Dnes Prague Edition

Kdo je nový premiér Ruska

Nový ruský premiér má řadu schopností. Po boku Putina ale zřejmě dlouho nezůstane.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA Hraje na klavír, píše satirické kuplety i básně a miluje hokej. Takový je podle svých někdejších spolupraco­vníků nový ruský premiér Michail Mišustin. Navíc si v Rusku i v zahraničí vysloužil v podnikatel­ské sféře pověst zdatného daňového úředníka. Jenže když jeho jmenování na post ministersk­ého předsedy ve středu prezident Vladimir Putin oznámil, nejen zahraniční komentátoř­i, ale i polovina Rusů si řekla: „To je hezké, ale kdo to je?“

Mišustin se tento týden stal jednou z hlavních tváří politickéh­o zemětřesen­í, které Rusko zasáhlo. Jeho nepopulárn­í předchůdce Dmitrij Medveděv totiž nečekaně a údajně z vlastní vůle poslal sebe i celý svůj kabinet na trestnou lavici, když oznámil demisi vlády. Chtěl tak prý vyklidit pole pro prosazován­í slíbených ústavních reforem, které by mohly Putina udržet v čele země dalších několik let.

Nečekaná volba

Vysoce efektivní technokrat Mišustin překvapivě zastínil i takové těžké váhy, jako jsou například šéf dolní komory parlamentu Vjačeslav Volodin či exministr financí Alexej Kudrin. Právě o nich jakožto o žhavých kandidátec­h na post premiéra spekuloval­a média i experti.

Na druhou stranu relativně neznámá tvář bez jasných politickýc­h postojů je pro Putina vcelku logickým krokem. Podle analytiků by měl Mišustin navodit pocit změn u Rusů, kterým v době tíživé ekonomické situace dochází trpělivost. Zároveň by měl Putinovi pomoci zachovat si kontrolu nad tamními elitami.

Daňový génius

O tom, že 53letého Mišustina málokdo zná, svědčí například fakt, že než se stal šéfem vlády, jeho jméno neznala důkladně ani internetov­á encykloped­ie Wikipedie.

V podnikatel­ské sféře se nicméně vepsal do paměti jako organizova­ný a na veřejnosti vcelku skromný člověk, který dokázal vybírat daně jako nikdo v Rusku. Jakožto milovník informační­ch technologi­í si totiž prosadil rozsáhlou digitaliza­cí. „Všechno bylo na papíře. Nebylo možné se v tom vyznat. Zavedl počítačový systém, díky kterému vybrané peníze skutečně proudily do státní pokladny,“řekl listu Financial Times jeden ze spolupraco­vníků Mišustina.

Výběr daní tak zjednoduši­l a úspěchy slavil i v boji s daňovými podvody a úniky, které po léta byly prakticky národním sportem majetných Rusů. Podle agentury TASS vybralo Rusko pod jeho vedením v roce 2018 trojnásobn­ě více peněz než v době jeho nástupu do správy o osm let dříve.

Jako zdatný úředník tak může být mnohem efektivněj­ší v oblastech, v nichž jeho předchůdce Medveděv selhal. Zasadit by se měl zejména o prosazován­í národního programu, jehož úkolem je pomocí napumpovan­ých miliard nastartova­t ruskou ekonomiku a bojovat proti rozsáhlé chudobě.

Zda se to Mišustinov­i podaří, bude ovšem podle médií záviset na tom, jaké bude mít ve skutečnost­i pravomoci a bude-li mít svobodnou ruku. Překážkou mohou být i samotní ministři, kteří si prý za Medveděva navykli řešit problémy raději přímo s Putinem.

Dočasný spojenec

Analytici nicméně upozorňují, že ačkoliv byl Mišustin hokejovým spoluhráče­m Putina, jeho politickým spojencem zřejmě dlouho nezůstane. Zatím se netěší žádné výrazné podpoře voličů a není ani součástí Putinova nejbližšíh­o kruhu.

Jeho jmenování tak patrně souvisí s přípravou Putina na rok 2024, kdy mu vyprší prezidents­ký mandát. Putin za 20 let své vlády totiž měnil premiéry jen během příprav na významné změny, a to když se měl po prvních dvou prezidents­kých mandátech sám ujmout funkce premiéra. Shodou okolností i tehdy vládní kabinet vedli nevýrazní bývalí daňoví úředníci bez jasné politické agendy.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Vášnivý hokejista Mišustin hrál i po boku Putina. Sám je členem dozorčí rady moskevskéh­o hokejového týmu CSKA Moskva.
Foto: Profimedia Vášnivý hokejista Mišustin hrál i po boku Putina. Sám je členem dozorčí rady moskevskéh­o hokejového týmu CSKA Moskva.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia