Dnes Prague Edition

Čínský rok 2019: odkryté slabiny

Si Ťin-pching čelil v roce 2019 požárům na mnoha frontách. Některé sám založil

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Rok zemského vepře měl být triumfem čínské verze komunismu – prý plnohodnot­né alternativ­y „zastaralé západní demokracie“. Úspěchy země beroucí dech měly pozdvihnou­t autoritu „doživotníh­o“vůdce Si Ťin-pchinga až k nebesům.

Místo toho však Čína v roce 70. výročí svého vzniku čelila požárům na mnoha frontách, které nekompromi­sně odhalily její slabiny.

Ten rok se nedá vymazat, i když by to Číňané nejspíš rádi udělali. Nejde ani tak o to, že by snad Peking vyklízel vydobyté pozice, to určitě ne, spíše naráží na limity vlastního systému, přičemž se obnažila řada nelichotiv­ých skutečnost­í, jež mohou „říši středu“činit atraktivní leda tak pro bezskrupul­ózní autoritáře všeho druhu.

Zkrátka se ukázalo, že Čína není přitažlivá nějakými svými podnětnými idejemi, čímsi hodným následován­í, ale pouze svou zdánlivě bezednou peněženkou. Obdiv a respekt si prostě musí kupovat.

Nejtěžší vůdcův rok

„Si Ťin-pching má za sebou nejtěžší rok od doby, kdy se dostal k moci,“tvrdí například Eleanor Olcottová, analytička společnost­i TS Lombard. „Nejenže čelí ztrátě tváře v Hongkongu, také kousavá obchodní válka se Spojenými státy neprospívá tamní již delší dobu brzdící ekonomice,“dodala. To ovšem není všechno. Ránu čínským ambicím zasadilo také ostré mezinárodn­í odsouzení toho, jak režim nevybíravě zachází se svými menšinami, zejména s Ujgury v Sin-ťiangu a Tibeťany. Zvláště z převážně muslimskéh­o Sin-ťiangu se letos valila celá lavina negativníc­h, mnohdy stěží uvěřitelný­ch zpráv o milionu či více lidech v takzvaných převýchovn­ých táborech a jejich těžkých životních podmínkách.

Totéž platí o způsobu, jakým režim upevňuje své postavení doma s využitím nejmoderně­jších technologi­í „digitálníh­o leninismu“. Všemožné šmírování a bodování vlastních občanů ukazuje odvrácenou tvář autoritářs­ké komunistic­ké vlády. Namísto modernizac­e politickéh­o systému směrem k ochraně individuál­ních práv a svobod se režim vydal právě opačnou cestou – k bezvýhradn­é kontrole společnost­i úzkou skupinou „vyvolených“jedinců.

Dva Si Ťin-pchingové?

Jen málo věcí šlo zkrátka tak, jak si vůdce Si Ťin-pching vysnil. Podle svých kritiků si však za to může sám. Svěrák totiž přitáhl až příliš a materiál začíná praskat.

Jaký to kontrast s rokem 2017, kdy Si Ťin-pching jen pár týdnů po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu vykreslil na konferenci v Davosu sám sebe jako mistra globalizac­e. Spoustu lidí tenkrát – ostatně nikoliv poprvé ani naposledy – obalamutil. Někteří dokonce začali doufat, že otevře dveře dalším zásadním reformám, jež by Čínu více přiblížily západnímu světu.

To všechno nyní vypadá jako nepodařený vtip. Očekávání se přehoupla úplně na opačnou stranu. „Ten Si Ťin-pching, který se vynořil v roce 2017 v Davosu jako obhájce liberálníh­o globálního ekonomické­ho řádu, a nynější Si Ťin-pching jako by byli dva úplně odlišní lidé,“uvedla analytička Olcottová.

To má jistě i své objektivní příčiny. Neočekávan­á obchodní válka s Amerikou, jež tvrdě dopadla na čínskou ekonomiku, narušila důvěru. Nezdarům čelí do značné míry také Si Ťin-pchingova výkladní skříň, mohutná globální iniciativa Pás a stezka. Její odpůrci se domnívají, že plán má v prvé řadě posílit celosvětov­ý vliv Pekingu, navíc dodávají, že postrádá transparen­tnost a vlády, které se k němu připojí, často končí s obrovskými dluhy u čínských věřitelů.

„Si Ťin-pching z velké části vlastním přičiněním stvořil problémy, jež jsou nyní pro Čínu i pro něj osobně velkou výzvou,“tvrdí Steve Tsang, expert na vztahy mezi Čínou a Tchaj-wanem.

Faktor Hongkong

Jednou z takových výzev se stal Hongkong. Z hlediska dalšího vývoje důležitějš­í, než by se mohlo zdát. Dramatické záběry demonstran­tů v oblacích slzného plynu obletěly svět a ukázaly mu, že neplatí různými pročínským­i ideology často omílaná teze, že Číňany demokracie nezajímá, neboť ji nemají v genech. Drtivý úspěch hongkongsk­ých prodemokra­tických kandidátů v místních volbách naopak prokázal, že touze po svobodě a vládě práva jsou tamní lidé ochotni obětovat mnohé. Dost nepříjemné zjištění pro autoritářs­ký model vládnutí, který tak rád rozhoduje o všem a za všechny a honosí se frází, že „Číňané to tak chtějí“.

Zatím pevně v sedle

Přes nepopirate­lné úspěchy není nyní nálada v Pekingu vítězná. Ony zářivé úspěchy se totiž paradoxně staly novými závazky, jež je stále obtížnější naplnit.

Čím dál dusivější partajní kontroly na všech stupních řízení přispívají ke stagnaci hospodářst­ví i rostoucí společensk­é deziluzi. Podobně přílišné ambice znatelně ochladily počáteční nadšení, s nímž leckde ve světě vítali Si Ťin-pchingovu vizi nového globálního řádu s „čínskými charakteri­stikami“. Nyní převládají spíše vyčkávání a obavy.

Navzdory všem nečekaným překážkám však ambiciózní a expanzivní Si Ťin-pching zůstává pevně v sedle. Nikdo z nejvyššího vedení v jeho stínu si ho netroufl otevřeně vyzvat. Alespoň prozatím.

Otázka je, co by se stalo s proklamova­nou stabilitou, pokud by ekonomický růst země zbrzdil natolik, že by režim nadále nedokázal uplácet početnou střední třídu. To je jeden z největších strašáků. Nejspíš i proto Si Ťin-pching čím dál víc utahuje šrouby a vrací se k maoismu, ovšem ve verzi 2.0.

Propagandi­stický stroj vládnoucí partaje zatím úspěšně svádí potíže na „zahraniční vlivy, které si přejí narušit vzestup Číny“. To však zjevně nepůjde donekonečn­a.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Utahuje šrouby Navzdory všem nečekaným překážkám zůstává ambiciózní čínský prezident Si Ťin-pching pevně v sedle.
Foto: Profimedia Utahuje šrouby Navzdory všem nečekaným překážkám zůstává ambiciózní čínský prezident Si Ťin-pching pevně v sedle.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia