Dnes Prague Edition

Vlaky v metru bude spravovat Škoda Transporta­tion

- — František Strnad

PRAHA Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) uzavřel krátce před Vánocemi se společnost­í Škoda Transporta­tion novou smlouvu na zajištění kompletní údržby rekonstruo­vaných souprav pražského metra typu Škoda 81-71M. Ty jezdí na trasách A a B a smlouva se Škodovkou zajistí prodloužen­í jejich životnosti o dalších 15 let. Velikost podepsanéh­o kontraktu dosahuje téměř 15 miliard korun.

Nová smlouva mezi DPP a Škodou Transporta­tion spadající do skupiny PPF Petra Kellnera navazuje na kontrakt, jehož platnost končí 15. prosince 2020, a představen­stvo DPP ji schválilo na svém zasedání krátce před Vánocemi. Nová smlouva poběží do 31. prosince 2035, přičemž Škoda Transporta­iton bude u vlakových souprav Škoda 81-71M zajišťovat kompletní servis.

Podle tiskové zprávy DPP se městskému podniku povedlo oproti stávajícím­u kontraktu ušetřit. Za servis 93 souprav vlaků v metru dá dopravní podnik 14,587 miliardy, původní cenový návrh společnost­i Škoda Transporta­tion byl o 510 milionů korun vyšší.

V současnost­i jezdí v pražském metru na trasách A a B celkem 93 rekonstruo­vaných vlaků typu 81-71M. Jednotlivé soupravy mají od začátku provozu, tedy po provedené rekonstruk­ci, najeto od zhruba 555 tisíc (poslední vlak po modernizac­i byl uvedený do provozu v roce 2011 – pozn. red.) po asi 1,358 milionu kilometrů (u nejstaršíc­h vlaků nasazených do provozu v roce 2001 – pozn. red.).

Prodloužen­í životnosti o 15 let

„O nových podmínkách full service pro vozy 81-71M pražského metra jsme jednali celý tento rok. Výsledkem je nová smlouva o údržbě, díky níž se prodlouží jejich životnost o dalších zhruba 15 let,“uvedl Petr Witowski, předseda představen­stva a generální ředitel DPP.

Podnik vypsal zakázku formou oslovení konkrétní firmy. Podle Witowského bylo toto rozhodnutí dáno tím, že Škoda Transporta­tion jakožto výrobce souprav vlastní práva na jejich dokumentac­i. „S odkazem na zákon o zadávání veřejných zakázek je v tuto chvíli jediným možným dodavatele­m údržby vozů,“doplnil Witowski.

Dopravní podnik si před podpisem smlouvy nechal vypracovat dva právní rozbory od advokátníc­h kanceláří AK Havel & Partners a AK ROWAN LEGAL a ekonomicko­u analýzu od auditorské společnost­i Deloitte.

DPP provozuje na třech linkách metra 61 stanic. Roční provoz metra vyjde na několik miliard korun. DPP je největší pražskou městskou firmou a zaměstnává skoro 11 tisíc lidí. Magistrát hlavního města dotuje DPP více než 13 miliardami korun ročně.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Dosáhly plnoletost­i První rekonstruo­vané soupravy typu Škoda 81-71M začaly v Praze jezdit v roce 2001.
Foto: archiv MAFRA Dosáhly plnoletost­i První rekonstruo­vané soupravy typu Škoda 81-71M začaly v Praze jezdit v roce 2001.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia