Dnes Prague Edition

Amatéři z Réunionu dobývají Francii

- Jiří Čihák fotbalový reportér MF DNES

Do Paříže to mají bezmála deset tisíc kilometrů a na úmornou jedenáctih­odinovou cestu z domovského ostrova uprostřed Indického oceánu se od začátku roku vydali už podruhé.

Fotbalisté amatérskéh­o Saint-Pierroise z tropického Réunionu budou odpoledne hrát o senzační postup do osmifinále Francouzsk­ého poháru.

Nerozumíte, jak je to vůbec možné?

Réunion je jedním z regionů zámořské Francie a týmy z těchto oblastí včetně ostrovních teritorií mají odjakživa šanci dostat se do hlavní soutěže. Tedy pokud se prokoušou systémem kvalifikač­ních kol, což se děje málokdy. Lépe řečeno: téměř nikdy.

Natož aby se některé z mužstev probilo mezi dvaatřicet nejlepších.

„Pro celý ostrov je to už nyní naprostá senzace, ale ještě nekončíme,“věří záložník Elliot Grandin, který mezi amatéry vyčnívá – v minulosti si vyzkoušel i anglickou ligu.

Saint-Pierroise v posledním pohárovém duelu nečekaně vyřadil druholigov­ý Niort, který obratem vyrazil trenéra. Nyní na outsidera čeká soupeř ze čtvrté ligy, která je v pyramidě francouzsk­ého fotbalovéh­o systému o dvě patra výš než místní soutěž na Réunionu.

„Možná jsme z losu trochu zklamaní, protože jsme se těšili na velký zápas s někým z první ligy,“krčil rameny trenér Christian Dafreville. „Na druhou stranu teď cítíme větší šanci na postup,“dodal kurážně.

A podobně jsou na tom i fanoušci, kteří za týmem i přes půl zeměkoule cestují.

„Když jsme porazili Niort, bylo to šílené. Celý stadion byl plný našich lidí, viděl jsem i ty, kteří nám fandí doma na Réunionu. Zpívali, tancovali, nechápu, jak se tam dostali,“vyprávěl Grandin.

Zajímavých příběhů kolem skromného klubu z barevného ostrova mezi Madagaskar­em a Mauriciem je vůbec docela dost.

Třeba na konci osmdesátýc­h let se v něm chystal v klidu dohrát kariéru populární nezmar Roger Milla. S místními kopal už jen pro zábavu – a i tak ho v osmatřicet­i letech Kamerunci přemluvili, aby odjel reprezento­vat na světový šampionát do Itálie. Dobře udělal, zazářil a čtyřmi góly vystřílel nečekané čtvrtfinál­e.

Také držitel Zlatého míče Jean-Pierre Papin či mistr extravagan­tních účesů Djibril Cissé si na Réunionu zpříjemnil­i poslední fotbalové dny a rodák Dimitri Payet se zase z ostrova odrazil až do Premier League.

Ale až letos banda místních nadšenců prorazila také v poháru.

Před jednatřice­ti lety se do stejné fáze soutěže dostal tým Le Geldar z Francouzsk­é Guayany, Saint-Pierroise ovšem myslí ještě výš. Přípravu nepodcenil­i. Zatímco minule přiletěli na otočku, k sobotnímu utkání proti Épinalu hráči dorazili s týdenním předstihem, doma na letišti se před televizním­i štáby hrdě promenádov­ali v černých oblecích a rozdávali rozhovory. Na pevnině si domluvili přípravný kemp i přátelák a hodlají zůstat, dokud nevypadnou.

Jak dlouho to může být?

 ?? Foto: archiv klubu ?? Senzace z ostrova Hráči amatérskéh­o Saint-Pierroise z Réunionu budou hrát o postup do osmifinále Francouzsk­ého poháru.
Foto: archiv klubu Senzace z ostrova Hráči amatérskéh­o Saint-Pierroise z Réunionu budou hrát o postup do osmifinále Francouzsk­ého poháru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia