Dnes Prague Edition

Leyenová tutlá aféru

Smazala šéfka Komise citlivá data z mobilu? Evropskou exekutivu vede politička s pochybnou pověstí

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL O problemati­ckém působení Ursuly von der Leyenové v čele německého resortu obrany se toho napsalo už hodně.

Bundeswehr pod taktovkou političky, která dnes v Bruselu stojí v čele Evropské komise, trpěl. Armáda ztrácela bojeschopn­ost. Zato se radovali početní poradci. Tučné milionové zakázky na ministerst­vu obrany inkasovali experti, údajně s blízkými osobními vazbami na von der Leyenovou.

A teď je ještě hůř. Ukazuje se, že nová šéfka evropské exekutivy za citlivou aférou zametá stopy.

Podle německého listu Die Welt vymazala von der Leyenová všechna data z „otravného“mobilu, který považovali němečtí vyšetřovat­elé od počátku za hlavní důkazní materiál v její kauze.

Němečtí vyšetřovat­elé žádali – bezúspěšně – o prozkoumán­í dat z uvedeného telefonu už od letošního února. Data z něj byla vymazána letos v srpnu.

Tedy ve stejném měsíci, kdy byla von der Leyenová dost překvapivě zvolena do čela „evropské vlády“.

Zakázky po telefonu

Už teď je tedy možné říct, že i nadále povede tým eurokomisa­řů problemati­cká politička.

Podle člena vyšetřovac­í komise za německé liberály (FDP) Alexandera Müllera existuje „oprávněné podezření, že uvedený telefon obsahoval klíčové informace“, které by mohly vyjasnit roli kontroverz­ních poradců v této kauze.

Data v telefonu byla důležitá tím spíše, že neexistují žádné oficiální dokumenty, které by dokládaly najímání zmíněných expertů.

Vše bylo podle všeho domluveno pouze na základě textových zpráv. A ty teď „zmizely“.

„Už od února jsme přitom žádali, aby byl mobil přezkoumán v rámci celého vyšetřován­í,“řekl Müller. „Bylo nám celé měsíce lidmi na ministerst­vu sdělováno, že po mobilu se bezúspěšně pátrá,“dodal německý politik.

Teď je tedy mobil na světě, ale s vymazanou minulostí své poslední uživatelky.

Na její hlavu přitom padaly výtky delší dobu. Už loni v listopadu přiznala politička německým poslancům, že najímání externích poradců na ministerst­vu obrany „bylo omylem“.

Nedostupný mobil

Vyšetřovat­elé obtížně skládají obrázek toho, co vlastně tito specialist­é pro resort vykonali. Vypadá to však, že se spíše věnovali obtížně uchopiteln­ým tématům, jako je genderová rovnost v armádě, než reálným zakázkám.

Leyenová trvá na tom, že šlo spíše o chyby jednotlivc­ů než celého systému, který ona sama zavedla.

Mluvčí německého ministerst­va nevysvětli­l, proč se vyšetřovat­elé klíčového důkazu nedočkali. Uvedl pouze, že záznamy na telefonu byly smazány „v souladu s vnitřními předpisy ministerst­va“. Jasno do kauzy nevnesl ani mluvčí samotné Leyenové. Pouze uvedl, že jeho nadřízená odevzdala oba své služební telefony „v souladu s obvyklými proceduram­i“.

Mluvčí nekomentov­al dotazy, zda si byla von der Leyenová vědoma toho, jak jsou její osobní telefony důležité pro německé vyšetřovat­ele.

Poslanec ze strany Zelených Tobias Lindner, který se podílí na vyšetřován­í, pokládá postup von der Leyenové za nehorázný. Skandál se tím prý jen prohlubuje. Ministerst­vo obrany podle něj nepřípustn­ě torpéduje veškeré snahy o vyšetření podezřelé kauzy.

„Musíme se domnívat, že lidé z ministerst­va obrany ničili důkazy,“prohlásil Lindner s tím, že takové počínání hraničí s trestným činem.

 ?? Foto: Profimedia ?? Kdo píše? Šéfka EK najímala početné „konzultant­y“.
Foto: Profimedia Kdo píše? Šéfka EK najímala početné „konzultant­y“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia