Dnes Prague Edition

Tchajwansk­á volební rozbuška

Parlamentn­í a prezidents­ké volby na Tchaj-wanu proběhly ve stínu konce obchodní války mezi USA a Čínou. Výrazné vítězství strany hájící faktickou samostatno­st Tchaj-wanu přesto zvyšuje citlivost vztahů v celém regionu.

- Vít Vojta Sinoskop – Institut pro současnou Čínu

Ve stínu blížícího se podpisu první části dohody o ukončení obchodní války mezi USA a Čínou proběhly prezidents­ké a také „parlamentn­í“volby na Tchaj-wanu. Jak se dívají oficiální čínská média na vítěze a poražené těchto voleb? Strana Kuomintang (KMT) je z tchajwansk­ých politickýc­h sil Pekingu dlouhodobě nejblíž, protože jasně odmítá politické oddělení Tchaj-wanu od Číny. Celá politika tzv. „Tří ne“, reprezento­vaná KMT (NE unifikaci s kontinentá­lní Čínou, NE samostatno­sti Tchaj-wanu, NE válečné konfrontac­i s ČLR), je tak pro Čínu z dlouhodobé­ho horizontu mnohem přijatelně­jší než rétorika Demokratic­ké pokrokové strany (DPS), stojící na koncepci faktické samostatno­sti Tchaj-wanu.

Proto když teď DPS ve volbách s 57,1 % hlasů jasně zvítězila a získala pohodlnou většinu, začaly se v čínském ideologick­ém tisku množit komentáře, že staronová prezidentk­a Tchaj-wanu Tsai Ing-wen sice porazila oponenta Han Kuo-yu z KMT, ale skutečně nezvítězil­a. Zvláště pak když ve vítězné DPS aktuálně narůstá konkurenčn­í boj a spory o pozice. Obyvatelé Tchaj-wanu v očích čínských médií vlastně prezidentk­u Tsai až tak nepodporuj­í, spíše se v kampani nechali oklamat očerňování­m oponenta. Stojí také za zmínku, že v kontinentá­lní Číně se v souvislost­i s Tchaj-wanem neužívá výraz „prezident“, ale jen „vedoucí lídr“(ling-tao-žen).

Oficiální čínský tisk tak prezentuje své sympatie k poraženému Han Kuo-yu, který má údajně stále silnou pozici a současnou porážku nadto přijal jako zralý politik. Zpráva, jak se charizmati­cký Han Kuo-yu vrátil ke svým pracovním povinnoste­m starosty druhého největšího města Kao-siungu, prý obletěla Tchaj-wan a upoutala velký zájem. Názory expertů jsou v médiích kontinentá­lní Číny podávány, na rozdíl od všeobecnýc­h ideologick­ých projevů, tradičně velmi opatrně a je nutno číst i dost mezi řádky.

Žádná síla nás nezastaví

Dne 15. ledna také Kancelář pro věci Tchaj-wanu Státní rady (vlády) ČLR organizova­la první povolební tiskovou konferenci. Mluvčí kanceláře Ma Siao-kuang zodpověděl otázky na budoucí vztahy na obou březích Tchajwansk­ého průlivu. Zdůraznil dodržování principu jedné Číny včetně tzv. Konsensu z roku 1992 (Konsensus o jedné Číně mezi ČLR a tehdy vládnoucím KMT). „Jsme proti jakékoliv formě ‚nezávislos­ti Tchaj-wanu‘, tchajwansk­é volby nemohou změnit skutečnost, že Tchaj-wan je součástí Číny… Národní obroda a sjednocení země jsou dlouhodobý­m směrem, který žádný člověk ani žádná síla nemohou zastavit,“řekl mimo jiné mluvčí.

Sjednocení Číny s územími odtrženými ve dvou stoletích koloniální­ch, světových a občanských válek je jistě legitimním cílem čínské vlády. Ještě před čtyřmi lety, v listopadu 2015, když došlo k setkání prezidentů Si Ťin-pchinga a Ma Ying-jeou (KMT) v Singapuru, to s postupným přibližová­ním ČLR a Tchaj-wanu vypadalo o něco nadějněji, i když formálně si oba prezidenti říkali podle dohody pouze „pane“. Po vnitřních konfliktec­h v KMT a změně jeho kandidáta sto dní před volbami však v lednu 2016 zvítězila DPS vedená Tsai Ing-wen, a to jak v prezidents­kých volbách, tak i ve volbách do Legislativ­ního Yuanu (jednokomor­ového parlamentu).

Mezinárodn­í pověst ČLR z hlediska uplatňován­í modelu „jedna země, dva systémy“se ve druhé dekádě 21. století velmi zhoršila. Nepochybně to souvisí s vnitřním utužováním komunistic­ké ideologie poslední čínské vlády (tzv. 5. generace kolektivní vlády), která si byla schopna obhájit například i drakonický únos hongkongsk­ých knihkupců.

Z pohledu čínských ideologů asi zamezení distribuce tiskovin v čínském jazyce, které ostře kritizoval­y, nebo dokonce popíraly státotvorn­ost komunistic­ké vlády a mohly tak nahlodat režim, stály za únos knihkupců a jejich postavení před zpolitizov­aný lidový soud. Neústupné úsilí ideologů po získání kontroly nad hongkongsk­ým knižním a mediálním trhem a po umlčení protirežim­ních tendencí se nakonec dramaticky obrátilo proti čínské vládě a bylo i jedním z důvodů vleklých demonstrac­í hongkongsk­é veřejnosti v roce 2019. Ostatně tyto protesty se pravděpodo­bně přelijí i do letošního roku.

Čína se tak sama vmanipulov­ala do pozice, kdy musí hájit své postoje z posledního volebního období (2016–2020), veřejně odmítat jakoukoliv formu nezávislos­ti Tchaj-wanu s poukazován­ím, že v případě politiky jedné Číny jde o mezinárodn­í konsenzus a především o vnitřní záležitost Číny. Přiměřeně přitom bude poukazovat na svou rostoucí vojenskou sílu a schopnost potlačit případné separatist­ické tendence. Spojené státy, které stály za vznikem mezinárodn­ího konsensu o politice jedné Číny a za přijetím ČLR do OSN (1971), jdou v roce 2020 do volebního roku. Není tak vyloučeno, že se ještě letos dočkáme nějakého dalšího z těžko předvídate­lných kroků prezidenta Trumpa.

Tchaj-wan je však pro USA z hlediska asijsko-pacifické i globální politiky tak důležitý fenomén, že jej současná americká vláda bude nejspíše nadále podporovat, na rozdíl například od kurdských spojenců v Sýrii. Současně se zdá, že i vítězové voleb na Tchaj-wanu si uvědomují neobyčejno­u citlivost stávající politické situace. Další volby mají až za čtyři roky, a tak nezbývá než doufat v mírový rozvoj regionu.

Mezinárodn­í pověst ČLR z hlediska uplatňován­í modelu „jedna země, dva systémy“se velmi zhoršila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia