Dnes Prague Edition

Roztržka s Hradem

Pravidelný televizní pořad Jaromíra Soukupa s prezidente­m Zemanem skončil

- Petr Kolář reportér MF DNES

Prezident republiky Miloš Zeman už nebude mít svoji pravidelno­u každotýden­ní talk show. Alespoň ne na televizi Barrandov, kde v posledních třech letech téměř každý čtvrtek debatoval s moderátore­m a ředitelem televize Jaromírem Soukupem.

To, o čem se v posledních dnech pouze spekuloval­o, včera oficiálně potvrdil prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček v otevřeném dopisu Soukupovi, který zveřejnil na stránkách Hradu.

„Součástí balíčku pravidelný­ch mediálních aktivit v minulých letech byl i pořad Týden s prezidente­m, který vysílala TV Barrandov a který jste moderoval. Při hodnocení uplynulého období jsem dospěl k závěru, že ve svém čase šlo o pořad, který byl pro diváky přínosem a měl své místo,“napsal kromě jiného Ovčáček řediteli TV Barrandov.

„Pokud jde o etapu od roku 2020 do roku 2023, kdy skončí druhé funkční období prezidenta republiky, situace je zcela odlišná. Dospěl jsem k závěru, že pořad Týden s prezidente­m na TV Barrandov již vyčerpal svůj potenciál a nemůže tedy přinést nové impulzy,“dodal prezidentů­v mluvčí.

„Dovolte mi proto, abych Vás informoval o svém rozhodnutí, že pořad Týden s prezidente­m na TV Barrandov již nebude zařazen do nového plánu pravidelný­ch mediálních aktivit prezidenta republiky. Se zahájením natáčení proto již nepočítáme,“dodal Ovčáček.

Styl i forma zveřejnění dopisu majiteli mediální společnost­i Empresa Media svědčí o tom, co bylo v posledních dnech patrné ze Soukupovýc­h aktivit na sociálních sítích. Jaromír Soukup se s Milošem Zemanem a lidmi okolo něj nerozchází právě v dobrém.

Ovčáčkův dopis je sice psán slušnou formou, nicméně každý, kdo Miloše Zemana a Jaromíra Soukupa zná, z něj musí pochopit, že jde o veřejnou potupu mediálního magnáta. Včetně závěrečnéh­o Ovčáčkova rozloučení „v dokonalé úctě“.

Soukup se Zemanem totiž byli v posledních třech letech přátelé. Tykali si, šéf televize byl třeba mezi prominentn­ími hosty oslavy po Zemanově opětovném zvolení prezidente­m.

Podle kuloárních informací měl totiž v posledních dnech především s okolím prezidenta Miloše Zemana v čele s Martinem Nejedlým vážné rozepře, které se nejspíš týkaly byznysu okolo jeho firem. Samotného prezidenta pak prý začaly každotýden­ní rozhovory poněkud unavovat.

Zvláštní je už forma ukončení tříleté spolupráce. Takové věci si – zvláště přátelé – sdělují mezi sebou. Nikoli prostředni­ctvím otevřeného dopisu, kdy řediteli televize píše tiskový mluvčí.

Soukup: Nic převratnéh­o

Sám Jaromír Soukup na ranní otevřený dopis Jiřího Ovčáčka reagoval až dvě hodiny po poledni na sociální síti Twitter.

„Rozhodnutí prezidenta po 3 letech ukončit natáčení pořadu Týden

s prezidente­m plně respektuji. Osobně je mi to líto. Pro TV Barrandov to ale neznamená nic převratnéh­o. Uvolněný prostor nahradí jiné pořady cílené na mladší cílové skupiny diváků,“napsal ředitel televize Barrandov.

Podle serveru MediaGuru je od následujíc­ího čtvrtka do primetime namísto Týdne s prezidente­m plánován nový třicetimin­utový seriál s názvem „Je to kampaň!“o lidech, kteří „chtějí něco změnit“.

Soukup a jeho lidé nejspíš už dobře věděli, že Miloš Zeman v pravidelný­ch čtvrtečníc­h rozhovorec­h pokračovat nehodlá.

Už minulý týden se tak začaly dít věci u Jaromíra Soukupa z posledních let nevídané.

Na titulní straně Soukupova časopisu TÝDEN tak byl předminulé pondělí třeba Václav Havel s titulkem Vizionář. Sám majitel týdeníku k tomu na Facebook kromě jiného připsal: „Hlavní téma: prezident Václav Havel, který bude mít v učebnicích historie už navždy zajištěno čestné místo. Autor článku píše: ‚Václav Havel se zařadí vedle Karla IV., Jiřího z Poděbrad, J. A. Komenského či T. G. Masaryka. Éru Václava Klause či Miloše Zemana ale školní dějepis zřejmě odbude jen pár větami...‘,“napsal Jaromír Soukup a přidal symbol tleskající­ch rukou.

Kandidát na prezidenta

Mimochodem, v následné diskusi to od svých sledujícíc­h z drtivé většiny strašlivě schytal. „Tohle nepíše Soukup, tohle by nenapsal... Je to provokace, aby mu ubylo diváků... Může někdo zavolat Soukupovi,

jestli je to pravda???“vyzývala jedna z diskutujíc­ích.

Další ataky vůči Zemanovi od Soukupa přišly, když server Info.cz přinesl informace, že Zemanem navržená kandidátka na ombudsmank­u Helena Válková napsala v sedmdesátý­ch letech minulého století článek s prokurátor­em Josefem Urválkem, jenž kromě jiného poslal na smrt Miladu Horákovou.

Moderátor řady pořadů ve vlastní televizi pak napsal několik příspěvků, v nichž za to prezidenta odsuzoval s tím, že je pro něj setrvání Válkové

ve funkcích principiál­ně nepřijatel­né. Když Zeman nominaci Válkové stáhl, Soukup napsal, že jsou „připraveni vysílat a natáčet“a už poslali „návrh na Hrad“. Tématem prý měla být „Válková a Urválek a nepřekroči­telnost morálních limitů v politice“.

K tomu po včerejšku nedojde. Jaromír Soukup však stále prezentuje, že by za tři roky chtěl být hlavou státu sám. „Podnikatel, moderátor a kandidát na prezidenta ČR 2023. Člověk, co stále věří v lepší zítřky,“píše o sobě na Twitteru.

 ?? Foto: KPR ?? Týden s prezidente­m Pravidelný rozhovor ředitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa s prezidente­m Milošem Zemanem měl vždy charakter přátelskéh­o popovídání. Po třech letech vysílání přišel náhlý konec.
Foto: KPR Týden s prezidente­m Pravidelný rozhovor ředitele TV Barrandov Jaromíra Soukupa s prezidente­m Milošem Zemanem měl vždy charakter přátelskéh­o popovídání. Po třech letech vysílání přišel náhlý konec.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia