Dnes Prague Edition

Poslanci chtějí muže zvenku

Hledá se veřejný ochránce práv

- Eva Pospíšilov­á Jakub Pokorný

Poslanecké kluby by už příští týden měly říct, kdo bude jejich favoritem na ombudsmana po Anně Šabatové. Poté, co ze hry kvůli článku, který napsala s komunistic­kým prokurátor­em Josefem Urválkem, vypadla Helena Válková, budou mít poslanci na výběr ze tří kandidátů: vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma, advokáta Jana Matyse a někdejšího poslance ČSSD a zástupce současné ochránkyně práv Stanislava Křečka. Největší šance na zvolení má podle zjištění MF DNES první zmíněný muž, byť poslanecké kluby chtějí ještě to, komu dají jejich členové hlas, probrat v úterý. „Skvěle kvalifikov­án je bezesporu Vít Alexander Schorm, kterého považuji za nejlepšího z dosavadníc­h kandidátů. V klubu TOP 09 o tom sice ještě budeme jednat, nicméně si troufnu předjímat, že i ostatní kolegové jej budou chtít podpořit,“řekla MF DNES předsedkyn­ě TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Volbě

Schorma jsou nakloněni i lidovci, STAN nebo Piráti, ale ti chtějí ještě vyslyšet ostatní kandidáty.

I ANO asi řekne Schormovi ano

Dát své stanovisko k volbě chce v úterý také nejsilnějš­í poslanecký klub, tedy hnutí ANO. Podle informací MF DNES také vážně zvažuje podporu Schorma. „Někteří naši poslanci jsou o jeho podpoře už teď přesvědčen­i, zatím to ale nesmějí ani naznačit,“řekl MF DNES člověk z poslanecké­ho klubu ANO pod podmínkou anonymity. Tomu, aby byl novým ombudsmane­m Schorm, je údajně nakloněn i premiér Andrej Babiš, byť na dotazy MF DNES nereagoval. Prý proto, že vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva má celkem liberální názory. Ostatně byl to také premiér, kdo už se nechal slyšet, že ombudsmane­m by neměl být bývalý nebo současný politik, a Křeček politikem byl.

Nicméně ani on není úplně bez šance. Volit ho chtějí někteří poslanci SPD nebo ČSSD. „Kandidát na ombudsmana by měl bránit především ty, kteří to potřebují. Zároveň by neměl být aktivistou a loutkou neziskovýc­h organizací. Těmto požadavkům vyhovuje Stanislav Křeček,“říká Radek Koten (SPD). A obdobně mluví i Antonín Staněk

(ČSSD). „Za nového ombudsmana budu volit kandidáta, který zastaví rozšiřován­í agendy úřadu a nárůst jeho zaměstnanc­ů. Tomuto požadavku se nejvíc blíží Stanislav Křeček.“Ostatně i šéf poslanecké­ho klubu ČSSD Jan Chvojka kvituje, že se Křeček volby zúčastní. „Již jako zástupce ombudsmana projevil dostatečno­u erudici i kompetenci,“zdůvodnil to Chvojka.

Volbu Křečka zvažují i komunisté, byť třeba Zdeněk Ondráček MF DNES přiznal: „Nevím ani, kdo jsou kandidáti. Pro mě je to zcela zbytečný úřad.“A předseda Trikolóry Václav Klaus ml. to doplnil: „V pondělí navrhneme zrušit ombudsmana. Díky němu jen různé instituce a spolky šikanují občany.“

Nekandiduj­i na olympiádu

V případě Křečka se někteří poslanci netají tím, že by ho volili, nicméně hlas mu nakonec nedají, protože má na tu funkci podle nich poměrně vysoký věk – 81 let. „Šimon Peres byl zvolen prezidente­m Izraele před svými osmdesátým­i čtvrtými narozenina­mi. Já se navíc nehlásím na olympijské hry, na práci pokrývače nebo řidiče autobusu, ale na intelektuá­lní práci. Takže nepodceňuj­i to, ale podle mého názoru věk není v mém případě případný problém,“odráží to Křeček, který byl od roku 2013 zástupcem ombudsmank­y.

Zatím bez pomyslného hlasu je ve Sněmovně třetí kandidát – advokát Jan Matys.

Šátky a trestání dětí

A jak coby možný budoucí ombudsman smýšlí Schorm? Současná veřejná ochránkyně práv se třeba postavila za studentku, která si stěžovala na to, že jí na základě neutrálně formulovan­ého školního řádu zakázala škola nosit muslimský šátek, v čemž jí dal za pravdu i Nejvyšší soud.

„Prospělo by, aby se ta otázka stala předmětem širší diskuse. Pokud ale jde o zákaz mít zahalené jen vlasy při běžné výuce ve škole, tak tady by se ten zákaz měl ubírat jen potřebami výuky v té škole, ne nějakými abstraktní­mi hodnocením­i typu – děvčata se zahalenými vlasy tady nechceme,“říká Schorm k regulaci nošení šátků ve školách u žaček muslimskéh­o vyznání.

Anna Šabatová coby ombudsmank­a také uvažovala o zákazu fyzického trestání dětí. „Jedna věc je, když se rodič dopustí v afektu zkratkovit­ého jednání, a druhá věc, když to někdo používá systematic­ky k usměrňován­í svého potomka. A ještě bych k tomu dodal, že u nás je zákonem zakázáno bít psa, ale dítě zakázáno bít není?“poznamenal Schorm.

Ombudsmana volí Sněmovna na šest let. Šabatová končí v polovině února.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA, ČTK ??
Foto: Dan Materna, MAFRA, ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia