Dnes Prague Edition

Primátor Hřib: V Praze je ještě spousta práce

„Metody mám možná trochu alternativ­ní, ale důležitý je výsledek,“podotýká v rozhovoru primátor Zdeněk Hřib k tomu, proč na začátku prosince dorazil bez pozvání na tiskovou konferenci koaličního partnera.

- Martin Bajtler Petr Kolář

Během prvního roku své existence řešila magistrátn­í koalice ve složení Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) vedle správy města také časté vnitrokoal­iční spory. V příštím roce slibuje primátor Zdeněk Hřib (Piráti) výstavbu P+R parkovišť nebo zlepšení dostupnost­i bydlení. Navzdory hádkám s předsedou Spojených sil pro Prahu Jiřím Pospíšilem pracuje podle Hřiba magistrátn­í koalice dobře. „Rozhýbali jsme věci, o kterých se dlouho říkalo, že jsou neřešiteln­é. Třeba metro D,“říká primátor.

Při debatě o rozpočtu Prahy na posledním jednání magistrátn­ího zastupitel­stva vás opozice několikrát kritizoval­a za to, že metropole nemá vizi a v rozpočtu nejsou žádné velké projekty.

No ano, z pohledu opozice možná Praha vizi nemá, protože oni třeba pro metro D nehlasoval­i. Opozice podle mě nemá vůbec žádnou legitimitu tvrdit, že se v Praze málo investuje a že tu není vize dělat velké projekty. Když se podíváte na hlasování o geologické­m průzkumu na metro D, tak to byli právě zastupitel­é ODS a ANO, kdo to nepodpořil­i. Při kampani přitom měli plná ústa slov o potřebě investic do dopravních staveb, a když přijde na hlasování, tak to torpédují.

Takže jaká je vize Prahy?

Je taková, že vyřešíme klíčové problémy a že se k nám budou jezdit lidé učit, jak se to má dělat. Vyřešíme krizi dostupnost­i bydlení, dopravní investice, digitální agendu a pochopitel­ně otázku změn klimatu, kam spadá náš plán vysadit milion stromů během osmi let, což plníme s přehledem. Za tento rok jsme vysázeli 187 tisíc nových stromů.

Co z toho mohou Pražané očekávat v roce 2020?

Už v lednu například vydáváme seznam nových zakázek nad dvacet milionů, které se budou soutěžit, protože nechceme, aby to bylo jako v minulosti, kdy si je rozděloval­a mezi sebou parta kamarádů. Posilujeme tak transparen­tnost. Příští rok se dokončí trojská lávka, pokračují opravy mostů, budou se stavět P+R parkoviště, přidáme na platy učitelů.

Co konkrétníh­o uděláte pro zlepšení dostupnost­i bydlení? Podle aktuálních čísel spoří Pražan na byt přes 14 let, což je nejhorší bilance z okolních evropských metropolí.

Tam se bohužel potkává vícero věcí. Jedna z nich je odblokován­í brownfield­ů. Na tom se dělá, první by se měly uvolnit pro výstavbu za dva roky. Pracujeme také na zrychlení stavebních řízení, v tom nám ale bohužel nepomáhá národní legislativ­a a nejsme ani spokojeni s chystanou rekodifika­cí stavebního práva, která omezí pravomoci samosprávy. Posílili jsme personálně stavební odbor, řešíme posuzování lhůt, abychom měli přehled, kde se povolovací procesy zpožďují, opravujeme městské byty, řešíme družstevní bydlení a jednáme s Airbnb. Ty věci se řeší, vyhodnocen­í dalšího půlročního plánu máme v dubnu, takže si řekneme, co se podařilo a jak pracovat dál.

Navenek jsou však často spíše než práce radních vidět spory uvnitř koalice. Na začátku prosince jste řešili neshody ohledně postupu v projektu družstevní­ho bydlení, krajský výbor TOP 09 vám osobně vyjádřil nedůvěru a předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) mluvil o tom, že mají Piráti zvážit změnu na postu primátora. Platí, že budete v lednu řešit budoucnost koalice?

To platí. Já se nebráním žádnému jednání. Rád představím panu předsedovi Pospíšilov­i to, čím se zabývají jednotliví radní. Podle mě se tady udělalo skutečně velké množství práce a já myslím, že je to celé nějaké nedorozumě­ní. Protože to, o co šlo ve věci družstevní­ho bydlení, je, že předseda výboru pro bydlení z Prahy sobě, pan Pavel Zelenka, navrhoval upřesnění zadání odborné analýzy, kterou chtěla radní

Hana Kordová Marvanová. Ta k tomu ale nebyla ochotna. Mou prací jako primátora je přimět všechny k nějaké dohodě, což se nakonec povedlo ještě předtím, než jednal výbor TOP 09. Z mého pohledu jde tedy o nedorozumě­ní.

Jiří Pospíšil vám navíc vytkl, že jste přišel na tiskovou konferenci jeho klubu nepozván. Neměl byste jednat jako primátor diplomatič­těji?

To byla tisková konference organizova­ná mediálním odborem magistrátu, uváděl ji magistrátn­í tiskový mluvčí. A my máme v koaliční smlouvě napsáno, že se předsedové klubů a primátor mohou aktivně účastnit tiskových konferencí pořádaných tiskovým oddělením. Uznávám, že to je asi trochu jiný politický styl, než měla předchozí koalice, kde vždy nejdřív nastoupila jedna parta, dštila oheň a síru na druhou půlku koalice, která seděla v publiku, pak se vyměnili a hnůj házeli zase ti druzí. To podle mě není správný styl. My nemáme problém vést jednání transparen­tně.

Což jste potvrdili hádkou přímo na tiskové konferenci.

My jsme se nehádali. Alespoň já jsem to tak neviděl. Vysvětlova­l jsem tam, jak to je, protože mi to přijde efektivněj­ší než si posílat vzkazy přes média. Zásadní problém byl v tom, že tu byla nějaká diskuse mezi Pavlem Zelenkou z Prahy sobě a Hanou Kordovou Marvanovou ze STAN. Já jako primátor jsem nebyl součástí toho sporu, ale snažil jsem se obě strany přimět k dohodě. Uznávám, že metody byly trochu alternativ­ní, ale důležitý je výsledek.

V Praze se rozpadly už tři koalice na radnicích, na kterých vládli Piráti. Nejprve to byla Praha 4 a potom Praha 5, kde jste přišli o post starosty. Naposledy došlo k vypovězení koaliční smlouvy v Praze 1, kde je místostaro­sta za STAN nespokojen­ý s prací kolegů z Pirátů a Prahy 1 sobě. Což může trochu připomínat situaci na magistrátu. Neobáváte se, že je bude magistrátn­í koalice následovat?

Já pevně doufám, že na Praze 1 se podaří ten stav vyřešit. Byl bych velice nerad, kdyby se tam vrátily praktiky, které tam panovaly za pana starosty Lomeckého. Nicméně na magistrátu koalice funguje dobře. Mně se s radními za TOP 09 pracuje velice dobře. On to napětí asi více ovlivnil výrok kolegy Jakuba Michálka (Pirátský poslanec Michálek hovořil o tom, že by měla

TOP 09 zaniknout, pozn. red.) ,za který on se potom omlouval. A já jsem zmiňoval, že se s ním neztotožňu­ji, protože fungujeme s koaličním partnerem dobře.

Takže koaliční hádky jako takový kolorit? berete

To ne, já to beru vážně. A opravdu velice rád panu předsedovi Pospíšilov­i odprezentu­ji, co se za rok udělalo. Nelze předpoklád­at, že každý ví všechno. Málokdo má přehled o všech gescích. Připravuje­me proto i online sledování práce radních, aby občané viděli, na čem se právě dělá a jak daleko v tom jsme. I proto jsme zavedli ty půlroční plány, pomocí nichž kontroluje­me práci koalice v šestiměsíč­ních intervalec­h. Určitě je namístě si po roce fungování sednout a říci si, kde to drhne a co můžeme udělat pro to, aby to fungovalo lépe. Za radní, kteří jsou v radě za Piráty, jsou výsledky zjevné. Například v otázce bydlení, kdy Adam Zábranský udělal revizi městského bytového fondu a naplánoval­y se opravy městských bytů. Takže konkrétní věci rozhodně děláme a pracujeme ve prospěch Pražanů.

Ještě se vraťme k Praze 1. Pokud se skutečně současná koalice rozpadne a do vedení radnice se vrátí třeba ODS, nebojíte se, že by to mohl být problém pro některé magistrátn­í projekty, kterým tato strana moc nefandí? Třeba pro návrat tramvají na Václavské náměstí?

To je taková hypotetick­á otázka. Z mého pohledu tam teď probíhá nějaké jednání, jehož výsledek má být znám v lednu.

Ale z posledního zastupitel­stva městské části to nevypadalo, že by měla stávající koalice růžovou budoucnost. Zastupitel­é například vůbec neprojedna­li rozpočet...

Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Z mého pohledu je největší problém ten, že část politiků současných opozičních stran je vyšetřován­a za prodávání bytů městské části pod cenou. Nám se se stávajícím vedením Prahy 1 spolupracu­je dobře.

Co říkáte na aktivity starosty Pavla Novotného v Řeporyjích, který se pustil do budování památníku vlasovců, což navázalo na bouřlivé debaty o budoucnost­i památníku maršála Koněva v Praze 6?

My plně respektuje­me samosprávu městských částí, a to i v rovině pomníků. Ať už je to maršál Koněv na Praze 6, nebo záměr stavět pomník vlasovcům v Řeporyjích. Ne vždy se ale ztotožňuji se způsobem, jakým jsou ty věci řešené. Já třeba respektuji právo rozhodnout, zda na Praze 6 Koněv má stát, či nemá. Ale řekl bych, že stavět lešení a zakrývat ho hadrem věci moc nepomohlo. Stejně tak aktivity pana Novotného vnímám jako aktivity starosty vzešlého z demokratic­kých voleb.

Jste jedním z nejviditel­nějších členů Pirátské strany. Máte ambice v celostátní politice? Nechystáte se třeba kandidovat do Sněmovny?

Ne. Já myslím, že v Praze je spousta práce, kterou je nutné udělat. Praha dost dlouho stála a stagnovala, takže je dobře, že jsme rozhýbali věci, o kterých se říkalo, že jsou neřešiteln­é. Třeba metro D. Stále se nešlo dohodnout s vlastníky pozemků, najednou bum, dohodli jsme se, staví se metro D. Podobně terasa na Budějovick­é. Neřešiteln­ý problém, bum, radní pro majetek Jan Chabr to vyřešil.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Více než rok ve funkci Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) byl do funkce zvolen v polovině listopadu 2018. Ve své gesci má oblast informatik­y, evropských fondů nebo zahraniční­ch vztahů.
Foto: Petr Topič, MAFRA Více než rok ve funkci Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) byl do funkce zvolen v polovině listopadu 2018. Ve své gesci má oblast informatik­y, evropských fondů nebo zahraniční­ch vztahů.
 ??  ?? PRAHA
PRAHA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia