Dnes Prague Edition

Silniční střelec vypovídal. Je ve vazbě

- Václav Janouš reportér MF DNES

PÍSEK Trenér píseckého hokejového klubu Jan Kudrna přijel ve středu těsně po sedmé ranní k zimnímu stadionu, kde stálo auto, jako by jej tam někdo v rychlosti pohodil. Bílé BMW X1 parkovalo bokem přes dvě místa. Kudrna jen zakroutil hlavou a šel dovnitř stadionu, kde v tu dobu byly desítky dětí. Po chvíli si na internetu přečetl, že po stejném autě policie pátrá, protože jeho řidič střílel při cestě z Prahy na jih po autě, které jej předjelo, i po cisterně s benzinem.

„Když jsem si přečetl, že řidič je nebezpečný, ozbrojený a nikdo se nemá pokoušet jej zastavit, hned jsem volal místní policii. Řekl jsem jim značku auta a pak jsem už běžel na led schovat všechny děti,“vypráví MF DNES Kudrna.

Střelec Michal V. z pražské čtvrti Lipence po střelbě prchl právě do Písku.

Policisté Michala V. dopadli pár metrů od zimního stadionu, na lávce přes řeku Otavu. Působil zmateně, nepřítomně, žádný odpor nekladl a pistoli už u sebe neměl. Včera ji policisté našli při pátrací akci poblíž řeky Otavy v Písku. Podle informací MF DNES se policie o muže v minulosti zajímala kvůli drogám.

Michala V. včera příbramský okresní soud poslal do vazby.

Za střelbu na Škodu Kodiaq, ve které cestovali dva muži z východních Čech, a cisternu s benzinem mu hrozí až doživotí. Obviněný je z pokusu vraždy a obecného ohrožení, soud ho včera poslal do vazby. „Vazební důvody jsou jak riziko útěkové, tak předstižné – aby neopakoval páchání trestné činnosti,“řekl mluvčí příbramské­ho soudu Bohuslav Viták.

Michal V. před soudem také podle státního zástupce Martina Susky „jistým způsobem vypovídal“. Jak, to nesdělil.

„V rámci trestního řízení jsem viděl naprosto naléhavou obavu, že by opakoval trestnou činnost, pro kterou je nyní stíhán,“popsal Suska.

Střílel po neznámých

Policie má přitom střelbu na Škodu Kodiaq na pomezí Středočesk­ého a Jihočeskéh­o kraje na videozázna­mu z palubní kamery škodovky. Je na něm vidět, jak muž začne po autě střílet okamžitě, jak jej začne v katastru obce Zalužany na silnici I/4 z Prahy na jih Čech předjíždět.

Řidiči se přitom navzájem neznali a neměli spolu žádné konflikty – za jízdy ani z minulosti. Policie se zároveň domnívá, že automobilů, na které agresor z pistole vystřelil, může být ještě více.

Hledá proto šoféry, kteří mají svá auta poškozena od projektilů a mohli to stejně jako řidič cisterny zjistit až po příjezdu domů.

Šofér kamionu si podle své výpovědi za jízdy ani nevšiml, že po něm Michal V. střílí. Až po zastavení zjistil, že má na několika místech průstřely návěsu, a zavolal policii.

Prohlédnět­e vozy

Kriminalis­té vyzývají všechny, kdož cestovali ve středu mezi pátou a desátou hodinou mezi Prahou a Pískem, aby důkladně prohlédli své vozy.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Vazba Pětatřicet­iletého Michala V. z Prahy, který střílel za jízdy na auta, poslal včera Okresní soud v Příbrami do vazby.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Vazba Pětatřicet­iletého Michala V. z Prahy, který střílel za jízdy na auta, poslal včera Okresní soud v Příbrami do vazby.
 ?? Foto: Policie ČR ?? Za jízdy Michal V. střílel z okna svého BMW.
Foto: Policie ČR Za jízdy Michal V. střílel z okna svého BMW.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia