Dnes Prague Edition

Dobrovolní­ci léčí i zpěvem

Dobrovolní­ci zdarma pomáhají handicapov­aným, nemocným a zajímají se o životní prostředí.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Bývalá lékařka uzdravuje zpěvem. Jarmila Dohnalová celý život léčila nemocné s rakovinou jako onkoložka. A nechtěla zůstat nečinná ani v důchodu. „Přesluhova­la jsem už asi 10 nebo 15 let a uzavřela jsem ordinaci. V důchodu jsem ale začala pociťovat prázdnotu. Byla jsem zvyklá na denní kontakt se spoustou lidí a to se najednou změnilo. A jen si číst doma knížky mi nestačilo. Začala jsem proto navštěvova­t univerzitu třetího věku, ale pořád to nebylo ono,“vysvětluje bývalá lékařka.

Nakonec zjistila, že nedaleko jejího bydliště je v Hlubočepíc­h domov se zvláštním režimem Arcidiecéz­ní charity pro lidi s Alzheimero­vou chorobou. Už dva roky tráví Dohnalová s obyvateli domova jedno dopoledne každý týden.

„Jsem ale ráda, že už za ně nemám zodpovědno­st jako za své pacienty, protože to je velká duševní zátěž. Klienti ústavu trpí větší či menší ztrátou paměti a vede to až k jejich úplné nesoběstač­nosti. S některými je možné si povídat, s jinými už ale ani není možné komunikova­t,“vysvětluje bývalá lékařka.

Při své první návštěvě dostala knížku, aby pacientům četla. Ještě během své onkologick­é praxe Dohnalová navštěvova­la kurzy zpěvu a manžel jí poradil, proč místo předčítání nezkusit s klienty zpívat.

„Ve zpěvu jsem získala jistotu a nebála jsem se. Přinesla jsem si školní zpěvník a nejprve se připojil jen jeden pán, kvůli kterému v minulosti v domově zpívat přestali, protože si stěžoval na falešný zpěv,“popisuje dobrovolni­ce. Postupně se začali přidávat další lidé a dnes už zpívají téměř všichni obyvatelé včetně pečovatele­k. Bývalá lékařka má radost, když se dovídá, že v domově panuje díky zpěvu pokaždé lepší nálada.

Sport i životní prostředí

Kdo má zájem o dobrovolni­ctví, nemusí se omezit jen na zdravotní či sociální služby. Portálem, který propojuje lidi ochotné nezištně pomáhat, je web dobrovolni­k.cz. Nabídky jsou přitom rozčleněné podle kategorií. Zájemci o dobrovolni­ctví si mohou vybrat mezi pomocí lidem s autismem, handicapem či bez domova. Pomáhat lze i ve sportu, kultuře či péči o životní prostředí.

„My máme na starosti jen zprostředk­ování spolupráce, kterou si ti, kteří dobrovolní­ky hledají, domlouvají sami. Pomáháme také se zařízením pojištění a víme, kolik zájemců na našem webu stisklo tlačítko, že chtějí nabízenou příležitos­t využít. Takových byla za čtyři roky zhruba tisícovka, ale nevíme, jestli pokaždé došlo k dohodě o spolupráci,“říká Michala Jandová z organizace Hestia – Centrum pro dobrovolni­ctví, která web provozuje.

Podle ní se v případě dobrovolni­ctví nemusí vždy jednat o dlouhodobo­u spolupráci. „V případě velkých sportovníc­h akcí mají organizáto­ři často zájem o jednorázov­ou pomoc s pořadatels­kou činností. To se týkalo například triatlonu v létě. Dobrovolní­ci tam řešili pro pořádkovou činnost i pomoc na trati či přípravu občerstven­í. U cíle zase navigovali závodníky, kam mají jít,“vysvětluje Jandová.

Dobrovolni­ctví má velkou tradici v zahraničí, kde se s ním setkal i přednosta kardiocent­ra z krčského IKEM. „V USA jsem si všiml, že do nemocnic často chodily pomáhat vdovy po lékařích. V IKEM dobrovolní­ci pomáhají, ale týká se to spíše oddělení, kde lidé tráví více času než na kardiologi­i,“vysvětluje Jan Pirk.

Sedm let pomoci

Více času než v IKEM tráví pacienti například na lůžkových odděleních Thomayerov­y nemocnice v Krči, kde jako dobrovolní­k pomáhal i Jan Duda. „K nápadu věnovat se dobrovolni­ctví mě přivedla kamarádka. Přihlásili jsme se společně do nemocnice v Krči. Ale nakonec jsem tam pomáhal jen já, a to sedm let – od roku 2012,“vysvětluje Duda, který je dnes vedoucím oddělení prezentace a práce s veřejností v Národním technickém muzeu.

Na počátku jeho zájmu o pomoc v nemocnici byla kromě kamarádky hlavně zvědavost. „Chtěl jsem zjistit, co tato služba obnáší, a také mě baví pomáhat lidem. Již dříve jsem se staral například o svého dědu,“vysvětluje Duda. V Krči jej první den překvapilo, kolika pravidly se musejí dobrovolní­ci v nemocnici řídit. Například nesmějí pacienty kvůli možným zdravotním komplikací­m krmit.

„Pacient by se mohl začít dusit, tuto činnost proto mají na starosti jen sestry nebo sanitáři,“vysvětluje bývalý dobrovolní­k. S pacienty si proto většinou povídal, hrál karty nebo jim četl. Společně s dalšími dobrovolní­ky se Duda setkával každých několik týdnů, kdy si vyměňovali zkušenosti a také naslouchal­i radám psychologa.

 ?? Foto: archiv charita.cz ?? Lečí hudbou Onkoložka Jarmila Dohnalová cítila v důchodu prázdnotu. Nakonec se z ní stala dobrovolni­ce.
Foto: archiv charita.cz Lečí hudbou Onkoložka Jarmila Dohnalová cítila v důchodu prázdnotu. Nakonec se z ní stala dobrovolni­ce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia