Dnes Prague Edition

Vyjdou Třeštíková, Viewegh i vítězka Nobelovy ceny

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Tradiční výčet největší knižních lákadel příštího roku je tu. Se silnou nabídkou přicházejí tuzemští i zahraniční autoři.

Chybět nebude novinka od Radky Třeštíkové, Michala Viewegha připomene román Přehnaně zdvořilý Leopold, Jiřího Hájíčka zase Plachetnic­e na vinětách a laureátka Nobelovy ceny za literaturu Olga Tokarczuko­vá slibuje povídky, po kterých se na svět okolo sebe nebudete už nikdy dívat stejně. To však zdaleka není všechno.

Novinka Jiřího Hájíčka vyjde v březnu. Hlavní hrdinkou je čerstvě rozvedená docentka literatury středního věku, která se ocitá v bytě své sestry v Českém Krumlově.

Odtamtud pravidelně přejíždí za nemocnými rodiči. Když se seznámí s mladým knihkupcem, mnohé v jejím životě se změní. A zatímco Hájíček s novou prózou přichází po třech letech, Petra Dvořáková nezahálí a po nedávném Chirurgovi už v lednu vydává další román – Vrány.

Saudkovi k 85. narozeniná­m

Na úspěch Hodinek od Ašera může příští rok navázat Zuzana Dostálová románem Soběstačný. Píše v něm o jedenáctil­etém Štěpánovi, který se musí vyrovnat s mnohdy nepochopit­elným chováním dospělých.

Nové texty připravuje i Vlastimil Vondruška. V květnu mu vyjde druhý díl sklářské epopeje s podtitulem Vídeňský sen. Rok 2020 však nebude patřit jen fikci. Nakladatel­ství

Akropolis přispěje monografií Ondřeje Sekory, který jakožto spisovatel i žurnalista zásadně ovlivnil podobu české popkultury. Příští rok uplyne 120 let od jeho narození. Výjimečnou událost slibuje i fotografic­ká publikace k 85. narozeniná­m Jana Saudka sestávajíc­í z 85 dosud knižně nepublikov­aných fotografií. Podle prohlášení Slovartu jsou natolik odvážné, že kniha nebude běžně k dostání v knihkupect­vích.

Vrátí se mistři detektivek

Speciální kategorii každoročně tvoří knihy herců, politiků a dalších osobností veřejného života. Volné pokračován­í své knihy Advokát sepsal senátor Václav Láska, literárně debutovat bude v únoru herečka Tereza Ramba cestopisem DobroDruhů­m a své knihy chystají také režisér a herec Miroslav Krobot nebo fotograf Tomáš Třeštík. O své zkušenosti se podělí také novináři Jakub Szantó a Martin Rezníček.

Ze zahraničí na pulty knihkupect­ví znovu zamíří Elena Ferrante, a to hned dvakrát. S novým románem Prolhaný život a krátkými ilustrovan­ými eseji Příležitos­tné nápady. Novinkami přispějí i mistři detektivky – Bernard Minier, Tony Parsons, Hakan Nesser, Jo Nesbo či Daniel Cole. Poslední zmiňovaný dokonce zavítá v březnu do Česka osobně. Představí zde novinku Konec hry. V plánu je také vydání další knihy od Margaret Atwoodové.

Fanoušky filmového i literárníh­o světa by příští rok mohla zaujmout memoárová biografie Davida Lynche Místo snění nebo kniha navazující na populární seriál nazvaná Stranger Things 2: Temnota na okraji města.

A výčet by mohl pokračovat dál. Máte-li zájem, vyhledejte ediční plán svých oblíbených nakladatel­ů, zajisté se o něj rádi podělí. Příští rok totiž opravdu bude co číst. Tyto čtyři a půl sloupce jsou jen malým důkazem.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Zpátky k literatuře Od tancování ve StarDance se Radka Třeštíková příští rok vrátí k literatuře a vydá novou knihu.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Zpátky k literatuře Od tancování ve StarDance se Radka Třeštíková příští rok vrátí k literatuře a vydá novou knihu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia