Dnes Prague Edition

Hračičkové jsou vítáni

Herní prvky v zaměstnání pomáhají mladší generaci udržet si chuť pracovat

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Zkušenosti z počítačový­ch her se mohou v příštích letech stát přínosem při hledání zaměstnání. Firmy nejrůznějš­ích odvětví zavádějí na svých pracoviští­ch herní prvky a někteří zaměstnava­telé při náboru lidí na hráče přímo cílí.

Práce hrou je zatím realitou spíše v zahraničí. O zatraktivn­ění rutinních činností se tímto způsobem pokouší například Amazon. Internetov­ý gigant začal loni v některých skladech testovat obrazovky, na kterých mohou skladníci v pracovní době hrát jednoduché arkádové hry. „Trik“spočívá v tom, že za rychlé vyřizování zásilek získávají v těchto hrách bonusy. Zaměstnanc­i, kteří se dobrovolné­ho hraní zúčastnili, získávali vedle virtuálníc­h herních vyznamenán­í i interní „měnu“, kterou mohli následně směňovat za reklamní předměty.

Takzvaná gamifikace, tedy využívání herních prvků i v jiných oblastech, než jsou samotné hry, je značně populární ve sdílené ekonomice. Typickým příkladem jsou řidiči alternativ­ních taxislužeb Uber nebo Lyft, kteří sbírají odměny za plnění cílů v podobě počtu jízd nebo ujeté vzdálenost­i.

Netrpěliví a neloajální

Herní koncepty jsou obzvlášť přitažlivé pro mladou generaci. „Mileniálov­é a pozdější generace už vyrostli na počítačový­ch hrách, v nichž je jakýkoli pokrok viditelný okamžitě. Podobnou míru zpětné vazby pak očekávají i v reálném světě,“myslí si Petr Pouchlý, šéf firmy Court of Moravia, která se věnuje přenášení herních prvků do firemní praxe. U některých mladých lidí, kteří v zaměstnání nemají vytyčené konkrétní cíle, jako například v počítačové hře, tak podle něj klesá chuť pracovat.

„Zaměstnava­telé si pak stěžují, že mileniálov­é nejsou dostatečně loajální a nemají trpělivost. Ale oni svým způsobem jen očekávají způsob chování, na který jsou zvyklí z herního světa,“říká Pouchlý.

Některé firmy se však přijímání nových pracovníků z řad hráčů nebrání. „Existuje několik zaměstnava­telů, kteří upřednostň­ují uchazeče se zkušenostm­i s hraním počítačový­ch či konzolovýc­h her. Jsou to hlavně designérsk­é společnost­i, které ke svému vývoji používají virtuální realitu a vítají uchazeče, kteří mají povědomí o jejím ovládání,“říká Lukáš Michálek, personální konzultant Experis IT ze skupiny ManpowerGr­oup.

Příkladem je konglomerá­t General

Electric, který technologi­i virtuální reality využívá při tréninku robotů. Tyto stroje pak kontrolují ropné plošiny nebo jaderné elektrárny.

Hry rozvíjejí dovednosti

Dovednosti hráčů dokážou ocenit i náboráři ozbrojenýc­h složek. Britské letectvo (RAF) na svých stránkách aktuálně nabízí pozici pilota jako ideální pro ty, které zajímá mimo jiné hraní her a počítače. „Schopnost vstřebávat informace, rychle reagovat, koordinova­t činnosti a přitom pod tlakem zachovat chladnou hlavu. To jsou často vlastnosti lidí, kteří jsou dobří v počítačový­ch hrách,“uvedl mluvčí RAF pro stanici BBC. Konkrétním uplatněním takového uchazeče může být například pilot dronu.

Ze stejných důvodů se do nabírání hráčů pouští i armáda Spojených států. Činí tak od roku 2018, kdy poprvé po třinácti letech nesplnila svůj náborový cíl.

V zahraničí vznikla také platforma, která nabízí hráčům počítačový­ch her kariérní poradenstv­í. Startup Game Academy jim na základě analýzy herních dat doporučí konkrétní pracovní příležitos­ti.

Popularita videoher je na vzestupu, v roce 2019 dosáhla globální velikost herního trhu hodnoty 150 miliard dolarů, vyplývá z dat analytické platformy Newzoo. Ještě v roce 2016 to bylo necelých 100 miliard.

Díky pokroku v tomto odvětví počítačový­ch her jsou moderní hry komplexněj­ší než kdykoli předtím. Řada odborníků je už nepovažuje za pouhou zábavu a vnímá i jejich další přínosy.

Studie univerzity v Glasgow už před třemi roky dospěla k závěru, že videohry rozvíjejí tzv. „graduate attributes“, tedy dovednosti, které by si měli během studia osvojit vysokoškol­ští studenti.

 ??  ?? Hrou k práci Dovednosti hráčů oceňují i náboráři britského letectva: „Schopnost vstřebávat informace, rychle reagovat, koordinova­t činnosti a přitom pod tlakem zachovat chladnou hlavu. To jsou často vlastnosti lidí, kteří jsou dobří v počítačový­ch hrách.“Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Hrou k práci Dovednosti hráčů oceňují i náboráři britského letectva: „Schopnost vstřebávat informace, rychle reagovat, koordinova­t činnosti a přitom pod tlakem zachovat chladnou hlavu. To jsou často vlastnosti lidí, kteří jsou dobří v počítačový­ch hrách.“Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia