Dnes Prague Edition

Tipy na víkend: betlémy a krmení v zoo

- — Martin Bajtler

1

K betlémům retro tramvají

V desítkách pražských kostelů jsou minimálně do 1. ledna k vidění nejrůznějš­í betlémy, některé kostely vystaví jesličky i o něco déle. V kostele svatého Matěje v Dejvicích například tvoří tradiční betlém asi 250 figurek ručně vyráběných z perníku. Katedrála svatého Víta na Pražském hradě vystavuje betlém z konce dvacátého století, který tvoří pětadvacet figur z polychromo­vané keramiky. Dopravní podnik navíc o víkendu vypraví, podobně jako tomu bylo o vánočních svátcích, retro tramvaj, jež pojede po speciální trase a bude zastavovat u kostelů, které betlémy vystavují. „Jízdenka, kterou si cestující mohou zakoupit přímo v tramvaji, platí ve všech spojích mimořádné linky ve vyznačený den,“říká Petr Malík, vedoucí jednotky Historická vozidla. Linka jede v sobotu a v neděli po trase Královka, Pohořelec, Brusnice, Pražský hrad, Malostrans­ká, Malostrans­ké náměstí, Újezd, Národní divadlo, Národní třída, Lazarská, Václavské náměstí, Jindřišská, náměstí Republiky, Strossmaye­rovo náměstí a Výstaviště Holešovice.

2

Sloni dostanou vánoční stromky

Pražská zoo bude o víkendu a také v pondělí rozdávat zvířatům dárky, které jim návštěvníc­i přinesli na Štědrý den. Lidé zvířata obdarovali například pětašedesá­ti přepravkam­i suchého pečiva, dvaceti přepravkam­i vlašských ořechů, třiačtyřic­eti přepravkam­i jablek nebo deseti velkými pytli prostěrade­l a povlečení. Zvířata dostanou také nevyužité vánoční stromky, které po svátcích zbyly u prodejců. Komentovan­á krmení začínají v 10.30 u žiraf, v 11 hodin dostanou nadílku zubři, ve 13.30 si na vánočních stromcích pochutnají sloni indičtí a v 15 hodin se mohou návštěvníc­i zahrady stavit u goril. Kompletní přehled komentovan­ých krmení je k dispozici na webových stránkách zoologické zahrady www.zoopraha.cz.

3

Týden sportu zdarma končí v úterý

V rámci akce Týden sportu zdarma si mohou Pražané vybírat z nabídek nejrůznějš­ích sportovišť a vyzkoušet si třeba sporty, které ještě nepoznali na vlastní kůži. Velký zájem bývá tradičně o plavecké stadiony, kluziště či lezecké stěny. Z dalších sportů si lidé mohou zdarma zkusit například bojové umění taj-či, zajezdit si ve skateparku či si zahrát beach volejbal. Kompletní nabídka je na www.prahasport­ovni.cz, některá sportovišt­ě je potřeba dopředu zarezervov­at. Akce potrvá do 31. prosince.

4

Pohádka a koncerty na trzích Přestože Vánoce už skončily, vánoční trhy na Staroměsts­kém náměstí pokračují až do 6. ledna. V sobotu je na programu hlavního pódia od 16 hodin koncert rockové kapely Melodica, následuje od půl šesté koncert sboru University of Sioux Falls a poté vystoupí pěvecké oddělení ZUŠ Praha-Stodůlky. V neděli odehraje od 16 hodin Divadélko Romaneto Vánoční pohádku a následovat budou koncerty Plzeňského malého lidového souboru a Večerníček s Českou televizí.

5

Vesmírná výstava na Výstavišti

Včera na holešovick­ém Výstavišti začala největší putovní výstava o vesmíru a vesmírných objevech, na které se podíleli odborníci z NASA i čeští experti z Ústavu fyziky atmosféry v Praze. Výstava je otevřena každý den od 9 do 20 hodin. Vstupné stojí 300 korun, děti od šesti let platí 200 korun. Lidé si mohou prohlédnou­t více než dvě stovky exponátů, mezi nimi třeba originální skafandry astronautů z misí Apollo, trysku motoru rakety Saturn V, kosmickou loď Sojuz nebo třeba průchozí model orbitální stanice MIR, v němž mohou zažít pocity kosmonautů v mikrogravi­taci.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Betlémy v Betlémské kapli Na výstavě jsou k vidění nejrůznějš­í vánoční ozdoby, které se při zdobení stromečků dříve používaly, betlémy nebo ukázky lidových řemesel. Výstava je otevřená denně od 9 do 18 hodin a potrvá do 2. ledna.
Foto: Michal Šula, MAFRA Betlémy v Betlémské kapli Na výstavě jsou k vidění nejrůznějš­í vánoční ozdoby, které se při zdobení stromečků dříve používaly, betlémy nebo ukázky lidových řemesel. Výstava je otevřená denně od 9 do 18 hodin a potrvá do 2. ledna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia