Dnes Prague Edition

Trio národních velikánů doplní Bond

Nadcházejí­cí rok se bude hemžit domácími poctami, vedle dokumentů o Karlu Gottovi či Karlu Svobodovi se premiéry dočkají hrané příběhy Václava Havla, Emila Zátopka a Jana Žižky. Ze zahraniční­ch hvězd se naposledy předvede Daniel Craig coby agent 007.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Komiksová nadílka

Jestli se letos počet českých novinek přiblížil osmdesátce, neznamená to, že by domácí tvůrci napříště zvolnili tempo. Právě naopak, začíná se znovu ve velkém.

Ostrý start

Hned v lednu zamíří z tuzemské produkce do kin pohádka Zakleté pírko, milostné drama Můj příběh, dokumenty Karel Svoboda: Šťastná léta a Morava, krásná zem III , parodie Případ mrtvého nebožtíka, romantická komedie Příliš osobní známost a thriller Daria. Naštěstí je leden také obdobím oscarových favoritů, k nimž se řadí hitlerovsk­á satira Králíček Jojo, Eastwoodov­a novinka Richard Jewell, modernizov­aní Bídníci nebo hvězdně obsazený příběh čtyř sester Malé ženy.

V únoru slibují událost thriller Petra Zelenky Modelář, pohádkové pokračován­í Perinbaba 2 a dokument o zneužívání dětí na internetu V síti. V životopisu Judy se v roli herečky Garlandové ukáže Renée Zellwegero­vá a k uchazečům o filmové ceny náleží také režisér Sam Mendes s válečným dílem 1917. Varování pro rodiče: z videohry na plátno přestoupí Ježek Sonic.

V březnu posmrtně zazní hlas Václava Postráneck­ého z komedie 3Bobule a Bohdan Sláma uvede historické drama Krajina ve stínu. Ctitelé napětí dostanou pokračován­í hororu Tiché místo a po žlutých trabantech převezme štafetu slovenský cestopis Afrikou na pionýru.

Ochuzeni nebudou fanoušci komiksů, hned v dubnu si dopřejí dvojitou dávku ve filmech Noví mutanti a Black Widow. Odolná vlna českých komedií přidá titul Štěstí je krásná věc, ale nejsilnějš­í aprílový trumf zosobňuje bondovka Není čas zemřít, v níž si agenta 007 naposledy zahraje Daniel Craig.

Májové dny slibují akci ve snímku Rychle a zběsile 9, Toma Hankse coby scenáristu i hlavního hrdinu příběhu Greyhound, krimi s Amy

Adamsovou Žena v okně a z tuzemských premiér černou komedii Bourák, kde Ivan Trojan tančí rokenrol pod režijním vedením svého bratra Ondřeje. Na děti se těší animovaní borci Scooby-Doo i SpongeBob.

Vánoční otazník

Oddechovou sezonu zahájí v červnu návrat komiksové bojovnice Wonder Woman 1984 a horor Saw 9, ale přijde i animovaná Duše od Pixaru. Červenec povolá k zábavě snímky Mimoni: Padouch přichází, Krotitelé duchů: Odkaz či Top Gun: Maverick a jako první z národních velikánů odstartuje Havel.

Od srpna následují další dva, Jan Žižka a Zátopek, v září zastoupí domácí tvorbu Bábovky a dovoz komedie The King’s Man: První mise. Říjnová distribuce plánuje komiks Venom 2, předělávku Smrti na Nilu, hold Gottovi v dokumentu Karel a domácí pohádku Největší dar, listopad slibuje souboj příšer Godzilla vs. Kong či komiks Eternals, kam se dala zlákat Angelina Jolie.

Teprve prosinec, kdy mimo jiné Denis Villeneuve ukáže svůj přepis Duny a Patrik Hartl vlastní knihy Prvok, Šampón, Tečka a Karel, však odtajní hlavní šarádu roku. Před Vánocemi se totiž zhmotní kacířský sen Stevena Spielberga, jeho předělávka legendární­ho muzikálu West Side Story. Něco tak dokonalého se sice vylepšit nedá, ale kdo jiný než Spielberg může dokázat opak.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Naposledy Daniel Craig se příští rok rozloučí s rolí Jamese Bonda ve snímku Není čas zemřít.
Foto: Bontonfilm Naposledy Daniel Craig se příští rok rozloučí s rolí Jamese Bonda ve snímku Není čas zemřít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia