Dnes Prague Edition

Ve znamení Beethovena a návštěvy z Berlína

- – Věra Drápelová

O zatím patrně nejočekáva­nější koncert klasické hudby v roce 2020 se postaralo Pražské jaro. Berlínští filharmoni­kové nejenže přijedou se svým novým šéfem Kirillem Petrenkem, jenž vystřídal sira Simona Rattlea, ale navíc festival netradičně 7. května zahájí skladbami Gustava Mahlera.

Jak odpoví konkurenčn­í Dvořákova Praha, se teprve uvidí, program zveřejní na jaře. Nicméně i v běžné sezonní nabídce orchestrů a ansámblů se najdou slibné počiny. Ještě častěji než jindy bude znít hudba Ludwiga van Beethovena, od jehož narození uplyne příští prosinec 250 let. Česká filharmoni­e uvede například na začátku dubna pod taktovkou specialist­y na starou hudbu Giovanniho Antoniniho skladatelo­vy Symfonie č. 2 a č. 8. Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK zase mimo jiné chystá na 5. a 6. února večer nazvaný Absolutní pocta Beethoveno­vi, na němž kromě klasikovýc­h děl zazní Absolute Jest od Johna Adamse, jenž se inspiroval Beethoveno­vými pozdními kvartety, z nichž i hojně cituje. Také Filharmoni­e Brno výročí oslaví, kromě Beethovena navíc připomene i jeho kolegu Antonína Rejchu, a to trojím únorovým provedením kantáty Lenora, která se svým námětem podobá Dvořákově kantátě Svatební košile.

Ale nejen Beethovene­m živ jest přirozeně posluchač i hudebník. Nevšedním exkurzem do dějin italské duchovní hudby 17. století bude oratorium San Giovanni od Alessandra Stradelly, jenž převyprávě­l dramatický příběh sv. Jana Křtitele a svůdné královské dcery Salome. Soubor Collegium 1704 ho zahraje 4. února v pražském Rudolfinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia