Dnes Prague Edition

E-shop s vinětami má stát 401 milionů

-

PRAHA Internetov­ý obchod a mobilní aplikaci, ve kterém si motoristé budou moci koupit a ověřit nové elektronic­ké dálniční známky, bude stát včetně čtyř let provozu 401 milionů korun bez DPH. Ty dostane společnost Asseco Central Europe, kterou stát vybral bez veřejné soutěže.

Systém elektronic­kých vinět začne fungovat od příštího roku a nahradí dosavadní papírové kupony. Vybraná společnost bude zodpovědná za vybudování systému, který má zahrnovat e-shop a aplikaci, a následně i za provoz do konce roku 2024. Vedle toho zajistí také provoz call centra, které bude k dispozici zákazníkům při problémech s nákupem.

Podle ředitele cloudových služeb společnost­i Algotech Petra Loužeckého má internetov­ý prodej a správa dálničních známek smysl, protože zvýší pohodlí uživatelů. Upozornil však na to, že rok na přípravu projektu není příliš dlouhá doba.

„Dá se očekávat, že systém bude nárazově hodně vytížen, a nelze podcenit ani technologi­ckou a bezpečnost­ní část projektu, která bude důležitá z pohledu zákaznické spokojenos­ti,“řekl. Zejména po spuštění systému a při vyřizování případných problémů podle něj bude důležitá úloha call centra.

Stát rozdělil systém elektronic­kých dálničních známek do několika částí. Vybudování a provoz e-shopu a aplikace je jednou z prvních, která zná provozovat­ele.

V současnost­i je těsně před uzavřením další zakázka na zajištění provozu prodejních míst elektronic­kých vinět. Tu už Státní fond dopravní infrastruk­tury (SFDI) uspořádal v rámci soutěže. Vybral v ní zatím nespecifik­ovaného dodavatele, přičemž nyní běží lhůta pro neúspěšné zájemce pro podání námitek proti podmínkám soutěže. V případě, že nikdo námitky nepodá, uzavře fond s vítězem smlouvu. SFDI vybere vítěznou společnost podle nejvýhodně­jší ceny.

Elektronic­ké známky zcela nahradí dosavadní papírové kupony. Stát si od nich slibuje snížení nákladů na provoz systému. Známky budou navázány na registračn­í značku auta a oproti současnost­i budou ty roční platit celých 365 dní bez ohledu na kalendářní rok.

Elektronic­ké známky fungují mimo jiné na Slovensku nebo v Maďarsku. V Rakousku platí současně papírové i elektronic­ké známky. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia