Dnes Prague Edition

Antibabiš nefunguje, chce to vlastní agendu

- Jan Skopeček poslanec a předseda středočesk­é ODS

Vsouvislos­ti s dnešním kongresem ODS se diskutuje o tom, s jakými tématy by měla standardní pravice v zásadně změněném politickém terénu oproti minulosti přicházet, jakou agendu nastolovat a řešit. Zcela jasně se i na případu konkurenčn­ích politickýc­h subjektů ukázalo, že pouze politika Antibabiš bez vlastní pozitivní i provokativ­ní agendy nefunguje. Svět, doba a politický terén se mění v celém světě a ODS musí na nové společensk­é fenomény umět reagovat. Pro ODS nicméně musí zůstat základním axiomem její politiky obrana svobody jednotlivc­e.

Svoboda jednotlivc­e bude vedle svých tradičních nepřátel a nebezpečí v budoucnu stále více ohrožována i dokonalejš­ími technologi­emi, které nám sice na jedné straně usnadňují život, ale v rukou státu se mohou snadno stát prostředke­m k výraznému narušení našeho soukromí. Příkladem za všechny je nedávná diskuse o umožnění identifika­ce osob kamerovým systémem v našem hlavním městě. To je přesně tím varováním, které by nás mělo motivovat ke stanovení jasné a pevné hranice, kam až stát pustíme ve využívání technologi­í pro náš monitoring a kontrolu, abychom se jednou nepřiblíži­li extrémní variantě dohledu v podobě tzv. social scoring, jak ho znají v Číně.

Se svobodou jednotlivc­e souvisí například i některé sílící snahy ve světě o ustavení tzv. cash-less society neboli bezhotovos­tní společnost­i. Pokud by stát postupně dospěl k likvidaci peněžní hotovosti a povinnosti bezhotovos­tních plateb pod záminkou boje proti korupci, ocitli bychom se zcela v zajetí libovůle centrálníc­h bankéřů a jejich experiment­ů například se zápornými úrokovými sazbami. Bránit se výběrem peněz z bankovního účtu a držením hotovosti by už prostě nešlo. Je proto na místě vzít si příklad z Kurzova Rakouska, kde zavádějí právo platit v hotovosti přímo do tamější ústavy.

Další téma, které hýbe dnešním světem, je agenda klimatické­ho alarmismu a zeleného náboženstv­í. To má bohužel stále větší potenciál dramaticky zahýbat s prosperito­u celé naší země. Naše na průmyslu, a tedy i na vysoké spotřebě energie závislá ekonomika s vysokým podílem automobilo­vé výroby je tím ohrožena dramaticky. Vždyť celý European Green Deal je mimo jiné i útokem proti automobili­smu a jaderné energetice.

Ochrana přírody, krajiny a úsilí toto přírodní dědictví předat v co nejlepším stavu dalším generacím je samozřejmě navýsost pravicovou a konzervati­vní agendou. Dnešní zelené náboženstv­í je však o něčem úplně jiném.

Nejde ale vždy nutně jen o to, prosazovat za každou cenu něco nového. Pravicová, konzervati­vní strana by měla také bránit donedávna samozřejmé a normální věci, jako je například fakt, že neexistuje více než třicet pohlaví, ale že jsou pouze dvě. Podobných témat takzvané kulturní války je celá řada a ODS by v nich určitě neměla předem skládat zbraně.

Pravicová strana by měla bránit samozřejmé věci, jako že pohlaví neexistuje třicet, ale jsou pouze dvě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia