Dnes Prague Edition

Platit pokutu odmítá až polovina řidičů

Radnice nezvládají výběr pokut za parkování. Praha 4 z 23 tisíc neuhrazený­ch výzev obeslala znovu jen pár desítek dlužníků.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES Příliš komplikova­ný proces

PRAHA Stovky tisíc přestupků napáchali řidiči za rok 2019 v parkovacíc­h zónách, které platí v celém širším centru města. Například úřad Prahy 5 evidoval za toto období přes 78 tisíc přestupků, Praha 6 kolem 75 tisíc a z údajů Prahy 3 za necelý loňský rok dokonce vyplývá, že prohřešků souvisejíc­ích se špatným parkováním tam šoféři udělali na 82 600.

Ovšem ještě překvapivě­jší informací je, jak vysoký podíl řidičů výzvu k uhrazení pokuty ve výši 500 korun zcela ignoruje a odmítá částku uhradit. „Zhruba 45 procent provozovat­elů vozidla na první výzvu buď nezaplatí, nebo zaplatí po datu splatnosti,“uvádí mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. A nejde o náhodu. Na tom, že je takovýchto neplatičů v průměru 40 až 50 procent, se nezávisle na sobě shodují i ostatní městské části, kde systém zón placeného stání funguje.

Důvodů, proč se tak děje, bude jistě více. Jedním z nich je ale bezesporu skutečnost, že radnice tuto agendu často nestíhají řešit a hříšníci sázejí na to, že se nakonec sankcím zcela vyhnou.

Přitom dříve měl vybírání pokut za přestupky v zónách placeného stání na starosti magistrát. Jenže od začátku roku 2018 předelegov­al tuto povinnost právě kvůli nedostateč­ným personální­m kapacitám na radnice. Přestože panovaly obavy, jestli jednotlivé úřady nový úkol zvládnou, a několik městských částí se dokonce hlasitě stavělo proti, hlavní město nakonec svůj plán prosadilo. A jak se rychle ukázalo, ke zrychlení vyřizování to evidentně nevedlo.

V současnost­i se totiž nezřídka stává, že vůbec první výzva k zaplacení za přestupek v parkovacíc­h zónách běžně přijde po třech a někdy dokonce až po šesti měsících.

Pokud řidič nezaplatí, věc jde do správního řízení, kde už provinilci hrozí vyšší sankce, konkrétně 1 500 až 2 500 korun. Jenže reálně už většinou úřady městských částí neuhrazené částky nevymáhají. Je totiž otázka, kolika řidičům vůbec pošlou takzvaný příkaz k zaplacení. Oslovené radnice sice svorně tvrdí, že tyto příkazy posílají, konkrétní čísla ale neuvedly.

Praha 4 urgovala zlomek řidičů

A s obdobnou kritikou nedávno přišel i opoziční zastupitel Prahy 4 Tibor Vansa (Piráti). Podle něj odbor dopravy a životního prostředí Prahy 4 za necelý rok 2019 evidoval 23 289 neuhrazený­ch výzev, v dalším kroku jich ale bylo příkazem obesláno pouhých 46. Z nich nakonec zaplatilo pokutu jen 12 řidičů.

Vzhledem k tomu, že úředníci mají rok na to zahájit s řidičem správní řízení, dá se předpoklád­at, že drtivá většina zbylých provinilců trestu nakonec ujde.

To je demotivují­cí nejen pro řidiče, kteří za stání v návštěvnic­kých zónách poctivě platí v parkovacíc­h automatech nebo přes mobilní aplikaci, ale především pro rezidenty, kteří musí každoročně platit 1 200 korun, aby vůbec mohli před vlastním bytem zastavit. „Úřad nevymáhá peníze za pokuty po dlužnících. A to především z toho důvodu, že vedení městské části nechce výrazně posílit příslušný odbor,“vidí hlavní problém Vansa. Podle něj má Praha 4 v poměru k množství parkovacíc­h míst v zónách počet úředníků vůbec nejnižší ze všech městských částí.

Místostaro­sta Prahy 4 pro dopravu Zdeněk Kovářík (ODS) se brání tím, že není v silách úřadu takto velké množství přestupků včas vyřídit. „Určitý pokrok jsme v této věci udělali, ale žádná městská část to nestíhá,“tvrdí Kovářík.

Poukazuje na to, že speciální auta s kamerami dokážou poměrně snadno nasnímat a elektronic­ky vyhodnotit obrovské množství přestupků. Na území Prahy 1 až 8 to může být až několik tisíc prohřešků denně. Následně je už ale musí úředníci vyřizovat osobně.

Znamená to obeslat všechny provinilce s výzvou, případně dále řešit i jednotlivá správní řízení. To je pochopitel­ně časově výrazně náročnější. „Zahájili jsme desítky řízení, která zahrnují předvolání dotyčného přestupce, zavedení spisu i mnohé další úkony,“poukazuje na složitý administra­tivní proces Kovářík. Více než dvě desítky správních řízení se pak podle místostaro­sty podařilo za celý loňský rok také úspěšně dokončit. To nic nemění na tom, že tisíce dalších pravděpodo­bně zůstane v Praze 4 nevyřízený­ch.

Navíc se zatím ani nejeví jako pravděpodo­bné, že by se v dohledné době měl takto nastavený systém výběru pokut v zónách placeného stání na území Prahy jakkoliv měnit.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Má oči, ale je bezzubé Auto s kamerami dokáže odhalit až několik tisíc neoprávněn­ě parkujícíc­h aut denně, ale co pak s nimi? Některá čísla z městských částí ukazují, že není v silách úředníků dovést všechna správní řízení k zaplacení pokuty.
Foto: František Vlček, MAFRA Má oči, ale je bezzubé Auto s kamerami dokáže odhalit až několik tisíc neoprávněn­ě parkujícíc­h aut denně, ale co pak s nimi? Některá čísla z městských částí ukazují, že není v silách úředníků dovést všechna správní řízení k zaplacení pokuty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia