Dnes Prague Edition

Mladým řidičům skončí „pohoda“

Řidičák na zkoušku Psycholog Walter chystá pro piráty silnic terapie podobné sezením anonymních alkoholiků.

- Jakub Kvasnička reportér MF DNES

Mladí, nezkušení řidiči. Nejnebezpe­čnější skupina lidí na českých silnicích. Ročně způsobí deset tisíc nehod, často s tragickými následky. Rok 2020 by měl přinést velkou změnu a zpřísnění pravidel pro juniory za volantem.

„Cíl pro letošek je jasný: řidičáky na zkoušku,“říká v rozhovoru pro MF DNES Michal Walter, dopravní psycholog akreditova­ný Ministerst­vem dopravy ČR, a dodává: „Do března, do dubna by to mělo být v parlamentu. Těžko říct, jak zákon osekají... Kdybychom zvládli rakouský model, bylo by to skvělé,“odkazuje na přísný, ale účelný systém, který se s prvořidiči nemaže. „Je opravdu potřeba to řešit.“

Podle dopravního psychologa by bylo ideální, kdyby se dodržely všechny požadavky ministerst­va, tedy řidičák na zkoušku nebo zpřísnění bodového systému – místo dvanácti bodů by jich mladí měli šest.

Walter by také rád řešil řidiče-recidivist­y. A to formou skupinovýc­h anonymních terapií, jako třeba u alkoholiků nebo narkomanů. (kva)

Pomníčky mladých lidí lemují české silnice. „Je to až mrazivé,“říká Michal Walter, dopravní psycholog akreditova­ný ministerst­vem dopravy. „Řidičák na zkoušku by měla být priorita letošního roku. Mladí řidiči jsou jasně nejnebezpe­čnější na našich silnicích,“tvrdí expert. Walter v rámci své akreditace mimo jiné „vrací“silničním hříšníkům řidičáky, pokud projdou dopravně–psychologi­ckým vyšetřením.

Kdy jste naposledy dostal pokutu?

Už dlouhé roky nedostal. Ještě jsem si to byl na konci minulého roku zkontrolov­at. Nula. Jsem čistý.

Jsme na začátku roku 2020, jaké největší zlozvyky mají Češi?

Nepřiměřen­á rychlost. Nevěnování se řízení. Nedodržení bezpečné vzdálenost­i. Neblikáme a nezipujeme.

Přijde mi, že poslední roky se mi na kufr „lepí“víc lidí. I ženy, ty to dříve nedělaly, byly klidnější. Vnímáte to také tak?

Ano. Ale co uděláte? Nic. Většina řidičů je podle mě slušných. Umí předpisy. Ale jsou skupinky nebezpečné samy sobě. Pokud jde o to lepení, včera jsem jel z jižních Čech a nalepila se na mě blondýna na pár metrů rychlostí devadesát kilometrů v hodině. Když dupnu na brzdu, mám ji v kufru, to je fyzika.

Loni zahynulo na našich silnicích 547 lidí. Policie a další instituce teď rozjely projekt Vize 0 – tedy výhledově nula mrtvých na českých silnicích. Může to být vůbec někdy reálné?

Jasně, že úplně ne. Tohle je odvozené od plánu severských zemí. Ale tam mají bezpečná auta a hlavně dobře vychované řidiče. Ve Finsku můžou jezdit už od sedmnácti let v doprovodu rodiče, což je evropský trend. Správný. Protože táta nenechá syna jezdit jako prase, když bude jeho spolujezde­c. On mu řekne: Takhle prostě jezdit nebudeš, nebo dostaneš pár facek.

Mladí řidiči v Česku ročně způsobí deset tisíc nehod, často fatálních. Je rodičovská spolujízda jednou z možných cest?

Ano. Ale nyní je cíl jasný: řidičáky na zkoušku. V letošním roce by to mohlo projít. Ministerst­vo dopravy celou novelu už zpracovává. Do března, do dubna by to mělo být v parlamentu. Těžko říct, jak ten zákon osekají… Kdybychom zvládli rakouský model, bylo by to skvělé.

Ten je celkem přísný, že?

Jak se to vezme. Nový řidič se vypustí do provozu. Ale pořád je nezralý. Proto se do té autoškoly zase vrátí. Na polygonu udělá věci jako krizové brzdění a další dovednosti, aby se posunul dál. Bude se s ním mluvit, pracovat. Je to další, kvalitnějš­í příprava, která navazuje na klasický řidičák. Já jsem byl nedávno na semináři, kde mluvil psycholog z Rakouska. Jim se podařilo markantně snížit úmrtnost mladých řidičů. Snad o padesát procent.

Součástí návrhu je i snazší vybodování nových řidičů. Tedy, že na začátek dostanou jen šest, a nikoliv 12 bodů. Je to dobře?

Samozřejmě. Tohle je specifická skupina řidičů, které je potřeba věnovat zvýšenou pozornost. Je statistick­y prokazatel­né, že jde o nejnebezpe­čnější řidiče na našich silnicích. Následky jejich nehod jsou tragické. A ještě potřebujem­e zásadně předělat celý systém učení v autoškolác­h. Testy, způsob výuky, to jsou devadesátk­y. Možná osmdesátky. Navíc tady máme kvanta autoškol, levných, nekvalitní­ch. Za pár tisíc. Ale nenaučí vás nic.

Mladá generace je zvyklá dělat více věcí najednou, telefonova­t na Skypu, hrát hru, psát na Facebook a k tomu i řídit… Co byste poradil lidem, kteří se za volantem nudí?

Ať si pustí rádio. Zvládání více úkolů je mýtus. Vteřina, dvě jim vždycky bude chybět. Nikdo v autě neumí dělat více věcí najednou. Pořád máme mozek z pravěku, on se nezvládá stoprocent­ně soustředit na tři věci najednou.

Táta nenechá syna jezdit jako prase, když bude jeho spolujezde­c. Řekne mu: Takhle jezdit nebudeš, nebo dostaneš pár facek

Když budu citovat z vašich přednášek: „Mezi řidiči do 21 let jsou nezralé osobnosti, což souvisí se zráním prefrontál­ních laloků v mozku“. Můžete to rozvést?

Mozek se vyvíjí a ty čelní laloky zrají především u mužů nějakou dobu – do šestadvace­ti, sedmadvace­ti let. No a v čelních lalocích sídlí takové vyšší psychické funkce, jako empatie, svědomí… Někomu to třeba nedoroste nikdy, což samozřejmě myslím v nadsázce. Ale je to přesně jeden z těch důvodů, proč se mladí řidiči chovají nezrale, nezodpověd­ně, nebudou zvažovat riziko, nechají se vyhecovat.

Ve Francii nově využívají drony v rolích pomocníků dopravní policie. Dron letí nad autem, změří ho, pošle data policistům a ti ho pak chytí. Není to moc velký zásah do soukromí, další krok k regulaci lidské svobody?

Jasně, je to trochu Big Brother. Na druhou stranu, já pořád opakuji: pořádek musí být. Jestli jsou nějaké předpisy, tak by se měly dodržovat. Jenže lidi ty předpisy ani kolikrát neznají. Starší řidiči třeba netuší, že existuje nějaký bodový systém, přednost zprava, přednost na kruhových objezdech…

A zipování berou jako provokaci, chcete se nacpat. Proč pořád neumíme zipovat?

Kdo se snaží zipovat, toho tam natruc nepustím. Je to kombinace toho, že lidé ty předpisy neznají, a také toho, že je prostě nechtějí dodržovat. A od toho je tu policie, aby je trestala. A že využije drony? Tak ať využije drony.

Hranice mezi vychováván­ím a buzerací je tenká. Některá města si na pokutách dělají byznys, trestají za překročení třeba o 5 km/h. Přijde vám to v pohodě?

Já znám případ, kdy řidička srazila chodkyni na přechodu. Ta chodkyně měla sluchátka na uších, vůbec se nerozhlédl­a, dokonce pila i nějaké pivo. Vběhla tam, srazila ji, úraz.

Vina chodkyně? Ne. Řidička jela dle záznamu kamer 58 km/h a ne padesátkou. Soudní znalec spočítal, že kdyby jela 50 km/h, tak by zastavila. Kvůli osmi kilometrům v hodině je z toho obrovský průšvih.

ODS prosazoval­a toleranci alkoholu za volantem. Co vy na to?

Fuj, všechno špatně. Populismus nejhoršího ražení. Navíc oni vyprávěli nesmysly. Tvrdit, že ve státech, kde je povolená tolerance, je nízká nehodovost? To spolu přece vůbec nesouvisí. Nízká nehodovost v těchto státech přece není kvůli toleranci alkoholu. To je v silnicích a výchově řidičů. Navíc, když pak v těchto zemích nabouráte pod vlivem, nikdo vám nic nezaplatí. Máte fakt velké problémy. Já rozhodně nechci být součástí takovýchto sociálních experiment­ů. Trend Evropské unie je navíc jednoznačn­ě dostat to tam, kde je to u nás.

Vaší náplní práce je mimo jiné i posuzovat psychický stav lidí, kterým je zabaven řidičák. Přibývá recidivist­ů?

To se nedá říct. Ale je na ně připraven nástroj. Rehabilita­ce řidičů. Ale moc se to zatím nestíhá. Bavili jsme se už o tom, že se začínající řidiči řeší. Rehabilita­ce jsou zatím připravené a teď se začnou zkoušet u lidí, co jsou vyloženě rizikoví. Výhledově to vypadá tak, že na základě verdiktu soudu budou muset tu rehabilita­ci podstoupit.

A jak to bude vypadat? Klub anonymních řidičů?

Ano, je to v podstatě tak. Skupinová terapie. Když má někdo třikrát sebraný řidičák za alkohol a k tomu třeba ještě maření úředního rozhodnutí, má zkrátka vážný psychický problém. Těm lidem se dokonce měřily mozkové aktivity a zjistilo se, že se ony prefrontál­ní laloky dokážou díky tomu rozvíjet. Samozřejmě se občas trumfují, kdo měl víc promile, což je špatné. No ale pak začne mluvit člověk, co kvůli tomu půl roku seděl, a sranda přejde.

 ?? Foto: Yan Renelt, MF DNES ?? Vrací řidičáky Michal Walter posuzuje hříšníky, kteří chtějí zpět řidičák.
Foto: Yan Renelt, MF DNES Vrací řidičáky Michal Walter posuzuje hříšníky, kteří chtějí zpět řidičák.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia