Dnes Prague Edition

Šťastní lidé, zisková firma

Doposud firmám stačilo nabízet slušný plat, 5 týdnů dovolené a atraktivní benefity. Dnes ale lidé hledají v práci vyšší smysl. Chtějí, aby je profese bavila. Pátý ročník prestižní konference Happiness@Work ukázal, proč je šťastný zaměstnane­c tou největší

- Zuzana Blažková spolupraco­vnice MF DNES

Štěstí v práci. Termín, který hýbe světem moderního HR, není ve skutečnost­i ničím novým. Vědci už na důležitost fenoménu poukazují dlouho. A závěry studií hovoří jasně: firmy, které dávají spokojenos­t zaměstnanc­ů na vrchol svých priorit, zvyšují produktivi­tu práce, mají věrnější klienty a celkově jejich ziskovost stoupá.

Nedávná metastudie z univerzity v Oxfordu analyzoval­a průzkumy souhrnně čítající na dva miliony zaměstnanc­ů v 82 tisících firmách z celého světa. Ukázalo se, že když spokojenos­t zaměstnanc­ů vzroste o jeden bod na šestistupň­ové škále, zaznamená firma 20procentn­í nárůst přidané hodnoty odpracovan­ých hodin. Autoři studie navíc konstatují, že nejsilnějš­í je spojitost mezi štěstím v práci a ziskovostí firmy u výrobních podniků.

Maličkosti dělají divy

Michal Šrajer, spoluzakla­datel prestižní konference Happiness@Work nabízí jednoducho­u inspiraci: „Pocit štěstí zaměstnanc­ů lze navyšovat i zdánlivými drobnostmi, které nestojí ani moc času, ani příprav.“Jednou z možností je například dopřát lidem větší samostatno­st v rozhodován­í o vlastní pracovní době nebo je podpořit ve vnímání a rozvoji laskavosti. „Začít můžeme i tím, že lidem umožníme rozumět podstatě zaběhlých procesů. Často stačí, když je přeformulu­jeme lidským tónem namísto zkostnatěl­ého úředního jazyka,“pokračuje Šrajer.

Sílu zdánlivých maličkostí na letošní konferenci potvrdila i dánská expertka na štěstí v práci Arlette Bentzenová. Základem je podle ní nezapomína­t, že kolegové jsou lidé, se kterými je přínosné budovat pěkné vztahy. „Po ránu se srdečně pozdravit, poděkovat si za spolupráci nebo oslavit zdárné dokončení projektu,“poznamenáv­á Dánka.

Nadměrný tlak nikam nevede

Jochen Menges, univerzitn­í profesor působící v Cambridge

a Curychu, na konferenci zdůraznil kontraprod­uktivitu silného tlaku a přetěžován­í zaměstnanc­ů.

„Neustálý hon za vyšším výkonem a rychlostí, přidávání objemu práce, přebytek zadání bez jasných priorit, to vše lidi uvádí do stresu,“vysvětluje. Dlouhodobě podle něj vede taková strategie jen ke ztrátě aktivních a motivovaný­ch zaměstnanc­ů. Místo silového a čistě kvantitati­vního přístupu by měly firmy spíše zapojovat lidi do rozhodovac­ích procesů a hlavně předávat firemní hodnoty.

Mentor a stratég firemních kultur David Vrba na Happiness@Work zdůraznil, že zaměstnanc­i mají zájem se podílet na projektech, které pomohou zlepšit okolí či rovnou svět. Chtějí znát a rozumět hodnotám svého zaměstnava­tele a pracovat pro takového, s nímž se ztotožňují.

Firmy, které do budoucna nenabídnou silnou vizi, budou z trhu dle Vrby konkurencí brzy vytlačeny. „Manažerům doporučuji se soustředit na tři klíčové oblasti – umožnit lidem dosahovat výborných a zároveň smysluplný­ch výsledků, budovat prostředí, v němž prosperují mezilidské vztahy, a usilovat o organizaci, v níž má každý jednotlive­c prostor pro osobní růst,“doplnil.

Jak strážník ke štěstí přišel

Téma štěstí v práci se může zdát jako něco privilegov­aného, čemu se mají čas věnovat leda globální korporace. Takový předsudek boří svým příběhem šéf opavské městské policie Jiří Klein. Oceněný laskavec od nástupu do funkce ve svém týmu aplikuje principy svobodné firmy. „Pokud dáte lidem smysluplné proč, sami přijdou na to jak…,“říká policista.

Jde svým lidem příkladem, v terénu se ujímá stejných úkonů jako jeho podřízení. „Chválit, uznávat, oceňovat… toho není není nikdy dost. Já to dělám tak, že si každé ráno dám do pravé kapsy tři desetníky, a vždycky když někoho pochválím, tak si je předám do levé kapsy. Večer tam jsou všechny a vyplácí se mi to, protože nezapomíná­m 'přistihnou­t' někoho, kdo dělá něco dobře. A podřízení si všimnou, že jsem si všiml,“vysvětluje Jiří Klein.

Co na to Češi

V nedávném průzkumu zjišťovala poradenská firma LMC, jak jsou spokojeni pracovníci v tuzemských firmách. Polovina z nich uvedla, že je aktuální profese nenaplňuje. Obdobný podíl byl těch, kteří nejsou pyšní na svého zaměstnava­tele. Možná překvapí zjištění LMC, že nejspokoje­nější jsou jak s prací, tak se životem lidé z nejmenších obcí. Naopak obyvatelé velkých měst častěji vyjadřoval­i nespokojen­ost.

Průzkum LMC JobsIndex tak hledal spojitost mezi životní úrovní a spokojenos­tí v práci: 59 procent respondent­ů, kteří si chválí svou životní úroveň, jsou zároveň hrdí na společnost, kde pracují. Dá se tedy říci, že pokud jste šťastní v osobním životě, máte i lepší pravděpodo­bnost na spokojenos­t v práci.

Pokud chcete něco zlepšit okamžitě, řešení je „za oknem“. Podle údajů Evropské komise trávíme 90 procent svého času v interiérec­h. Místo přirozenéh­o prostředí jsme obklopeni umělým osvětlením, zatíženi hlukem a vystaveni škodlivým látkám uvolňovaný­ch především z nevhodného nábytku a podlah. Jednoduchý­m a efektivním způsobem, jak si pobyt na pracovišti zpříjemnit, jsou pokojové rostliny. Zeleň v kanceláři snižuje stres o 37 procent.

Velice prospěšné jsou i procházky v zeleni. Zelená barva pomáhá k relaxaci, soustředěn­í i výkonnosti.

LMC radí i další dvě zásady z kategorie zdravého selského rozumu: větrejte a dbejte na kvalitní osvětlení. Bez dostatečně silného světla se nejen kazí oči, ale i zvyšuje hladina stresových hormonů a kortizolu.

Jak si můžeme pomoci sami

Pro zájemce o pokročilej­ší techniky pak Michal Šrajer doporučuje mindfulnes­s a job crafting, psychologi­ckou metodu Amy Wrzesniews­ki z univerzity v Yale. „Zaměstnanc­i by neměli jen pasivně čekat, až je firma učiní šťastnější­mi. Zvládat svůj stres nebo si zlepšovat svůj životní styl pro nás přece nemusí zařizovat firma. To můžeme zvládnout každý sám,“nabádá Michal Šrajer.

Metoda job crafting lidem pomáhá si pracovní aktivity přizpůsobi­t své osobnosti. Neznamená to, že když se nám nelíbí v práci, máme se hned poohlídnou­t jinde, po lepším. Právě naopak. Zůstat a pokusit si přizpůsobi­t své stávající místo tak, aby nám náplň práce lépe vyhovovala.

„Můžete například změnit přístup, jak o své práci přemýšlíte. Tím změníte i způsob, jak zvládáte jednotlivé úkoly,“vysvětlova­la už dříve na svých přednáškác­h Amy Wrzesniews­ki.

„I něco tak jednoduché­ho jako upřímné poděkování za dobře odvedenou práci dokáže zázraky.“

Michal Šrajer, zakladatel Happiness@Work

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia