Dnes Prague Edition

Past na policisty v odboji

Síť policejníc­h odbojářů Karla Jaroše dosáhla i do centrály gestapa. Před 80 lety ji smetla razie

- Jan Bohata redaktor MF DNES

NUSLE Až do centrály gestapa v Bredovské ulici zasahovaly linky odbojářů z řad české protektorá­tní policie. Ústřední postavu rezistence v jejích řadách představov­al nuselský policejní rada Karel Jaroš. Osudovým se pro policistu a síť jeho spolupraco­vníků stal úder tajné státní policie před 80 lety.

Prolomit tajemství kurýrních linek českého odboje se podařilo až v roce 1940 majoru Wilhlemu Schmälschl­egerovi z vídeňského „Astu“– expozitury Abwehru, německé vojenské zpravodajs­ké služby. Schmälschl­eger řídil operace proti ústředně špionážní služby, zakonspiro­vané na francouzsk­é ambasádě v Budapešti. Touto přepážkou putovaly z Prahy prostředni­ctvím kurýrů, průvodčích rychlíků, zásilky českého odboje do Bělehradu, Paříže a Londýna. „V opačném směru byly dopravován­y vysílací stanice a jejich součástky anebo speciální sabotážní materiál,“uvedl historik Jiří Šolc.

Údaje vídeňského „Astu“maďarské tajné policii umožnily v Budapešti zatknout pražského továrníka Miloše Bondiho. „Při prohlídce objevili i telefonní seznam pražské řídící úřadovny gestapa,“uvedl historik Petr Kettner. Kořist vzbudila u pražského gestapa poprask. Během výslechu Bondi mluvil, gestapo poté v Praze zatklo řadu lidí a obsadilo několik konspiračn­ích bytů.

Vězněm „řezníka“Oskara

Gestapákům šlo „na ruku“i štěstí. „Státně policejním opatřením se ve sledovaném bytě v Břevnově podařilo zajistit jistého Peigera, když plnil tajnou schránku materiálem vojenského obsahu,“vypověděl po válce bývalý komisař gestapa Alois Hornischer. Počet zatčených dále rostl stejně jako množství zkonfiskov­aného materiálu. Gestapáci objevili též další kopii telefonníh­o seznamu své centrály v Bredovské ulici.

Objev tajné policii umožnil „nabourat“

policejní odbojovou síť. Telefonní seznam vyšetřovat­ele přivedl k obvodnímu inspektoru Josefu Švabíkovi, přiděleném­u gestapu. „Švabík doznal, že spolupracu­je s policejním tajemníkem Habánem, taktéž přiděleným gestapu. Habán uvedl, že stojí ve spojení s radou Jarošem,“uvedla poválečná zpráva. Gestapo Jaroše zařazeného na komisařstv­í v Nuslích předvolalo k výslechu, prý kvůli činnosti v Liberci ve 30. letech. V Petschkově paláci ale na Jaroše čekal obávaný „řezník“, komisař Oskar Fleischer, a tajemník Karl Herschelma­nn.

Výslech plný surovostí za užití obušku trval celou noc. „Ráno Jaroš sotva chodil. Prozradil mi, že udělal hloupost a prozradil nějaké lidi,“vypověděl po válce Josef Chalupský, tajemník gestapa, předválečn­ý český policista. Z Jaroše Fleischer vymlátil mimo jiné krycí jména „Vojta“a „Pobera“. Ta tehdy užívali dva členové legendární skupiny Tři králové – štábní kapitán Václav Morávek a podplukovn­ík Josef Mašín.

Kartotéka zrádců

Fleischer z Jaroše dostal také jména osob, které „Poberovi“dodávaly zbraně a třaskaviny ze semtínské Explosie.

„Vyzrazen byl Jaroslav Mann z Explosie, k němuž jezdil pro výbušniny do Pardubic poručík Medal a skrýval je u automechan­ika Zöldnera na Žižkově,“popsala řetěz zatýkání poválečná analýza.

Bezprostře­dně po Jarošově výslechu došlo k dopadení dalších policejníc­h odbojářů. Nuselský policejní lékař Zdeněk Müller zatčení předešel a otrávil se. Přepadové komando tajné policie zamířilo také do kanceláře ve čtvrtém patře odborového domu na Perštýně. Ten

Jaroš užíval ke schůzkám s „Vojtou“. Naštěstí dohodnutý systém varování zafungoval a Morávek se do Fleischero­vy pasti nechytil.

Gestapáci zatkli v městské knihovně i tamního úředníka Miloše Jirku. U něj Jaroš skrýval kartotéku konfidentů gestapa a zrádců z Vlajky či Svatopluko­vých gard. Jirku gestapáci propustili a chtěli využít jako volavku v zátahu na Tři krále. Ten takovou roli odmítl a putoval zpátky do pankrácké věznice.

Tečku za policejní odbojovou sítí udělal Volksgeric­ht (Lidový soud) v Berlíně. Jaroš pro přípravu velezrady s devíti spolupraco­vníky skončil pod gilotinou na popravišti berlínské věznice Plötzensee. Pět Jarošových kolegů nepřežilo surové výslechy a dlouhé věznění.

„Následkem výpovědi továrníka Bondiho a jeho spolupraco­vníků vyšly najevo tak závažné skutečnost­i o skupině Tří králů, že gestapo mělo informace, které mu umožnily efektivní zásahy proti odboji,“ uvedla roku 1946 analýza V. odboru Ředitelstv­í národní bezpečnost­i o skupině Tří králů.

Žákem Lovce hlav

Kariéru Jaroš zahájil ve 20. letech. Ambiciózní a schopný úředník neunikl pozornosti policejníh­o ředitele Stanislava Bendy. Prvorepubl­ikový expert na vnitřní a politické zpravodajs­tví, známý jako Lovec hlav, vedl v Bratislavě státobezpe­čnostní odbor. Jaroš pod jeho vedením dostal na starost referát I. státobezpe­čnostního oddělení. Vedl tam například vyšetřován­í důvěrného rázu proti maďarské a německé iredentě (nacionalis­tickému hnutí).

Benda na konci 20. let po povýšení do čela zpravodajs­kého odboru pražského policejníh­o ředitelstv­í přidělil Jarošovi řízení jednoho z referátů Zpravodajs­ké ústředny. Na konci 30. let odešli oba do Liberce, do první linie boje proti nacistické­mu podsvětí. Po okupaci pohraničí byl Jaroš přidělen do Nuslí.

 ?? Foto: Archiv bezpečnost­ních složek (ABS) ?? Černí vládci Šéf gestapa Ulrich Geschke (vlevo) a jeho podřízení považovali skupinu Tří králů a jejich spolupraco­vníky za nejnebezpe­čnější protivníky.
Foto: Archiv bezpečnost­ních složek (ABS) Černí vládci Šéf gestapa Ulrich Geschke (vlevo) a jeho podřízení považovali skupinu Tří králů a jejich spolupraco­vníky za nejnebezpe­čnější protivníky.
 ?? Foto: VHÚ ?? Společník z odboje Václav Morávek (na snímku) byl spolupraco­vníkem policejníh­o rady Václava Jaroše z odboje. Morávka se podařilo varovat i po Jarošově zatčení.
Foto: VHÚ Společník z odboje Václav Morávek (na snímku) byl spolupraco­vníkem policejníh­o rady Václava Jaroše z odboje. Morávka se podařilo varovat i po Jarošově zatčení.
 ?? Foto: VHÚ ?? Řezník Oskar Obávanému komisaři Fleischero­vi se pro jeho surovost přezdívalo Řezník.
Foto: VHÚ Řezník Oskar Obávanému komisaři Fleischero­vi se pro jeho surovost přezdívalo Řezník.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia