoupili, měl by dotyčný větší podporu než Biden. Ale zatím se nikdo z nich odejít z boje nechystá.

Miliardář Michael Bloomberg, bývalý starosta New Yorku, který vstoupil do demokratic­kých primárek, zatím v průzkumech nijak nezabodova­l.

V únoru mu bude 78 let. Čeká se však, že když nakoupí za své nemalé peníze vysílací čas s volební reklamou, může někoho z dosavadní čtveřice favoritů poškodit a někomu pomoci – podle toho, na koho se rozhodne zaútočit.

Strana mladých lidí tak má celkem staré kandidáty. A favority partaje barevných menšin jsou bílí kandidáti. V této souvislost­i je zajímavé, že dva černošští kandidáti v primárkách, senátor a senátorka, nedokázali oslovit černošské voliče. Ti jsou zřejmě vděční Joe Bidenovi za to, že v minulosti loajálně jako viceprezid­ent kryl záda Baracku Obamovi.

Nyní je však předčasné předpovída­t, kdo demokratic­kou nominaci získá. Může se stát ještě cokoli. Je však nutné zvážit čtyři faktory.

Obamová ex machina?

Zaprvé, pokud se pod tlakem svého radikálně socialisti­ckého křídla Demokratic­ká strana posune příliš doleva, může to pomoci Trumpovi a zajistit mu opětovné zvolení. Toto křídlo zastává pozici socialismu skandinávs­kého typu – zdravotní péče pro všechny placená z daní, finanční reparace pro americké černochy za příkoří otroctví spáchaná na jejich předcích, právo na potrat po celých devět měsíců těhotenstv­í a plně otevřené hranice; kdokoli z Latinské Ameriky, kdo se chce usadit v USA, má na to mít právo. Program je sice populární u mladých levicových studentů, ale nikoli u Američanů jako celku.

Zadruhé, spekuluje se, že do primárek ještě někdo vstoupí, protože mnozí demokraté mají dojem, že nikdo z výše zmíněných nebude schopen porazit Trumpa. Hillary Clintonová si říká o to, aby ji strana vyzvala znovu ke kandidatuř­e. Ale myslím, že k tomu už nebude ochota. Kdyby však kandidoval­a Michelle Obamová, měla by slušnou šanci vyhrát.

Zatřetí, je dost možné, že různí kandidáti vyhrají v různých státech, a tak nikdo z nich nebude mít na nominačním sjezdu demokratů většinu delegátů.

Tato situace v žádné straně už několik desetiletí nenastala, a kdyby k tomu letos došlo, musel by rozhodnout sjezd na základě dohody: „Já podpořím tebe na viceprezid­enta a ty mě na prezidenta.“Anebo jako východisko z nouze sjezd nedá nominaci žádnému z kandidátů, nýbrž někomu, kdo zapůsobí jako deus ex machina – Hillary Clintonové či Michelle Obamové.

A začtvrté, pokud Trump opět vyhraje, vyhraje stejně jako v roce 2016, získá menšinu odevzdanýc­h hlasů, ale dostatečno­u většinu ve většině států, a tím i většinu ve sboru volitelů, který volí prezidenta.

V Demokratic­ké straně následně vypukne šílenství a demokraté budou požadovat změnu ústavy, zrušení sboru volitelů. To však neprojde.

Každopádně volby rozhodne několik málo států na hraně mezi demokraty a republikán­y jako Arizona, Iowa, Wisconsin, Michigan, Ohio, Pennsylvan­ia, Florida, Severní Karolína, možná i New Hampshire a Maine.

Právě v nich se povede prezidents­ká kampaň, v ostatních ne, protože to nemá smysl, většiny v nich jsou již předem dané. Například v Kalifornii vyhraje demokrat(ka), v Texasu republikán.

Ale představa, že Trump opět zvítězí s menšinou odevzdanýc­h hlasů, povede k další radikaliza­ci demokratů. Ta potrvá do voleb 2024, kdy se bude čekat jejich vítězství.

Pokud ovšem demokrat(ka) nevyhraje už v roce 2020, to by dynamiku změnilo. Zatím však musí být republikán Donald Trump stále považován za favorita, protože se daří americké ekonomice.

Donald Trump musí být považován za favorita voleb, protože se daří americké ekonomice.

● své dvě janusovské tváře. Na oficiálním webu přeje všem štěstí s hromadou zářivých dárečků, třeba KSČM v Praze 10 ale vyvěsila přání podstatně revolučněj­ší: „K Vánocům si nejvíc ze všeho přejeme, aby už skončil kapitalism­us.“Komunisty z Prahy 1 i Prahy 10 naštěstí spojuje jedno: první i druzí přijdou do pekla.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Obhájí?
Ekonomika Trumpovi ve volebním roce nahrává. Foto: ČTK
Obhájí? Ekonomika Trumpovi ve volebním roce nahrává. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia