Dnes Prague Edition

Zeman vs. Soukup? Prezident hraje o odkaz

-

Vzhledem k tomu, že dobře vím, jaký je názor Miloše Zemana na přihlouplé novinářské dotazy (a ruku na srdce, kolegové, za těch 30 let v politice jich zažil nespočet), netrpělivě jsem při sledování pořadu Týden s prezidente­m tři roky čekal na příhodný okamžik, kdy hlavě státu konečně zdravě rupnou nervy a „neskutečné­mu“tazateli Jaromíru Soukupovi vmete do tváře nějakou peprnou stírací repliku.

Několikrát měl namále, to poznal i slepý, ale udržel se. Pochopitel­ně: mít jednou týdně v televizi exkluzivní prostor pro prezentaci svých názorů, to by trapné dotazy vydržel každý ostřílený politický rutinér.

Roztržka s TV Barrandov a jejím hlavním, ne-li jediným protagonis­tou přišla na dálku, nedošlo k ní před kamerami, jak by si to možná stébla se chytající televizní ředitel s politickým­i ambicemi přál. A tak mohl Jiří Ovčáček zakončit jinak decentní dopis Jaromíru Soukupovi ironickou douškou: „v dokonalé úctě“, navíc s vědomím, že i jeho talk show byla pozastaven­a, ať už byly důvody jakékoliv.

Hrad nic neztratil, roztržkou mohl jen získat. Platforem pro prezentaci názorů má Miloš Zeman několik. Televize, rádia, noviny či zpravodajs­ké servery se budou předhánět, kdo získá prezidents­kou exkluzivit­u formou originální­ch promluv, komentářů, telemostů či rozhovorů. Prezident klidně může zvolnit, hodinová interview na týdenní bázi by časem unavila i mladší spíkry.

Tou nejcennějš­í hradní devízou je však samotný odchod „nelichotiv­ého klauna“. Není nic jednodušší­ho než hodit do popelnice ošklivou čepici, jejíž nošení budí buď soucit, nebo posměch.

Přichází jiný Zeman?

Prezident se i díky tomu, snad i s poněkud čistějším mediálním štítem může tři roky před vypršením mandátu soustředit na poslední, ale o to důležitějš­í součást prezidents­tví – svůj odkaz. Málokdo už vymaže konflikty a kontroverz­e uplynulých sedmi let. Přímo volený prezident nemohl být z logiky věci krotkým beránkem, musel být buldokem, často osamělým žralokem v rozbouřené­m partajním moři.

Byl nucen hledat oporu v tichých mělčinách ČSSD, u skalisek ANO, v temných hlubinách KSČM, v pobřežních bažinách SPD či daleko za obzorem, v ráji nebeském kardinálsk­ých odpustků. Čelil stovkám tisíc demonstran­tů, vyvěšeným trenkám, červeným kartám, rajčatům. S mnohými se spřátelil, s jinými rozhádal. Přes všechny „pussy“, „stabilizac­e“, „profesury“nebo lánské schůzky si však vysloužil dvojnásobn­ý mandát a stabilní podporu 50 procent obyvatel. Ostrá slova sice lidi rozdělují, ale voliči za nimi létají oddaně jako můry do plamene.

Zeman už nepotřebuj­e voliče ani mediální ředitelské kašpary, kteří by si na něm ukájeli vlastní politické touhy. Ať už si proti němu v roli moderátora v nových Týdnech nebo Měsíčnícíc­h s prezidente­m sedne kdokoliv, může to být „tak trochu“jiný Miloš Zeman.

V jednom z posledních rozhovorů ukázal, že takový stále umí být. Dokáže bez mrknutí oka kritizovat Rusko i Čínu. Svede poslat k šípku mlžící kandidátku na ombudsmank­u a odsoudit obludnosti bolševické prokuratur­y 50. let. Po čase si sjednává pravidelné schůzky nejen s premiérem, ale i s šéfem ČSSD, dokonce by mu nevadila na postu ombudsmank­y zastánkyně tolikrát kritizovan­é inkluze, sociální demokratka Kateřina Valachová. Přátelsky vyzněla i poslední schůzka s bossem odborů Josefem Středulou.

„Zasvěcení“komentátoř­i už nějakou dobu tvrdí, že Miloš Zeman nás snad už ničím nemůže překvapit. Co když tyhle chytráky třeba ještě něčím zklame?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia