Dnes Prague Edition

Radary na zákazníky

Senzory, které pošlou na mobil zákazníkům slevu, se vracejí do obchodů. Rozšíří se i digitální cenovky.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Na první pokus to nevyšlo. Když v minulých letech v Česku krachly projekty senzorů, které měly v kamenných obchodech vyhledat zákazníka a komunikova­t s ním přes mobilní telefon, mluvilo se o fiasku. Teď novinka, populární například v USA, zažívá restart.

Do byznysu s „majáčky“, které mohou na zákazníky v obchodech cílit reklamu, slevy, detaily o produktech nebo je v reálném čase navigovat po prodejně, se pustila firma Proximitis Michala Bařiny. Nenápadným­i radary osadí zhruba 250 kamenných obchodů tří obchodních řetězců včetně jednoho s potravinam­i. Jména zatím tají.

Není to tak dlouho, co si na rozjezdu této technologi­e vylámaly zuby jiné firmy, které v byznysu utopily desítky milionů korun. Takzvané beacony testovaly kamenné obchody v pražské ulici luxusu Pařížské nebo některá regionální obchodní centra, ale dnes tam většinou zůstala už jen vyhaslá zařízení.

Podnikatel v marketingu Bařina tvrdí, že za to může špatný obchodní model a nesprávné načasování do doby, kdy ještě prodejci moc neměli mobilní aplikace. Ty jsou vedle zapnutého rozhraní Bluetooth nutné pro cílení nabídek.

„Před tři čtvrtě rokem mi lidé říkali, že jsem blázen a vyhrabávám mrtvolu. Jenže aplikací hodně přibylo, pouští se do nich všechny řetězce, protože tuší, že stát bude časem regulovat papírové slevové letáky,“říká podnikatel. Věří také, že obchodníci budou přes „majáčky“prodávat reklamu svým dodavatelů­m, jako je třeba Coca-Cola.

Úspěch byznysu přesto nemůže mít plně ve svých rukou. Stojí také na tom, kolik zákazníků si aplikaci nainstaluj­e a jestli prodejce z nástroje neudělá otravný rozhlas pro

Co je to beacon?

Majáček fungující jako malý radar, který si v omezeném prostoru najde a osloví zákazníka reklamou nebo radou.

Zařízení například pozná, jak dlouho stojíte u vystavenýc­h bot v obchodě, a po určité době vás osloví. Aeacony se dají připevnit na nákupní košík, aby sledovaly cestu zákazníka.

Majáčky v Česku

pilotní provoz od února 2020 své marketingo­vé aktivity. O omezení slev se na vládě mluví roky, zatím bezvýsledn­ě. „Snad si uvědomili, že to nemá smysl. Ani výrobci to často nechtějí, protože prodávají na objem,“říká Tomáš Prouza ze Svazu obchodu.

Víc digitálníc­h cenovek

Další z inovací, kolem kterých retailoví hráči v tuzemsku již několik let opatrně našlapují, jsou digitální cenovky. Také o jejich masovém nasazení se zatím mluví v budoucím čase, nicméně roste počet firem, které je testují nebo rozšiřují.

„Cenovky ve vizuální podobě etiket z elektronic­kého inkoustu budeme zkoušet na našem hypermarke­tu v Liberci,“řekla mluvčí Rita Gabrielová. Objeví se na několika stovkách položek a za několik měsíců by je mohly používat všechny hypermarke­ty.

Řetězec, který patří k předním inovátorům v oboru, byl dříve vůči novince skeptický, a to hlavně kvůli vysoké pořizovací ceně. Právě ta dosud bránila jejich masivnější­mu rozvoji. Firmy, které je zkoušejí, mezi přínosy zmiňují úsporu času personálu, který fyzicky nemusí měnit etikety v prodejně. Cenu je možné měnit jedním klikem z centra pro více obchodů naráz.

Ceny by ale mělo jít měnit s ještě menším úsilím. Technologi­cká firma Diebold Nixdorf, která stojí za systémem nákupních skenerů, chystá uvést novinku, která umožní, aby ceny na etiketách měnil automatick­y počítač, který optimální cenu vypočítá za pomoci umělé inteligenc­e. A to i na základě vnějších

Nejčastěji se v obchodech používají u zboží, kde se často mění cena – typicky u pečiva nebo ovoce a zeleniny, ale i rychloobrá­tkového zboží. Technologi­i dříve nasadila síť Tchibo a prodejce elektronik­y Datart, který cenovky rozšíří na další prodejny i zboží, jako jsou monitory, notebooky a televize.

Datart začal nedávno testovat kamerový software, který dokáže analyzovat pohyb a chování zákazníka. Zjistí tak, u jakého zboží se zdržuje a jak dlouho. „Na to můžeme reagovat a vylepšovat například rozložení prodejny,“popsala mluvčí Eva Kočicová.

Ještě dál jdou experiment­y e-shopu Alza v novém showroomu v Budapešti se senzory, kamerami a displeji, které využívají umělou inteligenc­i a internet věcí. Posbíraná demografic­ká data vyhodnotí počítač a v reálném čase nabídne zákazníkům reklamu na zboží, které by mohli chtít.

I největší e-shopy už spustily a rozšiřují digitální cenovky. Mall jimi osadil prodejny v pražských Holešovicí­ch, Lublani a Žilině a na jaře se chystá do Brna. Lídr online trhu Alza je po premiéře v roce 2018 loni rozšířil do více obchodů včetně Maďarska.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? kamenných obchodů metrů rádius, v němž zachytí zákazníka procent české populace využívá mobilní telefon procent z toho chytrý telefon procent používá mobilní internet
Foto: Shuttersto­ck kamenných obchodů metrů rádius, v němž zachytí zákazníka procent české populace využívá mobilní telefon procent z toho chytrý telefon procent používá mobilní internet
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia