Dnes Prague Edition

Viníky potrestáme, slíbil íránský prezident

-

TEHERÁN Írán potrestá ty, kdož jsou zodpovědní za sestřelení ukrajinské­ho letadla, prohlásil včera íránský prezident Hasan Rúhání v televizním projevu. Letadlo sestřelila íránská protivzduš­ná obrana minulou středu, tvrdí, že omylem. O život přišlo všech 176 lidí na palubě.

Video ukazuje dvě rakety

Nové video z bezpečnost­ní kamery ukazuje, že letadlo po vzletu z teheránské­ho letiště zasáhly v rozmezí asi 30 sekund dvě íránské střely. Včera o tom informoval americký list The New York Times (NYT).

Prezident Rúhání řekl, že tragická událost bude pečlivě prošetřena. „Byl to neodpustit­elný omyl... Za pád letadla nemůže být odpovědný pouze jeden člověk. To, že íránské ozbrojené síly přiznaly chybu, je dobrý první krok. Musíme lidi ujistit, že se to nebude opakovat,“sdělil prezident.

Mluvčí íránské justice Gholámhose­jn Esmáílí řekl, že několik lidí už bylo v souvislost­i s pádem letadla zatčeno. Podle Rúháního by měl být ustaven „zvláštní tribunál s jedním soudcem a desítkami odborníků“, který bude vinu obviněných posuzovat. „Není to běžný případ, tento soud bude sledovat celý svět,“řekl prezident.

Írán se k sestřelení letadla přiznal až po třech dnech. Íránci kvůli tomu o víkendu vyšli do ulic.

Britský velvyslane­c je nežádoucí

Íránské úřady tvrdí, že protivládn­ích protestů se v Teheránu účastnil i britský velvyslane­c Rob Macaire. Mluvčí íránské justice ho proto včera označil za nežádoucí osobu s tím, že může být vyhoštěn – konečné rozhodnutí učiní ministerst­vo zahraničí.

Velvyslane­c se o víkendu zúčastnil vigilie za oběti sestřelu, byl na hodinu zatčen a Londýn si pak předvolal íránského velvyslanc­e. Íránský duchovní ajatolláh Ahmad Alamolhoda včera na adresu Macaireho uvedl, že vyhoštění je pro něj „to nejlepší, co se mu může stát“, protože jinak ho stoupenci zavražděné­ho generála „rozsekají na kousky“. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia