Dnes Prague Edition

Netanjahu zůstává králem. Strana ho podržela

- — Dagmar Langová

JERUZALÉM Ani korupční aféry, ani aféry jeho ženy Sáry ho nesrazily. Benjamin Netanjahu sebevědomě obhájil svůj post lídra izraelskéh­o Likudu a povede ho v pořadí už do třetích parlamentn­ích voleb pořádaných během 12 měsíců.

Překvapení se nekonalo. Už fakt, že bývalý ministr v jeho vládě Gideon Saar se pokusil „krále Bibiho“sesadit z trůnu, se považoval tak nějak za drzost. Ve středoprav­icovém Likudu si totiž hodně potrpí na loajalitu. A ta je nejspíš podle oficiálníc­h výsledků primárek ještě silnější, než mnozí izraelští komentátoř­i odhadovali. Sázelo se na to, že Saar získá něco přes 30 procent, ale bylo to jen 27,5 procenta. A tedy velké vítězství pro Bibiho, kterého podpořilo 72,5 procenta straníků.

Podcenil přípravu?

Podle některých je na vině špatného výsledku pro Saara fakt, že neměl mnoho času takzvaně vyrůst. Politicky je také pro mnohé straníky příliš napravo. Jeho tým pro kampaň nepůsobil zrovna profesioná­lně a heslo, s nímž proti Netanjahuo­vi

vyrazil, nebylo dost úderné. Neslo se v duchu, že Netanjahuo­vi se nepodařilo dvakrát sestavit koalici. Kromě pravicovýc­h stran a těch, jež zastupují ortodoxní Židy, s ním nikdo nechtěl do vlády právě kvůli korupčním aférám.

Netanjahu čelí obvinění z podvodu, zneužití důvěry a podplácení ve třech kauzách. Premiér ale vinu odmítá a obvinění označuje za pokus o převrat, spiknutí opozice. I proto podle listu Times of Israel měl Saar velmi úzký manévrovac­í prostor, nemohl zdůrazňova­t, že jeho rival v primárkách je zkorumpova­ný. Převzal by tak argumenty opozice. Mnoha straníkům v době primárek chodily podle médií do mobilů esemesky, že ten, kdo hlasuje proti Bibimu, dává hlas opozici.

Ani mnozí členové Likudu by nechtěli zkorumpova­ného premiéra. Avšak podle některých komentátor­ů se korupční kauzy už tak dlouho omílají a protahují, že Netanjahu v očích mnoha lidí vypadá spíš jako oběť. Pravdou je, že nejdéle vládnoucí premiér v historii Izraele má své úspěchy. Ekonomice se daří, diplomacii zvládá skvěle, dokáže se domluvit s ruským prezidente­m Putinem a americký prezident Trump mu hraje do karet.

Teď má „král Bibi“od strany plnou podporu do dalších voleb, které budou 2. března. Předchozí dvě hlasování skončila patem a bez koalice. Protože Netanjahu trvá na tom, že bude premiérem, tato funkce mu zatím dává imunitu, nemůže se Izrael hnout z místa. Likud by v březnu potřeboval přitáhnout voliče jiných. Je ale otázkou, zda se to s Bibim povede.

 ?? Foto: ČTK ?? Znovu do voleb Likud dal Netajnajuh­ovi jasný mandát.
Foto: ČTK Znovu do voleb Likud dal Netajnajuh­ovi jasný mandát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia