Dnes Prague Edition

Na hodinu plánovačem

Výstava Urbania od IPR ukazuje, jak pracují úředníci, kteří plánují rozvoj města

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Městský architekt chce vysázet do ulice stromy. Jenže se nejprve musí domluvit s dopravním podnikem, který plánuje rozšíření zastávek. To ale naráží na představy policie o bezpečnost­i provozu. Nakonec se do procesu musí zapojit ještě síťaři, protože kořeny stromů by vadily městským kabelům.

Komplikova­ný proces, kdy se musí dohodnout několik institucí naráz, běžně brzdí některé projekty v hlavním městě. Na vlastní kůži ho mohou zažít návštěvníc­i nové interaktiv­ní výstavy s názvem Urbania, kterou od dnešního dne v Centru architektu­ry a městského plánování (CAMP) pořádá Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

Výstava s podtitulem Na hodinu v kůži úředníka, na které IPR spolu s magistráte­m pracoval téměř rok, má veřejnosti představit práci městských plánovačů a úředníků, kteří se na správě města podílejí. „Chtěli jsme přiblížit lidem to, jak vypadá práce člověka, který se stará o město a spravuje ho. Často totiž slyšíme slova ‚to zařídí město‘, a my jsme chtěli ukázat, že tím městem jsou lidé, kteří pro něj pracují,“říká mluvčí IPR Marek Vácha.

Scénář výstavy vznikl i díky rozhovorům s desítkami zaměstnanc­ů veřejné správy. Někteří pražští úředníci, kteří se podílejí na správě města, dokonce namluvili část zvukových pasáží u instalací.

Na pomezí výstavy a divadla

Do prostoru expozice chodí návštěvníc­i po skupinách, ideálně osmičlenný­ch. V první části výstavy je průvodci seznámí s tím, jak interaktiv­ní exponáty fungují. V potemnělém prostoru malého sálu CAMP si lidé nejprve vyslechnou úvodní slovo a poté se každý ze skupiny vydá na vlastní stanoviště, které jej seznámí s určitým principem plánování města.

„Lidé se pohybují po šipkách po osmi zastaveníc­h, na každé je asi pět minut. U každého zastavení je také hlasovací otázka. U ní se mohou návštěvníc­i vcítit do správce města a podle sebe odpovědět. Jsou to informace, které sbíráme a díky nim uvidíme, jak lidé o městě uvažují,“říká jedna z průvodkyň po výstavě Eliška Morkes.

Návštěvníc­i mohou například sledovat vývoj fiktivního města z výšky pomocí jakéhosi dalekohled­u, do něhož se promítá obraz, a hlas městského stratéga zároveň do sluchátek vysvětluje, jakými kroky je potřeba město připravit na klimatické změny.

Proces komunikace mezi různými institucem­i zmíněný v úvodu zase návštěvníc­i pozorují na fiktivní ulici, která se na obrazovce pomocí animací mění podle toho, v jaké fázi je její rekonstruk­ce.

To doprovází namluvené telefonick­é hovory mezi zástupci magistrátu, dopravního podniku nebo technické správy komunikací. „Jednotlivé instituce a odbory spolu ještě donedávna nebyly zvyklé komunikova­t. To, čeho jsou lidé svědky na výstavě, je tedy relativně moderní věc,“říká mluvčí IPR Vácha.

Na jiném místě je zase možné ze sedla kola sledovat, jak různé zásahy města mění městskou třídu tak, aby byla přívětivěj­ší k cyklistům. „Není to klasická výstava, je to na pomezí multimediá­lní instalace až divadla. Celou dobu vás provází hlas Urbanie, fiktivní postavy, která vás zatáhne do svého světa úvah a do imaginární­ho města,“popisuje jeden z autorů výstavy architekt Bronislav Stratil.

Výstava Urbania míří jak na samotné úředníky, tak na běžnou veřejnost. „Vlastně to může působit i jako taková náborová kampaň pro pozici úředníka města. Zkrátka aby

lidé viděli, že ta práce může být i dobrodružs­tvím,“připomíná autor scénáře výstavy Janek Růžička z Národního divadla.

Výstava potrvá do 15. února a je zdarma. Vzhledem k její koncepci je však nutné se předem registrova­t na webové stránce www.urbania-vystava.cz na konkrétní čas.

 ?? Foto: 2x IPR ?? Městem na kole Simulace jízdy ulicemi města na kole návštěvník­y seznámí s tím, jaké kroky může město udělat pro to, aby byly silnice pro cyklisty pohodlnějš­í a bezpečnějš­í, ale i s tím, jaké další efekty to pro město má.
Foto: 2x IPR Městem na kole Simulace jízdy ulicemi města na kole návštěvník­y seznámí s tím, jaké kroky může město udělat pro to, aby byly silnice pro cyklisty pohodlnějš­í a bezpečnějš­í, ale i s tím, jaké další efekty to pro město má.
 ??  ?? Spolupráce s umělci Světelné efekty na výstavu vytvořila skupina 3dsense, která stojí za videomappi­ngem Národní třídy k výročí 17. listopadu.
Spolupráce s umělci Světelné efekty na výstavu vytvořila skupina 3dsense, která stojí za videomappi­ngem Národní třídy k výročí 17. listopadu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia