Dnes Prague Edition

Programové prohlášení: nutnost nebo zbytný luxus?

Nemáte programové prohlášení a je to ostuda! Zní od opozice z Prahy 12. Prohlášení existuje, kontruje starosta Jan Adamec.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Spor o programové prohlášení se táhne dlouhé měsíce. Starosta Jan Adamec (Piráti) tvrdí, že prohlášení existuje. Podle opozice ovšem nejde o prohlášení, o kterém by hlasovala rada městské části, ale jen o koaliční smlouvu, na kterou bylo připsáno označení programové­ho prohlášení.

„Již mnohokrát jsme na zastupitel­stvu jasně vysvětlili, co je skutečné programové prohlášení rady, ale pan starosta s radními to nechce záměrně pochopit. Netušíme, proč se tato rada brání přijetí skutečného programové­ho prohlášení. Text, na který se odkazují, je pouze koaliční smlouvou, tedy základním dokumentem, který vznikl v okamžiku zrodu koalice,“vysvětluje opoziční zastupitel Zbyněk Boublík (STAN / Změna pro Prahu 12) a směrem k současné koalici nešetří kritikou: „Radní na Praze 12 k přijetí skutečného programové­ho prohlášení formou usnesení rady dosud nedonutily ani desítky apelů opozičních zastupitel­ů. Obáváme se výprodejů obecního majetku. Pokud by radní měli čisté svědomí, tak by jistě prohlášení přijali.“

Starosta si ale stojí za svým: „Uzavřeli jsme koaliční smlouvu. V ní je mnoho odstavců a jde vlastně o program toho, co chceme dělat.“Kritiku se mu tím ale umlčet nedaří. „Je to poprvé od revoluce, kdy Praha 12 nemá programové prohlášení. Není tak jasné, co tato koalice bude dělat. V rámci celé Prahy je to ojedinělé,“říká opoziční zastupitel­ka Daniela Rázková (KDU-ČSL / Změna pro Prahu 12), která byla v letech 2012 až 2014 starostkou Prahy 12.

Podle radního Petra Prchala (TOP 09) ale podobná situace na Praze 12 nenastala poprvé. „Současná rada o programové­m prohlášení nehlasoval­a, protože prohlášení vychází z koaliční smlouvy, která je veřejná. Navíc to není žádná novinka. Už dříve jsme měli rady, které prohlášení neměly, a také to fungovalo,“vysvětluje Prchal.

Pravdou však je, že naprostá většina městských částí programové prohlášení po volbách na podzim 2018 přijala a zveřejnila na webových stránkách. „Myslím, že jsme o znění toho dokumentu hlasovali, ale ta forma už tak důležitá není. Spíš je důležité, aby politici brali ten text vážně. A aby splnili to, co je tam napsané,“míní starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě). A dovede si představit, že by rada městské části fungovala bez programové­ho prohlášení. Musela by být ale splněna jedna podmínka. „Bylo by to možné v případě, že by bylo jasné, jakým směrem se politici ve všech otázkách vydají. Ale když jsou v obcích problémy, pro které existuje více řešení, tak je dobré, aby programové prohlášení existovalo,“vysvětluje.

„Voličům je to jedno“

„Setkáváme se s tím, že některé menší municipali­ty programové prohlášení nemají. A někde bývá programové prohlášení rady nahrazeno prohlášení­m celého zastupitel­stva,“vysvětluje Petr Jüptner, ředitel

Institutu politologi­ckých studií Univerzity Karlovy, podle něhož programové prohlášení nepatří v komunální politice k povinnoste­m či nezbytnost­em. Může však pomoci při řešení různých krizí a může dát koalici stabilitu.

Nicméně ani ono není samospásné – v tomto volebním období, tedy ani ne rok po volbách, se už rozpadla například koalice na Praze 5. Nejde přitom o ojedinělý jev, v předchozíc­h letech nevydržela „vláda“hned v několika městských částech. A v nestabilní atmosféře jsou programová prohlášení pro mnohé politiky zřejmě „zbytečným luxusem“. Navíc ani pro voliče nemusí být tento dokument tím nejdůležit­ějším, co od svých zástupců očekávají. „Voličům je jedno, jestli programové prohlášení existuje,“míní politolog Jan Kubáček. Podle něj je podstatné, aby si koalice našly priority, na kterých se shodnou a které budou prosazovat. „Odstrašují­cím případem je pražský magistrát, kde se nyní programové priority vykládají odlišně, než jak byly původně myšleny,“dodává Kubáček.

Je to poprvé od revoluce, kdy Praha 12 nemá programové prohlášení. Není tak jasné, co koalice bude dělat.

Daniela Rázková zastupitel­ka a bývalá starostka Prahy 12

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia