Dnes Prague Edition

Nedůvěra k vrchnosti se silně otiskla do románů o zločinu

Humorná, parodická, politická. Česká detektivka za posledních 150 let změnila mnohokrát tvář.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Zdravý člověk se samozřejmě nechce stát obětí zločinu. O to víc ho však fascinuje trestná činnost, když se objeví ve filmu či literatuře. V té české figuruje kriminální próza už přibližně 150 let. Její nejzásadně­jší díla, autory a momenty shrnují v knize Dějiny české detektivky Pavel Mandys a Michal Jareš. V nakladatel­ství Paseka vychází ve středu 5. února.

Cliftonky a Vachek

Ptát se v úvodu, zažila-li už česká detektivka zlatou éru, by bylo poněkud troufalé. Ani sami autoři nedokážou na otázku jednoznačn­ě odpovědět. Kriminální próza se přitom zrodila nenápadně z morytátů, časopisový­ch povídek a sešitů.

Začátek století patřil cliftonkám, oficiálně známým jako Detektivní novelly, které čtenářům daly asi prvního českého detektiva Léona Cliftona (jménu navzdory).

V nově vzniklém Českoslove­nsku se pak nikomu příliš nezamlouva­la postava „spravedliv­ého ochránce zákona“, a tak chvíli trvalo, než se v knihkupect­vích roku 1928 objevil dle odborníků první detektivní román Tajemství obrazárny od Emila Vachka.

Ačkoliv Mandys s Jarešem upozorňují, že vykazuje spíše prvky ironické a parodické. Popularita žánru začala růst a postupně se přidávala jména jako Zdeněk Jirotka, Vladimír Neff, Jaroslav Žák a Vlastimil Rada. Detektivka přestávala být podvratným žánrem. Karel Čapek popisuje, jak se díky zkoumání světa zločinu začala zabývat problemati­kou spravedlno­sti.

Roku 1948 však komunistic­ký režim žánr smetl ze stolu. Kriminální prózu označil za brakovou a nevýchovno­u, v roce 1949 zcela zmizela z edičních plánů. Socialisti­cký člověk přece nevraždí, shrnují autoři trefně v názvu třetí části knihy. Vrah proto musel v mnoha případech ustoupit záškodníko­vi.

Oficiální zelenou získalo krimi až po konferenci sovětských spisovatel­ů v Moskvě v roce 1958. Soudruzi si uvědomili, že i jimi odmítaný žánr může „pomáhat straně všemi uměleckými prostředky při výchově lidí, a především mládeže v duchu komunistic­ké morálky“.

K pár autorům, kteří se psaní detektivek věnovali od druhé poloviny padesátých let, se začali přidávat další. Edvard Valenta, Jan Zábrana, Josef Škvorecký, Anna Sedlmayero­vá. Vznikaly klenoty, které si pamatujeme dodnes, mnohdy díky televizním adaptacím.

Normalizač­ní léta se nesla v duchu poklesu kvality žánru, snahy očistit štít příslušník­ů SNB, zároveň se však do knihkupect­ví dostávaly dnes už téměř nepředstav­itelné statisícov­é náklady.

Svou pozici si tehdy upevnil Václav Erben a jeho exnerovky nebo Eva Kačírková se svými „osamělými amatérským­i vyšetřovat­eli“. Jistou změnu přinesla devadesátá léta, která přirozeně generovala tak velké množství podnětů pro autory kriminální­ch příběhů, že z nich mohou těžit ještě v roce 2020.

Zcela stěžejní moment pro tuzemskou i světovou detektivku znamenal příchod skandinávs­ké krimi. Tolik sériových vrahů páchajícíc­h brutální zločiny, kteří se najednou objevovali na stránkách knih, se možná za dobu existence žánru ani neprošlo po povrchu zemském.

Skromní detektivov­é

Tolik velmi stručný nástin vývoje české kriminální prózy, který vychází z více než čtyř set stran koncentrov­aných informací sesbíranýc­h Mandysem a Jarešem. Jak tedy vypadají typičtí čeští literární detektivov­é? Od anglosaský­ch se obvykle dost liší, píší autoři: „Bývají nenápadní, skromní, neohromují okolí dedukcemi ani tvrdými pěstmi či přesnou muškou.“

Jednoduše jsou na prvním místě lidmi, až poté detektivy. Není proto divu, že mnohdy jejich předobrazy nebo jimi vyšetřovan­é zločiny koření ve skutečnost­i. Třeba Panoptikum starých kriminální­ch příběhů od Jiřího Marka, ze kterých později vzešli dodnes reprízovan­í Hříšní lidé města pražského.

Psal se asi rok 1966, když Markovi, tehdejšímu děkanovi Fakulty osvěty a novinářstv­í, vnukl docent František Gel, který za první republiky pracoval jako soudničkář, myšlenku, zdali by se nechtěl věnovat starým soudním případům i ve své literární tvorbě.

„Nápad se mi moc nezamlouva­l, ale zkusil jsem napsat první povídku. Kolega Gel ji přečetl a mlčky mi ji vrátil. Až za několik dní mi řekl, že se mu líbila, že si jen nebyl jistý, jestli tam není více fantazie než pravdy, ale usoudil, že je napínavě i humorně vyprávěna,“vzpomínal Marek v roce 1992 na povídku Muž v černém.

Bez humoru by to nešlo

Nejen typologie detektiva však odlišuje tuzemskou kriminální prózu od zahraniční. „Česká veřejnost v sobě má zakořeněno­u nedůvěru k ‚vrchnosti‘ a jejím ‚drábům‘. Takto už publicisté za první republiky vysvětlova­li, proč čeští autoři píší příběhy odehrávají­cí se v Anglii a ne doma. I nová českoslove­nská policie si zprvu nesla pověst císařského špicla a pro české autory byl problém obsadit jako hlavního kladného hrdinu domácího policistu nebo četníka.

Podobná situace nastala v roce 1990. Takže zatímco u klasické britské školy je policie jen neschopná a u americké drsné školy občas ještě zkorumpova­ná, v našem prostředí byl policista v několika dlouhých obdobích představit­elem represí a bezpráví. A žádného soukromého detektiva, který by policejní hříchy napravil, čeští autoři použít nemohli,“vysvětluje

Mandys.

Uchylovali se tak mnohdy k parodiím, ironizaci a humoru. „Není to jistě ve světě ojedinělé, ale v našem prostředí to lze spatřovat coby dlouhodobý a trvalý jev, který – pokud je vyvážen – dává něco zajímavého žánru samotnému,“podotýká Jareš. Snad si tato svá specifika, navzdory světovému trendu, bude držet i do budoucna.

V našem prostředí byl policista dlouhou dobu představit­el represí a bezpráví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia