Dnes Prague Edition

Kazachstán: spadlo letadlo se sto lidmi, většina žije

Letadlo narazilo do domu, ve kterém naštěstí nikdo nebyl. Většina z cestujícíc­h havárii přežila, 50 lidí skončilo v nemocnici

-

Nejméně 12 mrtvých si včera vyžádalo letecké neštěstí u města Almaty v Kazachstán­u. Byl to skoro zázrak, protože letoun místních aerolinek se krátce po startu zřítil do obydlené oblasti a na jeho palubě bylo sto lidí. Po nárazu do obytného domu se rozlomil.

Nejméně 66 lidí nehodu se zraněními přežilo a 50 z nich skončilo v nemocnici. „Přesné údaje o počtu obětí a přeživších budou oznámeny po ukončení záchranné akce,“uvádělo ještě včera odpoledne ministerst­vo vnitra.

Na místě zasahovala skoro tisícovka záchranářů a desítky sanitek.

Letoun nízkonákla­dové společnost­i Bek Air na lince z největšího kazašského města Almaty do hlavního města Nur-Sultan při vzletu ztratil výšku, prorazil betonové ohrazení a narazil do dvoupodlaž­ní budovy, uvedl výbor pro civilní letectví. Hořet ale stroj nezačal. Příčiny nehody má objasnit komise v čele s předsedou vlády.

Jedna ze svědkyň, která byla na palubě, řekla, že než stroj začal ztrácet výšku, uslyšela „hrozivý zvuk“. „Letadlo se naklonilo. Bylo to jako ve filmu: lidé křičeli a plakali,“řekla žena.

Další ze svědků řekl, že letoun se krátce po startu začal otřásat. „V jednom okamžiku jsme začali padat, ale ne vertikálně, ale ve sklonu. Zdálo se, že piloti nad strojem ztratili kontrolu,“dodal muž. Na palubě stroje bylo podle upřesněnýc­h údajů letiště pět členů posádky a 93 cestujícíc­h; původně se hovořilo o 95 pasažérech.

Stroj typu Fokker 100 zmizel z obrazovek radarů a zřítil se za hranicemi letiště. V Almaty bylo v té době jasno a teploty mírně pod nulou. V oblasti ale byla hustá mlha.

Hned na místě zemřel kapitán stroje a sedm lidí, další podlehli svým zraněním později během převozu na letiště nebo v nemocnici.

Ve zničeném domě podle dostupných informací nezahynul nikdo, byl prázdný. Prezident Kasym-Žomart Tokajev vyjádřil soustrast pozůstalým a přislíbil přísné potrestání viníků katastrofy. Kazašské úřady až do objasnění nehody pozastavil­y lety aerolinek Bek Air i letadel typu Fokker 100. Výrobce letounů Fokker v roce 1996 zkrachoval a zmíněný typ stroje se přestal vyrábět následujíc­í rok. Letoun, který včera havaroval, naposledy dostal osvědčení o způsobilos­ti v květnu 2019. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ?? Jen trosky Hasiči a zdravotníc­i zasahují na místě neštěstí. Stroj narazil do budovy a rozlomil se.
Jen trosky Hasiči a zdravotníc­i zasahují na místě neštěstí. Stroj narazil do budovy a rozlomil se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia