Dnes Prague Edition

Tři adepti na post šéfa české kyberbezpe­čnosti

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Už od dubna by měl začít úřadovat nový ředitel Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na post, ze kterého byl v prosinci odvolán historicky první ředitel úřadu Dušan Navrátil, je podle informací MF DNES zatím trojice adeptů. Tím nejvážnějš­ím je bývalý šéf IT na České poště Tomáš Ječný. Ten se dříve přihlásil i do výběrového řízení na generálníh­o ředitele České pošty. V podniku působil mezi lety 2011 až 2014. Přes pět let nyní působí na manažerské pozici v Londýně.

Jeho nejvážnějš­ím konkurente­m je podle zdrojů redakce Zdeněk Lokaj, který působí na pražském ČVUT jako odborný asistent.

Třetím mužem, který by mohl ve výběrovém řízení na šéfa NÚKIB uspět, je bývalý náměstek Dušana Navrátila a dočasný ředitel úřadu Jaroslav Šmíd. „Je to však z těch tří jmen nejméně pravděpodo­bná varianta, protože byl de facto Navrátilov­ou pravou rukou,“uvedl zdroj MF DNES z bezpečnost­ní komunity.

Kritéria, která musí nový ředitel NÚKIB splňovat, nejsou přitom nijak přísná. Kromě bezpečnost­ní prověrky na druhý, nejnižší stupeň důvěrné a znalosti angličtiny je to především pět let strávených v řídící funkci. Výběr nového šéfa úřadu bude v rukou sedmičlenn­é expertní komise, kde budou mimo jiné šéfové tuzemských tajných služeb a také zástupci opozice – poslankyně Jana Černochová z ODS a za Piráty Patrick Zandl, zastupitel z Brandýsa.

Cíle hackerů: nemocnice i doly

Kyberúřad se v uplynulých týdnech podílel na řešení několika velmi závažných případů hackerskýc­h útoků, mimo jiné například na středočesk­ou nemocnici v Benešově nebo na síť společnost­i OKD, která provozuje doly na Karvinsku.

O odchodu prvního ředitele Dušana Navrátila se spekuloval­o několik let. Podle jeho kritiků mu chyběl dostatečný vhled do problemati­ky úřadu, jejž řídil. NÚKIB pod jeho vedením silně vystoupil proti působení čínských společnost­í Huawei a ZTE. NÚKIB ve zprávě vydané v prosinci 2018 varoval, že společnost­i představuj­í bezpečnost­ní riziko.

 ??  ?? Manažer Uchází se i bývalý šéf IT z České pošty Tomáš Ječný.
Manažer Uchází se i bývalý šéf IT z České pošty Tomáš Ječný.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia