Dnes Prague Edition

Šílený střelec na silnici do Písku

Posádka škodovky zázrakem vyvázla. Záhadou je motiv.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Řidič černé Škody Kodiaq jel v sedm ráno od Prahy směrem na jih Čech. Pár kilometrů od Čimelic začal předjíždět bílé BMW X1, které řídil pětatřicet­iletý muž z Prahy.

Aniž by šoféři měli spolu předtím jakýkoliv konflikt, napadli se, ohrozili se na silnici nebo se vůbec znali, řidič BMW vystrčil z okna pistoli a začal za jízdy do škodovky střílet.

Nejprve dvěma kulkami prostřelil čelní okno, následně dveře u spolujezdc­e a okno v pravých zadních dveřích. Řidiči ani spolujezdc­i se jen zázrakem nic nestalo, střelce dopadli policisté po pár hodinách v Písku. Je podezřelý z pokusu o vraždu. Proč vůbec použil zbraň, je zatím záhada.

Muž střílel okolo sedmé hodiny ráno u Krsic, vesnice těsně před Čimelicemi. Silnice od Prahy je tu rovná, poměrně přehledná a míst na předjetí dost. Černá škodovka podle videozázna­mu z palubní kamery, který má MF DNES k dispozici, začala BMW předjíždět na přerušovan­é čáře na rovném přehledném úseku. Byla ještě tma a v protisměru nejelo žádné vozidlo. Ještě dříve, než vůbec škodovka byla na jeho úrovni, vyndal řidič BMW z okénka ruku s pistolí a začal střílet.

Video zachycuje střelbu, při které padlo minimálně pět výstřelů. V autě seděli dva muži – devětačtyř­icetiletý a devětapade­sátiletý, oba z východních Čech. „Ti lidé se znovu narodili, všechny výstřely mířily na osoby v automobilu, je zázrak, že je žádná z kulek netrefila,“řekl zdroj blízký vyšetřován­í.

Policejní manévry

BMW začalo po incidentu prchat směrem na Písek, policie proto okamžitě po celém kraji postavila hlídky se samopaly na příjezdech do všech měst. Zároveň hlídala i hraniční přechody s Bavorskem a Rakouskem. Automobil nalezli policisté v píseckých ulicích po desáté hodině. Za pár minut měli i podezřeléh­o muže, kterého našli o pár set metrů dál od auta a zadrželi.

Střelec pochází z Prahy a má již za sebou trestní minulost. Podle informací MF DNES násilného charakteru. „Podle našeho dosavadníh­o vyšetřován­í není žádná přímá souvislost mezi podezřelým a poškozeným­i. Neznali se a nevíme zatím o tom, že by spolu měli nějaký konflikt, který by incidentu předcházel. Skutečně v okamžiku, kdy vozidlo začalo předjíždět, podezřelý stáhl okénko a začal střílet,“řekla jihočeská policejní mluvčí Lenka Krausová. Policie má k dispozici mnohahodin­ový záznam jízdy škodovky právě z palubní kamery.

Policisté, kteří okamžitě rozmístili po celých jižních Čechách hlídky, dopadli střelce díky všímavosti lidí.

Přijel totiž do Písku, kde automobil zaparkoval u zimního stadionu. Lidé právě odtud také ráno slyšeli střelbu. Hlásili ji policistům od lávky, která vede přes Otavu v těch místech, pár set metrů od zimního stadionu, hned vedle kostela Nejsvětějš­í

Trojice. „V době od 7.10 do 7.20 měl podle aktuálních informací podezřelý muž vystřelit ze zbraně také u lávky v blízkosti kostela, nyní žádáme veřejnost, pokud někdo střelbu zaslechl či přímo viděl, aby volal linku 158,“uvedla mluvčí Krausová.

Auta si všiml trenér

Podivně parkujícíh­o bílého BMW u zimního stadionu, kdy auto stálo v silnici ve druhé řadě a překáželo provozu, si všiml po desáté hodině podle zjištění MF DNES jeden z trenérů hokeje. Věděl, že přesně takový automobil policie hledá, stejně tak ozbrojenéh­o a nebezpečné­ho řidiče. Vrátil se zpět na stadion, varoval ostatní trénery, kteří okamžitě přerušili tréninky zdejších dětí a schovali je do šaten. Na stadionu byly dopoledne děti ze čtvrté, páté a osmé třídy, zároveň tam bylo i bruslení základních škol.

Policisté včera celý den zadrženého muže vyslýchali . Až do podvečera však netušili, proč střílel. Z jeho lustrace vědí, že je držitelem zbrojního průkazu i zbraně. „Trefit jedoucí automobil za jízdy při řízení není zcela jednoduché,“říká bývalý instruktor střelby na Policejní akademii Stanislav Kazbunda. Policie nemá ještě ani zbraň, ze které muž střílel. Hrozí mu 20 let vězení.

 ??  ??
 ?? Foto: Policie ČR ?? Průstřely čelního skla Černé SUV značky Škoda zasáhl střelec čtyřikrát. Trefil se do čelního skla, dveří i zadního okénka.
Foto: Policie ČR Průstřely čelního skla Černé SUV značky Škoda zasáhl střelec čtyřikrát. Trefil se do čelního skla, dveří i zadního okénka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia