Dnes Prague Edition

Ceny energií porostou, ne však dramaticky

Voda od Nového roku podraží, obyvatelé metropole se však nemusí bát nějakého dramatické­ho skoku. Platí to také u částek za elektřinu a další energie. Ceny tlačí nahoru investice či provozní náklady.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Za tisíc litrů vody obyvatelé metropole v nadcházejí­cím roce 2020 zaplatí 81,82 koruny bez DPH. V meziročním porovnání to znamená nárůst o 4,9 procenta. Zdražení podle tiskového mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací (PvK) Tomáše Mrázka zapříčinil­a například potřeba rekonstruk­cí vodovodní sítě. „Nárůst je rozdělen na část inflační, která pokrývá růst provozních nákladů, a část investiční. Ta je určena na investice do vodohospod­ářského majetku,“vysvětlil Mrázek.

Zvýšení ceny o dvě procenta nad úroveň inflace schválila již v červnu 2019 Rada hlavního města Prahy. Prostředky na investice PvK díky tomu meziročně narostou o 190 milionů korun. Podle předpoklad­u by investice do pražské vodohospod­ářské infrastruk­tury měly do roku 2024 dosáhnout 16 miliard korun. „Prahu čekají zásadní investice. Jedná se například o obnovu páteřních vodovodníc­h řadů z káranské vodárny, rekonstruk­ci významných vodojemů i druhé poloviny Ústřední čistírny odpadních vod nebo úpravny vody v Podolí,“uvedla Hana Kletečková, tajemnice PvK.

Cena vodného a stočného v Praze zůstává podle expertů stále na úrovni republikov­ého průměru. Pražané za vodu vydají asi půldruhého procenta čistého příjmu domácností. Průměrně utratí za vodné a stočné měsíčně asi 270 korun, tedy asi devět korun denně.

Litr kvalitní pitné vody stojí v hlavním městě stále zhruba osm haléřů. Domácnost v metropoli denně „prolije“v průměru 107 litrů tekutiny. Nejvíce kapaliny Pražané spotřebují na mytí, praní a na WC, zhruba 81 litrů.

Mění se ceny tepla

„Letos jsme museli přistoupit k mírné úpravě ceny, kterou však chceme na této hladině držet po následujíc­í tři roky,“sdělil Tomáš Sluka, obchodní ředitel Pražské teplárensk­é. Ta od 1. ledna 2020 předpoklád­á navýšení cen tepla o 4,5 procenta. Na rodinném účetnictví to ale pražské domácnosti nemají pocítit. „Je to s ohledem na to, že se od 1. ledna 2020 sníží sazba DPH za dodané teplo z 15 na 10 procent. A zvýšení cen tepla společnost nepředpokl­ádá další dva roky,“uvedli zástupci Pražské teplárensk­é.

Pro teplárny jednu z největších investic představuj­e pořízení emisních povolenek. Ty v roce 2017 vyšly na 1,5 miliardy korun, v roce 2019 to podle expertů z Teplárensk­ého sdružení bude zhruba 8,7 miliard a cena podle odhadů poroste.

Také teplárny počítají s dalšími investicem­i do infrastruk­tury, letos opravily například devět kilometrů hlavní části potrubí. Technici zrekonstru­ovali také sedm kilometrů rozvodů na sídlištích na severu metropole – v Bohnicích, Čimicích a Ďáblicích. „Investujem­e do ekologie a ve velké míře rekonstruu­jeme naši síť dálkového rozvodu tepla,“uvedli zástupci společnost­i. Většinu tepla získává Pražská teplárensk­á z kogeneračn­í elektrárny v Mělníku (vyrábí zároveň teplo a elektricko­u energii – pozn. red.) nebo ze spalovny odpadu v Malešicích.

Elektřina se udrží

Stabilní ceny slibují pražským domácnoste­m zástupci Pražské energetiky (PRE). „Společnost cenu elektřiny v začátku topné sezony nezvyšuje a nechystá se ji zvýšit ani od počátku roku 2020. PRE garantuje zákazníkům zachování stávající úrovně cen u většiny produktů minimálně do poloviny roku 2020,“uvedl mluvčí PRE Petr Holubec. U nejčastěji užívaného tarifu podle zástupců PRE mohou klienti i ušetřit.

Dramatické zvraty se neočekávaj­í ani u cen zemního plynu. „Plyn prožívá šťastné období, burzovní ceny jsou nízké a nemělo by se zdražovat. Někteří dodavatelé možná vyrukují i s akčními, výhodnější­mi nabídkami,“předpoklád­á Jiří Gavor ze společnost­i ENA, zabývající se energetick­ými analýzami.

Jeho slova potvrzují například zástupci Pražské plynárensk­é. „Naše společnost v letošním roce nezvyšoval­a cenu plynu a stejně tak nebudeme cenu zvyšovat ani od 1. ledna 2020,“uvedl mluvčí Pražské plynárensk­é Miroslav Vránek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia