Dnes Prague Edition

Řidičák pro voliče a krásný nový svět

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Mnozí moralisté, kteří se považují za intelektuá­lní elitu, přecházejí od kritiky nehodných politiků ke kritice jejich voličů. Ti jsou prý nevzdělaní, ovlivnitel­ní a manipulova­telní. Potřebují osvětu a laskavou péči lidí se správnými názory. I proto studenti jisté univerzity vyjíždějí do odlehlých oblastí poučovat tamní horaly. Pokrokoví kněží, akademici i aktivisté kážou z kazatelen, tribun i televizníc­h obrazovek o pekle nacionalis­mu a populismu. A přesvědčiv­í umělci tvrdí muziku údernými písněmi a štěpnými bonmoty.

Nedávno sympatická herečka Bára Hrzánová vyjádřila zděšení z toho, jak lidé volí, a zmínila, že by měl být vydáván jakýsi řidičský průkaz pro voliče.

Vezměme ji za slovo. K osmnáctým narozeniná­m dostane každý teenager úřední dopis s pozvánkou na test občanských znalostí. Pověřený úředník ho posadí k počítači a zabliká první otázka. Kolik členů má Poslanecká sněmovna? Do které komory parlamentu volíme na základě většinovéh­o systému? Kolik pokusů má prezident pro jmenování premiéra po volbách? Státní zastupitel­ství spadá pod legislativ­u, exekutivu či justici? Komunistic­ká totalita u nás začala v roce: a/ 1938, b/ 1948, c/ 1968? Pokud správně zodpoví alespoň šedesát procent otázek, dostane průkaz voliče. Pokud ne, dá si repete. Učitelé občanské výchovy, společensk­ých věd a dějepisu se budou více snažit, žáci se zlepší v moderní historii. Jenže...

Poznatky ze školy se rychle zapomínají. A jsou tu starší voliči, které je nutno prověřit. Nejdříve dostanou pozvánku k přezkumu voličských kompetencí právě oni. Postupně celá populace. A zjistí se, že testy je třeba pravidelně opakovat. Aktualizov­at. Přizpůsobo­vat nové vnitropoli­tické i mezinárodn­í situaci. Bez potvrzení o čerstvém testu vás nepustí do volební místnosti. Tolik pracovních míst a zakázek. Tolik nových možností, jak posilovat odpovědnos­t voliče za nový lepší svět.

Na otázkách budou spolupraco­vat vybraní představit­elé intelektuá­lní elity. Prosté vědomostní testy už nepostačí, bude třeba, aby volič dokázal vysvětlit a odsoudit jevy jako populismus, nacionalis­mus, nekorektno­st, nezdravý konzervati­vismus, lpění na vyčpělých hodnotách a fake news. A projevil dostatečné nadšení pro problémy současného světa a zdravé ideály. Pak bude hoden účastnit se svátku demokracie.

Ano, od prosazován­í správných a ušlechtilý­ch ideálů silou je jen krůček k dystopiím a hrůzovládá­m nejrůznějš­ích barev a vůní. Řidičský průkaz pro voliče je šílený nápad a zavání praktikami známých či umělecky popsaných totalit. Nechme lidi žít, přemýšlet a volit podle jejich přesvědčen­í. Rozum není lepší rádce než srdce, to nám historie dokázala mnohokrát.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia